Tartışmasız son 6 aydır Eskişehirlilerin gündeminden düşmeyen ana konu Eskişehir'de kurulması planlanan kömürlü termik santral! Kömürlü santrale karşı olan gerek vatandaşlar gerek sivil toplum örgütleri gerekse demokratik kitle örgütleri bir araya gelerek Alpu Ovası gibi değerli bir alana neden termik santral yapılmaması gerektiğini anlatmaya çalışıyorlar. Ciddi karşı bir duruş sergiliyorlar. Doğruda yapıyorlar.
Bu noktada ise hakkının verilmesi gereken kişiler var onlar da Eskişehir'in 3 CHP'li Belediye Başkanı; Başta Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen olmak üzere Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve CHP İl Başkanı Sinan Özkar bu karşı duruşun öncüleri durumundalar ve kömürlü termik santral kurulmaması için ciddi çaba sarf ediyorlar. Son olarak geçtiğimiz cumartesi günü örgütledikleri kitlesel basın açıklamasına Ankara'dan davet ettikleri yine CHP milletvekilleri ile konuyu bir kez daha Türkiye gündemine taşımayı başardılar. İşte bu noktada bizlerin de kamuoyunun da sorduğu ya da sorması gerekli bir soru var? Eskişehir'e kömürlü termik santral kurulması yalnızca CHP'lileri mi ilgilendiriyor yalnızca Eskişehir CHP'liler için mi kıymetli? Neden sadece onlar mücadelenin içindeler?
Meclis'te yeri olan Eskişehir'de temsiliyeti olan AKP'li Milletvekillerinin MHP'li yetkililerin sesi neden çıkmaz? Şayet termik santralin yapılmasını istiyor ve savunuyorlarsa bunu da açık açık kamuoyu önünde yapmaları gerekmiyor mu? Örneğin önceki gün Eskişehir'deki basın açıklamasında konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karacanın 'Termik santralle Eskişehir'i yok etmek isteyen doğa terörünün de karşısındayız. Eskişehir'in sesini Türkiye'ye duyurmaya geldik. Neden Alpu Ovası seçildi diye araştırdım. Bir yıl bile geçmedi, Alpu Ovası tarımsal sit alanı ilan edildi. Bu hükümet tarafından ilan edildi. Alpu Ovası ne ekersen yüz veren oldukça verimli tarım arazisiydi. Bir yılda ne değişti de termik santral kurmaya kalktılar. İş aş sağlayacak diyorlar. Alpu Ovası'ndan geçimini sağlayan üreticiler, sizin o zehir soluyan santralde işe ihtiyacınız var mı? Zaten sizi orada işe de almazlar. Oradaki şirket mühendisini, çalışanını ben göndereceğim diyor. Size aş vadedenler ancak size santralin yapımında amelelik vaat edecekler. Alpu Ovası'nda yetişen hiç bir ürün satılamayacak. O zehirli otları yiyen hayvanların satılacağını mı zannediyorsunuz. Çocuklarımız gelişim bozuklukları yaşayacak. Gökyüzüne baktıklarında mavi bir gökyüzü göremeyecekler. Rant için yandaşa peşkeş için termik santrale izin veren hükümetin çocukları için de 'hayır' diyoruz.' Sözlerine karşı hangi argümanları ortaya koyabiliyorlar?
Hangi gerekçelerle bu sözleri onaylamıyorlar? Bilmemiz gerekmez mi? Eskişehir'de hangi vatandaşa sorsanız hangisiyle konuşursanız konuşun kiminle karşılarsanız hemen hemen hep aynı cevabı alıyorsunuz 'Eskişehir'de kömürlü termik santral istemiyoruz' Halkın büyük çoğunluğu böyle derken sesini çıkarmayıp kendi çıkarları için Eskişehir'i heba etmeye çalışanların karşısında Eskişehir'in değerli olduğunu, kıymetli olduğunu bir kez daha gösteren CHP'lileri kutlamak gerekiyor.