Rapor, ihracat ve ithalat birim değer endekslerinde artış yaşanırken, miktar endekslerinde ise düşüş kaydedildi.

İhracat Birim Değer Endeksi Artış Gösterdi

Ağustos ayında ihracat birim değer endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,6 oranında artış gösterdi. Gıda, içecek ve tütün grubunda bu artış yüzde 11,8 ile en yüksek seviyeye ulaştı. Ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 7,4, imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) ise yüzde 2,7 artış kaydedildi. Ancak, yakıtlar kategorisinde yüzde 10,2 azalma gözlemlendi.

Sağlık Bakanlığı'ndan e-Nabız açıklaması Sağlık Bakanlığı'ndan e-Nabız açıklaması

İhracat Miktar Endeksi Düşüşte

Ağustos ayında ihracat miktar endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,2 azaldı. Gıda, içecek ve tütün ürünlerinde yüzde 6,6, imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 0,8 azalma yaşandı. Ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 3,6 artış görülmesine rağmen, yakıt grubunda yüzde 7,8 düşüş kaydedildi.

İthalat Birim Değer Endeksi Artış Eğiliminde

İthalat birim değer endeksi de Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,9 artış gösterdi. Gıda, içecek ve tütün ürünlerinde yüzde 8,8, yakıtlar grubunda ise yüzde 5,4 artış yaşandı. Ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 1,1, imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) ise yüzde 0,9 artış kaydedildi.

İthalat Miktar Endeksi Düşüş Yaşadı

Ağustos ayında ithalat miktar endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,2 azaldı. Gıda, içecek ve tütün ürünlerinde yüzde 7,7, imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 7,7 düşüş gözlemlenirken, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 6,1 artış kaydedildi. Yakıtlar grubunda ise yüzde 5,6 azalma yaşandı.

Bu veriler, Türkiye'nin dış ticaretinde yaşanan değişimleri ve piyasa dinamiklerini gözler önüne seriyor.

Kaynak: Haber Merkezi