Şiirler yoksul bir gecenin proleter kimliğidir, şiirler aşkın değirmeninde mürekkep gücüyle çalışan düşlem elçileridir. O da şiirlere gecelerin suje deviniminde anlam katan bir emekçi. Nurduran Duman şiirde önemli bir kalem, O tüm yalnız yolculukların uzaktaki ışığı...

İlk şiirini 8 yaşında yazdı. 9 yaşındayken, büyüdüğünde yazar olmak için kendine söz verdi. Şiiri sevdi, şair oldu. Denize duyduğu güçlü coşkusundan dolayı gittiği İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi'nden 'Gemi İnşaatı Mühendisi' ve 'Deniz Mühendisi' olarak mezun oldu. Kendini İstanbul'a yaşamsal bir tutkuyla, Çanakkale'ye tarihsel bir sorumlulukla bağlı hissediyor.
Şiirleri, şiir ve öykü çevirileri, yazıları pek çok dergi ile gazetede yayımlanan şairin 'Yenilgi Oyunu' adlı şiir dosyası '2005 Cemal Süreya Şiir Ödülleri Jüri Özel Ödülü'ne değer bulundu.
Şiirleri İngilizce, Fince, Sırpça, Bulgarca, Slovakça gibi Avrupa ülkeleri dillerine çevrildi ve bu dillerde yayımlandı. Bahar 2011'de ABD'de Black Renaissance Noire (New York) sanat-edebiyat dergisi Duman'ın söyleşi ve şiirlerine 6 sayfa yer verdi, Duman bu söyleşi için Amerikan Şiir Akademisi onur kurulu üyesi Şair Victor Hernandéz Cruz'un sorularını yanıtladı. Duman'ın Zambak Boyunlu Kız (The Lily-Necked Girl) şiiri Hindistan'da çıkan dergi Gallerie'de (Sayı 28) İskoç şair Tom Pow'un çevirisiyle; 'Yarım Çember (Semi Circle)' şiiri, şair Andrew Wessels çevirisiyle ABD'nin köklü edebiyat dergilerinden Colorado Review'da (Bahar 2012) yayımlandı. Ayrıca, Renklerin Örgüsü (Weave of Colors), Sessöz (Voiceword), O An (At That Moment), Mektubum Zeytin Dalı (My Letter is an Olive Branchşiirleri ABD'nin bir başka köklü dergisi Interim'de hem Türkçe hem İngilizce olarak yayımlandı.

…………..

FELSEFE - KARL MARX

Sosyoloji ve sosyal bilimleri başlatan isimlerdendir. En bilinenleri Komünist Manifesto(1848) ve Kapital (1867-1894) olmak üzere hayatı boyunca sayısız kitap yayımladı. Karl Marks hakkında en fazla eser yazılan kişiler listesinde ilk sırada yer almaktadır.
Marx'ın toplum, ekonomi ve siyaset hakkındaki teorileri -bir bütün olarak Marksizm- insan toplumlarının sınıf savaşımı-üretimi kontrol eden yönetici sınıf ile üretim için gereken emeği sağlayan mülksüz bir emekçi sınıf arasındaki çatışma- ile ilerlediğini iddia etmektedir. Marx, devletlerin yönetici sınıf tarafından idare edildiğini ve devletin ortak kamu çıkarı adına hareket eder gibi yapıp yönetici sınıfın çıkarları doğrultusunda yönetildiğini düşünmekte ve daha önceki sosyoekonomik sistemler gibi kapitalizmin de kendi yıkımına ve yeni bir sistem olan sosyalizmin onun yerini almasına neden olacak iç gerilimler ürettiğini öngörmektedir. Kapitalizmin içinde burjuvazi ve proletarya arasındaki sınıf çelişkilerinin çalışan sınıfın siyasi zaferi ve bunun sonucu kurulacak sınıfsız bir toplum; komünizm: özgür üreticiler birliği tarafından yönetilen bir toplumun ortaya çıkacağını iddia etmektedir.

……….

POETİKA- VİLDAN ÇALIŞKAN

ZEYNEP ALİYE / ŞİİRSEL KURGU USTASI

AYNADA DÜELLO
deşilsin içindeki hüzün
o korkak bir adam kibirli
yırtıcı kuşlar kralı
yarasa kanatlarında uçuşan balonları düşün
onu sev pembe mavi
ve denizi yeni görmüş bir çocuk gibi gül
sev onu çok / Zeynep ALİYE

Öykünün şiirsel doruklarda kurgusu. Okurken sizi de içine dahil eden hayal dünyası kadar gerçeğe dokunan yalın Türkçe anlatımlı sıcacık içten öykülerin ve şiirin usta kalemi-bir idol. Tıpkı bir Sabiha Sertel ve Sennur Sezer gibi... Şiirsel dev kalemler. İyi ki var ve iyi ki kalemlerini konuşturdular. Güçlü, sağlam yürekli kadın kalemler.

………..

BİR ŞAİR - ZEYNEP EZMEN

BENCİL SÖYLEŞİ
yıl
ömrünün kalıplarından
kendini duy ve anla

kimsenin kimseyi anlamadığı bir dünyada
sözü yasakla
boşluğu döv
ihtimali kesinleşen
aklı sil
dar çevre yitiklerinin
arabesk acılarına gül
dilleri sustur
yüreği konuştur

………….

EN ÇOK OKUNANLAR
İnsancıl Kitap

-Küçük Prens
-Hayvanlardan Tanrılara Sapiens
-Çavdar Tarlasındaki Çocuklar
-Bülbülü Öldürmek
-Hayvan Çiftliği