Bence hayatın anlamı matematikle başlar. Bunu ders olarak demiyorum çünkü ders olarak matematik tanıtımı özellikle bu coğrafyada epey sancılı yollar açtı. Matematikte dünyada son sıralarda olup nefret ederek nasıl bir gelecek bekliyoruz anlayamıyorum ki mevzu ders değil zaten. Mevzu hayata bakış, analiz kavramını öncelikli hale getirme ve düşünme işi. Yabancı dil uzmanlığından bahseden, gerek dilin kuralları gerek kültür anlamında dil edinimini bilen biri olarak tevazu göstermeden matematiğin önemini de dil edinme ve öğrenme kavramları gibi önemle vurgulamak isterim.
Ünlü İngiliz matematikçisi G. H. Hardy, 'Bir Matematikçinin Savunması' adlı kitabında matematiği 'yaratıcı bir sanat dalı' olarak tarif eder ve şöyle der: 'Matematik de müzik veya şiir gibi, estetik güzelliğe duyarlı bir kafa alışkanlığını geliştirip sürdürebilir, böylece de matematikçilerin, hatta diğer insanların mutluluğunu artırabilir.'
Bu durumda hayatımın en mutlu dönemlerinden birinin de üniversitede yüksek matematik eğitimi aldığım o dört yıl olması şaşırtıcı değil. Daha sonra müzikle, şiirle ve diğer sanat dallarıyla ilgili bambaşka (!) bir iş yaparken yaşadığım mutluluk da o dönemdekilerin aynısıdır. Velhasıl, Hardy çok haklıdır, matematik insanı mutlu eder.
Ne var ki hala öğrencilerin korkulu rüyası olmaya devam ediyor. Öğrencilikten çıkmış, iş hayatına başlamış pek çok yetişkin için de bu böyle... Bunun altında yatanın matematiğe takılan 'anlaşılmazlık' yaftası olduğu sır değil. Bu yaftanın nedenleri başka bir yazının konusu. Sadece söyleyebileceğim, matematik için de 'Tanısanız seversiniz' cümlesinin kurulabileceği... Matematik zevklidir. Matematik heyecan verir. Matematik eğlendirir. Matematik dinlendirir. Hardy'nin dediği gibi estetiktir, sanattır...
Gelecek nasıl şekillenecek ve sadece bu ülkenin değil evrensel değer olarak da insan zihinsel evriminde duyarlılık, analitik düşünme, sorgulama, sömürülmeden bilimsel düşünebilen bir canlı olma yolunda en çok matematiğe ihtiyaç duymaktadır. Oktay Sinanoğlu dilbilimsel kitaplarıyla matematiğin de önemini vurgulayan sosyolojik eserler bırakmış bir bilim adamıydı ve toplumların sadece dil yitimiyle değil fakat aynı zamanda bilimsel tutarlılığın da yok olması ve gelişimin durmasıyla da büyük darbeler alacağını öngörmüştü. Yaşam matematiksel bir serüvendir ve içindeki renklerden oluşan kuralları bunun koruyucu zırhıdır. Yaşamı ve bu renklerini kaybetmemek için matematiğin dilini bilen ve bunu paylaşan dostlar edinelim.