Buna göre, Tarım-GFE yıllık bazda yüzde 33,25 oranında artış gösterirken, aylık artış oranı ise yüzde 1,39 olarak belirlendi.

Yıllık Değişim Oranları

Aylık ve Yıllık Artışlar

Ağustos ayında Tarım-GFE’de bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 22,33, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 33,25 artış yaşandı. Ayrıca, 12 aylık ortalamalara göre artış oranı yüzde 43,15 olarak hesaplandı.

Ana Gruplardaki Değişimler

Mal ve Hizmet Endeksleri

Ana gruplar itibarıyla bir önceki aya göre tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 0,99, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksinde ise yüzde 3,75 artış kaydedildi. Bir önceki yılın aynı ayına göre ise tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksi yüzde 30,90, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksi ise yüzde 48,51 artış gösterdi.

Alt Gruplardaki Yüksek Artışlar

Veteriner Harcamaları Zirveye Çıktı

Yıllık değişimin en yüksek olduğu alt grup veteriner harcamaları oldu ve bu alandaki artış yüzde 74,09 olarak kaydedildi. Aylık bazda ise en yüksek artış tohum ve dikim materyalinde yaşandı; bu grupta artış oranı yüzde 4,62 oldu.

Genel Değerlendirme

TÜİK’in verilerine göre, tarımsal girdi fiyatlarındaki artışlar, özellikle veteriner harcamaları ve tarımsal yatırımlara yönelik mal ve hizmetlerde dikkat çekiyor. Bu gelişmeler, tarımsal üretim maliyetlerini etkileyebilir ve sektör için önemli bir gösterge niteliği taşıyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan FETÖ açıklamaları Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan FETÖ açıklamaları

Kaynak: Haber Merkezi