Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, geçen gün yaptığı toplantı ile 4 yıl boyunca yaptıkları çalışmaların hesabını verdi.
Başkan'ın yaptığı sunumda yapılanları bir arada görünce dört yılı boşa geçirmediği anlaşılıyor. Zaten, bu ilçede oturan bir yurttaş olarak 'bazı eksikliklere rağmen' yapılan olumlu çalışmaları ve hizmetleri daha yakından gözlüyorum.
Bazılarını 'rahatsız etse bile' Eskişehir artık insanların yaşamaktan mutlu oldukları 'bozkırın ortasında bir vaha' ve bir 'kültür kentidir'.
Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli kültürdür.' sözünü anımsadığımızda 'kültür kenti' olmakla ne kadar övünsek azdır. Ancak bu özdeyişin devamını da okumak koşuluyla.
Eskişehir'in bu noktaya gelmesinde elbette 'gelmiş-geçmiş' çok kişinin payı vardır. Ancak en büyük payın, Yılmaz Büyükerşen, Kazım Kurt ve Ahmet Ataç'a ait olduğu yadsınamaz.

ENGELLEMELER VE YASAKLAR
Kazım Bey'in anlattıklarına baktığımızda yaptıkları kadar yapamadıkları da çok fazla.
Önemli birçok proje ve çalışma yasaklarla, siyasi engellemelerle karşılaşmış. Bazı engellemelerin gerekçeleri ise gerçekten ilginç;
  • Bölgede mevcut Lüle Taşı Müzesi'nin üzerine, Ahşap Eserler Müzesi, Daktilo Müzesi, Fotoğraf Müzesi ve Kırım Tatar Müzesi oluşturuldu. Ancak buralara 'Müze' denilmesi yasaklanmış. Yani daha düne kadar turist kelimesini bile duymadığımız kentimize gelen yüz binlerce turist buraları müze olarak değil ancak galeri veya ev olarak gezebilir.
  • Vakıflar Genel Müdürlüğü, Eskişehir'in en önemli turistik merkezlerinden olan Kurşunlu Külliyesi'nin tahliyesini istiyor.
Bizler, Külliye'nin harabe ve çöplük halinde olduğu dönemleri de biliyoruz. Alınan bu yanlış karar ile milli servet ve kültürümüz yok edilmek mi isteniyor?
  • Devlet Su İşleri (DSİ); 2010 yılından beri Odunpazarı Belediyesi'ne tahsis ettiği Kanlıpınar Göleti, Şehri Derya Piknik Alanı'nın 2017'de kendisine teslim edilmesini istedi. Kentin en sevilen piknik alanlarından birisi olan gölet ve çevresi şimdilerde çöpten geçilmiyor, kapısı da kilitli.
DSİ, şimdi de birçoğumuzun çocukluk ve gençlik anılarında yer alan Regülatör Piknik Alanı'nı daBelediye'nin elinden almak istiyor.

KÜLTÜR MERKEZİ YAPMAK NEDEN YASAK?
  • Yenikent Mahallesinde oturanları çok sevindiren 'Kültür Merkezi ve Kapalı Pazar Yeri' projesi AKP'li meclis üyelerine takıldı. Bu güzel projenin neden kabul edilmediğini Yenikentliler merak ediyorlar.
  • Küçük Sanayi kentsel dönüşüm projesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan izin bekliyor. Kentin tam ortasında sanayi sitesi olur mu?
  • TOKİ Karapınar projesinde eksik bırakılan işlerle vatandaşlar adeta cezalandırılıyor. Bölgede yapılması gereken okul ve cami hala neden yapılmıyor?
  • Eskişehir'e kömürlü termik santrali yapmak için 'çırpınanlar', Odunpazarı Belediyesi'ne Güneş Enerjisi Projesi için neden izin vermiyorlar?
  • Gökmeydan Mahallesinde yıllardır kullanılmayan açık pazar yerine gerçekten mükemmel bir spor kampüsü yapılmıştı. Yine Vakıflar Genel Müdürlüğü bu spor alanlarının kaldırılarak aynı yere açık pazar yapılmasını istiyor.

'HOŞ GELDİN BEBEK' DE YASAK
  • Belediye'nin bebek sahibi olan aileleri evlerinde ziyaret etmeleri de engellendi. Nüfus Müdürlüğü artık yeni doğanların adres bilgilerini belediyeye vermiyor.
  • Odunpazarı'nda turizme katkı sunacak 'Sanat Yolu' projesine Kültür ve Turizm Bakanlığı izin vermemiş.
Kazım Başkan'ın, yasaklanan ve engellenen projelerinin listesi daha da uzayıp gidiyor.
Engellenen projelerin büyük bir çoğunluğunun halkın 'kültürel ve sosyal' gelişimini yükseltmeyi hedefleyen projeler olduğunu açıkça görüyoruz.
Bu durum bir tesadüf mü? Yoksa sosyal ve kültürel yönden 'bilerek geri bıraktırılan' halkı kandırmak ve yönetmek bazı 'siyaset erbabı' için daha mı kolay oluyor?
Sözü; başlarken yazdığımız Atatürk'ün 'Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli kültürdür' özdeyişinin devamını da yazarak bağlayalım;
'Kültür, okumak, anlamak, görebilmek, görebildiğinden anlam çıkarmak, uyanık davranmak, düşünmek, zekayı terbiye etmektir.'
Siyasi iktidarların da, yerel yönetimlerin de çalışmalarını değerlendirirken Gazi'nin bu sözünü de anımsayarak değerlendirelim.