Yüksek hava sıcaklıkları bir süre daha devam ederken sağlık problemlerini de beraberinde getiriyor. Artan sıcaklık nedeniyle beslenmenin insan sağlığı açısından büyük önem taşıdığını belirten Diyetisyen Büşra Sevim, suyun yanı sıra limonata, soğuk bitki çayları, ayran, kefir, maden suyu gibi alternatifler tercih edilmelidir” dedi.
Sevim, şuruplu ya da tatlandırıcılı içecekler yerine evde hazırlanan limonata, kefirli veya sütlü meyveli karışımların daha sağlıklı olacağını dile getirerek, “Yapay tatlandırıcılar ( aspartam, asesülfam K, siklamat gibi bazı tatlandırıcılara) son yapılan araştırmalara göre kolorektal kanser riski, 1 porsiyon tüketenlere oranla tam 2 kat artıyor. Çocuklar da ise risk daha da fazla. Amerikan Kanser Derneği’nin kolon kanserinde genç yetişkinler arasında artış uyarısının da bulunuyor. Diğer bir araştırmalar ise bağırsak mikrobiyotası üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini söylüyor. Şeker içermez uyarılarına dikkat edilmesi gerekiyor çünkü bu içeceklerde şeker yerine tatlandırıcılar kullanılıyor” dedi. Kahve tercih ederken şurupsuz ve aromasız olmasına özen gösterilmesi gerektiğine değinen Sevim, “Soğuk kahve günlük almamız kafein miktarını geçmediğimiz sürece zararlı değildir ancak içine şurup ve krema ekletmek 500-600 kalori arttırmaktadır” diye konuştu.