Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemeyle, 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren özel okullarda çocuğu bulunan veliler, "ders kitabı" adı altında herhangi bir ücret ödemeyecek. Özel okullarda, devlet okullarında olduğu gibi, Bakanlık tarafından ücretsiz sağlanan ders kitapları okutulacak. Bu adım, öğrencilerin eğitiminde yardımcı kaynaklar yerine, yalnızca ders kitaplarının esas alınması gerektiği anlayışı doğrultusunda atıldı.
Özel okullarda okutulacak ders kitaplarının belirlenmesi sürecinde, Milli Eğitim Bakanlığı'nın onayına tabi olan ve belirli bir denetim sürecinden geçen kitaplar kullanılacak. Bakanlık, öğrencilerin doğru ve sağlıklı bilgiye ulaşabilmesi amacıyla, denetimden geçmeyen kitaplarla eğitim yapılmasının önüne geçmeyi hedefliyor. 2024-2025 eğitim yılından itibaren, özel okullarda ders kitabı için velilerden ücret talep edilmesi yasaklanırken, bu durumu denetleyecek bir sistem de kurulmuş olacak.
Bakanlık, bu düzenleme ile özel okullarda eğitim gören öğrencilere yönelik, Türkiye'deki resmi okullarda olduğu gibi, ücretsiz ders kitaplarının tüm eğitim kademelerinde dağıtılmasına olanak tanıyacak. Bu kitapların, Millî Eğitim Bakanlığı'nın müfredatına ve Talim ve Terbiye Kurulu'nun onayına uygun olarak hazırlanması, öğrencilere doğru bilgiler sunulmasının sağlanması adına büyük önem taşıyor. Bakan Tekin, özellikle merkezi sınavlarda bu kitapların rehber alınacağını ve sınav sorularının bu kitaplara dayalı olarak hazırlandığını belirtmişti.
Mevzuata eklenen bir diğer önemli hüküm ise, özel okullarda "ders kitabı" için ücret talep edilip edilmediğinin denetlenecek olması. Bakanlık, her özel okuldan, öğrencilerine verilen ders kitapları konusunda denetim gerçekleştirecek ve kurallara uymayan okullara cezai işlemler uygulanacak. Bu önlem, velilerin ekonomik olarak zorlanmalarının önüne geçilmesini ve eğitimde eşitlik ilkesinin sağlanmasını hedefliyor.