İnanılır gibi değil gerçekten. Sağduyusunu yitirmiş adeta ne yaptığını bilmeyen hepsi de milletin temsilcisi olan bir topluluk dört nala ülkeyi karanlık bir diyara sürüklüyor.
Geçen yazımda akıl tutulması demiştim ama artık akıl tutulmasını çoktan geçip akılla alay edilmesi noktasına geldiğimizi, Anayasa değişikliği maddelerinin oylamasına geçildiğinde net olarak anlamış olduk. Çağdaş demokratik ülkelerin bir tanesinde bile olmayan adına Türk usulü Başkanlık Sistemi denilerek bağırta bağırta getirmeye çalıştıkları bu sistem Türkiye'nin başına örülmüş çorabı baştan çıkmayacak bir hale getirecek.
Ömür boyu iktidarda kalacakmış gibi hareket eden iktidar partisi artık ne yasa ne Anayasa dinliyor! Ne talimat alırlarsa onu tartışmasız uygulayan güruh ve onların tamamen yörüngesine girmiş her daim koltuk değneği görevini eksiksiz yerine getiren Devlet Bahçeli 'Vatan, vatan' diyerek vatanı nereye götürdüklerini görmüyorlar mı? Yazık etmiyorlar mı ülkemize? Yazık etmiyorlar mı geleceğimize?
Böyle bir dönem bu ülkenin tarihinde yok. Bu dönemin oluşmasına katkı verenler tarihin sayfalarında kara yazılarla yer alacaklar. Hadi, yapılmak istenen Anayasa değişikliğinin otoriter bir sistem yaratıp rejim değişikliği getirdiğini kabul etmiyorsunuz. Ama küstahça gizli oy ihlali yapıp demokrasinin en basit kuralını bile yerine getirmemenize ne demeli? Anayasanın değişikliği ile ilgili iki amir hükmü var birincisi 330 oyu bulacaksınız ikincisi gizli oy kullanacaksınız. 330 oy bulunuyor buna da bir şey demeyelim ama ya şu gizli oy meselesine ne diyeceğiz ona da mı bir şey demeyelim?
Neymiş efendim zaten tercihleri biliniyormuş illa kabine girmek mi gerekiyormuş? Oylama sürecinde önemli olan Meclis Başkanlığının gizli oy kullanmak için gerekli donanımı sağlayıp sağlamadığı imiş.
Genel Kurul salonunda kabinler, kabinlerin girişinde perdeler varmış. İsteyen orada kullanabilir isteyen de dışarıda kullanabilirmiş oyunu. Gizliliği sağlamak açısından Meclis gerekli tedbiri aldıktan sonra gizliliğin ihlali gibi durum söz konusu olamazmış. Şaka yaptık deseler de kendimizi aptal gibi hissetmesek hiç değilse. Ne demek oluyor şimdi bu? Yaptıklarının açıklaması olarak kabul mu görmesi gerekiyor.
Gizli oyun tanımını bilmeyenler için Wikipedia sözlükten bakarak açıklayalım 'Seçmen tercihlerinin gizli tutulduğu bir oy verme yöntemidir. Asıl amaç, seçmenin göz korkutma ya da rüşvet gibi yöntemlerle karşı karşıya kalmaksızın içten bir seçim yapmasını sağlamaktır. Sistem, politik gizlilik kavramının da güvencesidir. Gizli oy birçok seçim sistemine uygundur. Gizli oyun en kolay uygulaması boş bir kağıda yazılan tercihten ibarettir. Seçmenler oylarını kimseye göstermeden kapalı bir kutuya bırakırlar ve bu kutu, oy sayımı için daha sonra açılır.'
Tanımlama bu çok açık ve net; her türlü baskıya, rüşvete ve en önemlisi özgür iradeye saldırının olmaması için geliştirilmiş bir oy kullanma sistemi ve Anayasamıza da girmiş. Ama değiştirmek istediğin Anayasaya bile saygın yok ki bu hareketlere giriyorsun. (Aslında bu hareketlere giriş sebepleri de belli ama o başka bir yazı konusu.) bunu yapan vekillere şunu hatırlatmakta da fayda var, yapılan saygısızlık oy aldığın seçmeninedir. Bu ülkenin insanlarınadır. Ülkemizi ülke yapan, hukuk devleti yapan, Cumhuriyet yapan tüm temel taşlarınadır.