Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre ; 2017-2018 eğitim öğretim yılında özel okullara devam eden öğrenci sayısı, geçen döneme göre yüzde 13'lük artışla 1 milyon 300 bine ulaştı. Özel okul sayısı 10 bini geçti . Özel okullarda görev yapan öğretmen sayısı ise 200 bini buldu.
Özel okulların yaygınlaşmasını her yönden destekleyenler, özel okullarda görev yapan öğretmenlerin ekonomik ve sosyal hakları konusunda maalesef aynı duyarlılığı göstermiyorlar.
KAZANILMIŞ HAK GERİ ALINIR MI ?
Özel okul öğretmenleri , 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'na tabi olarak çalışmaktadır. Ancak özlük hakları ile ilgili 5580 sayılı Kanunda bir hüküm bulunmaması halinde 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri uygulanır. Adı geçen kanunların bazı maddelerinde ise devlette çalışan öğretmenlerin tabi oldukları 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile bağlantı kurulur.
Özel okul öğretmenlerine ilk büyük haksızlık 2014 yılında yapıldı. Bu tarihte
5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 9. maddesinin 2. fıkrası yürürlükten kaldırıldı. Yürürlükten kaldırılan madde metninde 'Okullarda eğitim-öğretim hizmeti yapanlara, kıdemlerine göre (emekliler hariç) , dengi resmi okullarda ödenen aylık ile sosyal yardım kapsamındaki ek ödeme tutarlarından az ücret verilemez.'' İfadesi yer almaktaydı.
Yapılan bu düzenleme ile özel okullarda çalışan öğretmenler üzerindeki 'devlet koruması' kaldırıldı. Bu değişiklik sonrası büyük bir hak kaybına uğrayan genç özel okul öğretmenlerinin büyük bir çoğunluğu asgari ücrete mahkum edildiler ve seslerini kimseye duyuramadılar.
EĞİTİME HAZIRLIK ÖDENEĞİ REZALETİ..!
Her eğitim öğretim döneminin başında öğretmenlere eğitime hazırlık ödeneği (kırtasiye parası) ödenmektedir.
Bir çok özel okul, kanun hükümleri çok açık olmasına rağmen öğretmenlerine bu ödemeyi yapmamaktadır.
Geçtiğimiz yıllarda yapılan şikayetler üzerine Milli Eğitim Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişleri tarafından yapılan soruşturmalar sonucunda özel okul öğretmenlerine bu ödemenin yapılması gerektiğine karar verildi ve ödeme yapmayan kurumlara uyarılar yapıldı,cezalar verildi.
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Genel Müdürlüğü, 29.09.2016 tarih 10471473 sayılı genelge ile özel okul öğretmenlerine de eğitime hazırlık ödeneğinin ödenmesi gerektiğini resmen duyurdu.
Tüm bu gelişmelere rağmen Eskişehir'deki özel okullar geçtiğimiz yıllarda ' iki okul hariç' yine bu ödemeyi yapmadılar .
BU DAVRANIŞI ÖĞRETMENLER HAKETMİYOR...
Kanunların açık hükümlerine rağmen; hem eğitime hazırlık ödeneğini ödemeyip hem de yasal sorumluluktan kurtulmak isteyen bazı özel okulların, ödenek miktarını önce öğretmenlerin maaş hesabına yatırdığı ama bir süre sonra öğretmenlerden 'elden ' geri istediği iddia ediliyor. Bu duruma itiraz edenlerin ise iş sözleşmesi iptalinin gündeme getirildiği ifade ediliyor.
Eskişehir, eğitimin niteliği ve kalitesi açısından Türkiye ortalamasının çok üzerinde özellikleri bulunan kaliteli özel okullara sahip bir kent.
Özel okulların değerli kurucularının bu yıl öğretmenlerinin yasal hakkı olan ödemeleri yapmalarını bekliyorum. Özellikle öğretmenlerin onur ve gururlarını incitici 'elden geri ödeme gibi ' hesaplar içinde olmamalarını diliyorum.
Sözü, bu konunun takipçisi olacağımızı belirterek bir soru ile bağlayalım;
Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Özel Maya Okulları'nın kurucusu ve sahibidir.
Acaba Sayın Selçuk geçtiğimiz yıllarda 'Bakanlık emirleri gereği' kendi özel okullarında çalışan öğretmenlerine eğitime hazırlık ödeneği ödemesi yapmış mıdır , yapmamış mıdır ? Ne dersiniz... ?