Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. İsmail Yaman, Uluslararası Diyabet Örgütü'nün verilerine dayanarak, dünyada her 6 saniyede bir kişinin diyabet ve diyabete bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Yaman, her 11 yetişkinden birinin diyabet hastalığıyla mücadele ettiğini belirterek, beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam tarzının bu hastalığın yayılmasına neden olduğunu vurguladı.

Diyabetin yaygınlaşmasının ana sebeplerinden bahseden Yaman, toplumun yaşlanması ve karbonhidrat tüketiminin artmasının diyabetin başlıca sebepleri arasında yer aldığını ifade etti. Yaman, diyabet gelişiminin engellenmesi için diyet ve spor alışkanlıklarının teşvik edilmesi gerektiğini, diyabet tanısı alan hastaların ise yaşam şekli değişiklikleri ve medikal tedavi alması gerektiğini söyledi. Ayrıca, uygun bireylerde cerrahi tedavilerin de faydalı olabileceğini belirtti.

Diyabet Cerrahisi Nasıl Çalışır?

Doç. Dr. İsmail Yaman, diyabet cerrahisinin, insülin salgısını artırmak yerine vücudun insüline olan ihtiyacını azalttığını ve mevcut insülinin daha etkili kullanılmasını sağladığını ifade etti. Diyabet cerrahisi, vücut kitle indeksi (VKİ) 30 ve üzerinde olup, kontrolsüz şeker değerlerine sahip bireylere önerilebilir. Diyabet cerrahisi, pankreasın insülin salınımı yapabiliyor olması durumunda uygulanabilir.

Yaman, cerrahi tedavi seçeneklerinin kişiye özel olduğunu belirterek, VKİ 40 ve üzerinde olan hastalara genellikle tüp mide ameliyatı önerildiğini, daha düşük VKİ'ye sahip ve kontrolsüz diyabeti olan bireyler için ise transit bipartisyon, SASİ bypass ya da Roux-en-Y gastrik bypass gibi yöntemlerin kullanıldığını açıkladı.

Başarı Şansı Yüksek

Sarı serum için kritik uyarı: Vakaların yarısında... Sarı serum için kritik uyarı: Vakaların yarısında...

Doç. Dr. Yaman, diyabet cerrahisinin doğru hasta seçimi ve uygun tedavi yöntemleriyle başarılı sonuçlar verdiğini belirtti. Bu tür cerrahilerde mide hacminin küçülmesiyle açlık hissinin azaldığını ve tokluk hissinin hızla oluştuğunu vurguladı. Ayrıca, bağırsakların bir kısmı bypass edilerek karbonhidratların emilmeden atılmasının sağlandığını söyledi.

Yaman, düzenli ameliyat sonrası takip ile bu cerrahilerin başarı oranının 10 yıl sonunda yüzde 90’lara ulaştığını dile getirdi. Ancak, cerrahi tedavinin yanında, sağlıklı yaşam alışkanlıklarının benimsenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Diyabet cerrahisinin risklerinin düşük olduğunu, ancak ameliyat öncesi hastaların ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirten Yaman, tecrübeli ekiplerle yapılan cerrahilerin riskleri daha da minimize ettiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ