Bize kalan gecelere umut ekmek ve onun açtığı yolda cesaret türküleriyle dik durmak. Zordur ölmek haziranda ve zordur kalemini gömmek şiirsiz bir göğe. Hangi düşlere yatak ve yastık edersin gövdeni, hangi düşler bırakmaz peşini üşüyen olsan da henüz sen? Şiirdir onun bir adı, şiirdir içinde saklı düşlem elçisinin rengi. Ülkü Tamer, her şeyiyle sımsıkı sarıldığı kalemiyle hep ayakta duracak, o her zaman Soğuk Otların Altında kitabını yazan koca yürekli, cesur delikanlı olacak. İkinci Yeni'nin dev çınarı,kendi başına bir üniversite bilgeliğiyle ve eserlerinin evrenselliğiyle her zaman edebiyatımızın en özel isimlerinden biri olarak bilinecek ve hatırlanacaktır.
1937'de Gaziantep'te dünyaya geldi; çocukluğu ve ilköğrenim yılları bu kentte geçti. Ortaöğrenimine İstanbul'da devam etti. Robert Koleji'nden 1958 yılında mezun oldu. Lise yıllarında şiirleri edebiyat dergilerinde yayımlanmaya başladı. İlk şiiri 1954 yılında Avni Dökmeci'nin yönetimindeki Kaynak dergisinde yayınlandı: 'Dünyanın Bir Köşesinden Lucia'.
Öğrenimine bir süre Gazetecilik Enstitüsü'nde devam etti. 1964-1968 yıllarında oyunculuk yaptı. Milliyet Yayınları'nda danışman-editör olarak çalıştı. Yayıncılık ve çevirmenlik yaptı; Milliyet, Karacan Yayınları'nı yönetti. Milliyet Çocuk ve Sanat Olayı dergilerini çıkardı.
Şiirleri 1954'ten itibaren Kaynak, Pazar Postası, Yeditepe, Yeni Dergi, Papirus, Sanat Olayı gibi dergilerde yayımladı. İlk şiir kitabı Soğuk Otların Altında 1959'da çıktı. 1950'li yıllarda ortaya çıkan İkinci Yeni şiir akımının önde gelen temsilcilerinden biri oldu. İkinci Yeni'ye, bu akımın ana karakteristikleri oluştuktan sonra dahil olduğu halde, kendine özgü imge dünyası ve süssüz, sade söyleyişiyle dikkati çekti. Çoğunlukla keskin bir ironiyle örülmüş derin acıların ve beşeri trajedilerin dile geldiği şiirlerinde 1970'lerden sonra toplumsal duyarlıklar da öne çıktı. Yayımladığı yedi şiir kitabını 1986'da 'Yanardağın Üstündeki Kuş' (1986) adlı kitapta bir araya getirdi.
1991 yılında dört öyküsünü içeren 'Alleben Öyküleri' adlı öykü kitabını, 1997'de ise 'Alleben Anıları' adlı öykü kitabını yayımladı. Bunu, 1998'de yayımlanan 'Yaşamak Hatırlamaktır' adlı anı kitabı izledi. Oyunculuk dönemi anılarını içeren 'Bir Gün Ben Tiyatrodayken' 2003'te yayımlandı.
Euripides, W. Shakespeare, A. Çehov, B. Brecht, A. Miller, E. lonesco, J. Steinbeck, T. S. Eliot, H. Ibsen gibi yazarlardan otuzun üzerinde oyun çevirdi.Bu oyunlarının pek çoğu özel tiyatrolarca sahnelendi. Bir çok şiir antolojisi de hazırladı.
Edith Hamilton'dan Mitologya çevirisiyle TDK 1965 Çeviri Ödülü'nü kazandı. 'İçime Çektiğim Hava Değil Gökyüzüdür'(1966) adlı kitabıyla 1967 Yeditepe Şiir Ödülüne, 1979'da çevirileri nedeniyle Macaristan Halk Cumhuriyeti'nce verilen Endre Ady Ödülü'ne, 'Alleben Öyküleri' adlı öykü kitabıyla 1991 Yunus Nadi Ödülü'ne, 2014 yılında 'Bir Adın Yolculuktu' adlı kitabı ile Melih Cevdet Anday Şiir Ödülü'ne değer bulundu.
............
ESKİŞEHİR EDEBİYAT BULUŞMALARI
Eskişehir Edebiyat Buluşmaları başladığı seviyede ve zenginlikte devam ediyor. Nisan ayı programında Prof.Dr. Hasan Erkek ile gerçekleşecek olan edebiyat akşamında Hasan Erkek'in şiirlerini konu alan resim sergisi ve şiirlerinin müzikli yorumlanması ile sonrasında kendisinin edebiyat serüveni yer alacak.22 Nisan Cumartesi (bugün) saat 18.00'de başlayacak programda 23 Nisan'a özel bir çocuk moderatör de Hasan Erkek'e sorularıyla programa renk katacak. Bütün edebiyat severlerin davetli olduğu program Eskişehir Kent Konseyi Kültür Sanat Çalışma Grubunun bünyesindeki özel sanatsal çalışmalarından birisidir.
..........
FELSEFE: JACQUES DERRIDA
Derrida'nın etkinliği yalnızca felsefeyle sınırlı olmamıştı. Özellikle, '1960'lardan sonra yoğunlaşan siyasal konjonktür içinde ırkçılık karşıtı hareketlerde yer aldığı, Fransa'daki Cezayir'li mültecilerin haklarını desteklediği ve ayrıca Soğuk Savaş dönemi Çekoslovakya'sının muhalif hareketlerini desteklediği ve bu nedenden 1982 yılında aynı ülkede tutuklanmış olduğu bilinmektedir.
Körfez Savaşı sırasında ise Alman filozof Jürgen Habermas'la birlikte Frankfurter Allgemeine'de kaleme aldıkları bir yazıda, dünya entelektüellerini ABD'nin Irak'a karşı giriştiği saldırıya tavır almaya ve Avrupa'nın dünyadaki yerini yeniden tanımlamaya giriştiği bilinir.
Paris'te Ecole Normale Superieur'de ve Sorbonne Üniversitesi'nde okudu. 1970'lerden itibaren Paris ve ABD'deki Johns Hopkins, Yale, Harvard, Kaliforniya üniversitelerinde akademik kariyerini sürdürdü. Geliştirdigi yöntem ve kavramlar edebiyat eleştirisinden sosyolojiye, kimlik sorunundan felsefeye bütün düşünsel alanlarda etkisini gösterdi ve sarsıcı sonuçlara yol açtı.
Michel Foucault, Gilles Deleuze ve Félix Guattari gibi ünlü Postyapısalcı felsefenin ya da başka bir değişle yapısalcılık-sonrası-teorinin kurucu öncülerinden biridir.