Burası Eskişehir, burası her zaman dediğim gibi ilklerin şehri. Sadece siyasi anlamda değil fakat aynı zamanda kültürel anlamda da bu coğrafyanın tamamına örnek olacak akıl almaz projelerin hayata geçip özümsenmesiyle Yılmaz Hocanın felsefesi nedir gördük. Daha doğrusu tekrar gördük. Görenler ve bilenler vardı zaten ancak şimdi daha net bir şekilde Eskişehir yeni kimliğini buldu.
***
Eskişehir üniversite şehri oluşuna, bunun hayata yansımasının olumlu sonuçlarını da eklemiş oldu. Bilim, Sanat ve Kültür Parkı'nı düşünüyorum öncelikle. Ve tam burada da bir röportaj ya da özel sohbette olmadığından rahat rahat söyleyeceğim bir konu var, onu da belirtmem lazım. Bu şehrin çok ünlü bir şarkıcısı ile karşılaşmıştım bir yerde. Orada bulunma sebebim olan diğer kişi ile bu ünlü şarkıcımızın sohbetinde şarkıcımız , 'Hoca çiçekle böcekle uğraşıyor, boş işler bunlar.' demişti. Bu olay olalı sanırım on sene oldu. Çirkin bir örnek bulmayın. Bu şehri ve aldığı yolu anlatırken aklıma gelen ve konuyla, sosyolojik görünümüyle alakalı önemli bir örnek bu ki bu şarkıcı da belediyelerimizin etkinliklerinde sahne alır. Yerel sanatçımızdır ancak bence bir sanatçı olmadığı gibi tarzını da sevmem. O gittikten sonra da oradaki kişiye duyduğuma inanmadım dediğimi de hatırlıyorum.
Siyasetle, bu şehrin gelişimini ve tercihleri karıştıran zihniyetlere rağmen halk, halkın gerçek sanatını ve sanatçısını görmüş durumda. Bilim, Kültür ve Sanat Parkını söyleme sebebim, oranın Eskişehir'in sembollerinden olması; hem isim olarak hem de içerik olarak Eskişehir'in dışarıda anılma şekli bu oldu. Opera yazan tramvaya sahip olma ayrıcalığını, tiyatroları ve tüm kültür merkezlerini ayrı ayrı yazılarda anlatmak gerek.
***
Bir karanlık düşünün, ülkeyi sarmaya başlamış olsun ve köktendincilerin tüm dünyayı korkutmaya başladığı bir süreçte onlarca patlama ve yüzlerce ölen masum insan olsun ki bu bir kabus olurdu değil mi? İşte tam bu sırada bir şehir düşünün heykelleriyle, kültür-sanat ve bilim başlıklarıyla hatırlansın. Üniversiteleri ile büyüyen ve halkın tamamen bu yaşam şekline alışıp, benimseyip felsefeye dönüşmesine şahitlik edilen bir şehir düşünün. Elbette siyaset ve diğer karalamaları kenara koyuyorum ancak kim bunları elinin tersiyle iter? Kim bu siyasi zemini insanların hayatından çekip alabilir?
Yılmaz Büyükerşen ismi üniversitedeki çalışmalarından bu yana Avrupa'da çok önemli kentlerinden tarafından örnek alınan çalışmalar demek, Büyükerşen ismi kültür ve sanat demek, Büyükerşen ismi Eskişehirli olan birinin mutluluk anahtarı ve gerçek bir hemşerilik demek. Bu yazı dahil tüm yazıların yetersiz kalacağı, kitaplarla anlatılabilecek bir 'aydınlığa yolculuk' tanımlaması yapılabilecek yaptığı her şey için bendeki yeri çok özel olan Hocama tüm Eskişehirliler adına teşekkür ederim.