Kırmızı biber olarak da bilinen,etli yapısı ve çekici rengi ile iştah kabartan 'kapya'nınhem acı hem de tatlı türleri bulunmaktadır. Acı olanları daha çok baharat yapımında kullanılırken, tatlı olanları daha çok sebze olarak tüketilmektedir. Rengi koyulaştıkça faydalarının arttığı bilinen bu kırmızı biber;taze, kurutulmuş, donmuş, salça, konserve, turşu, tatlı ve acı pul biber, tatlı ve acı toz biber elde etmekte kullanılmaktadır.
Bu biberin çiği;çeşitli yemekleri, pilavları, gözlemeleri, pizza, lahmacun, köfte ve pideleri renklendirmekte; dolması, çorbası, sosuyapılmaktadır. Közlenip kabukları soyulduktan sonra, tuz, şeker, sarımsak ve sirkeden oluşan bir salamura içindeya da közlenmeden bu salamura içinde bir süre pişirilip kavanozlara konulursa, kış aylarındada bu biberin sayısız faydalarından yararlanmak mümkün olmaktadır. Biberler temizlenip bir parçalayıcıdan geçirildikten sonra,hafifçe pişirilerek elde edilen püresinin suyu uzaklaştırılarak,salçası da yapılabilmektedir. Kapya biberler, kurutulup işlenerek pul veya toz haline getirilebilmekte ve bunlar tuzlanıp, yağlanıp kullanılmaktadır. Acı kapya'danelde edilen baharatlar; et, yumurta, sebze yemekleri, soslar, peynirler ve konserve gıdalarda kullanılmaktadır.
Kapyanın100 gramının 92 gramı su olup, yağ, karbonhidrat ve proteince fakirdir,kaloriside düşüktür. Vitamin (A, B2, B3, B6, B9, C, D, E, K)ve mineral (potasyum, magnezyum, demir, fosfor)içeriği zengindir. Ayrıca bağışıklık sistemineolumlu etkileri ile bilinen organik bileşikler olankarotenoidlerden beta karoten, kapsantin, kapsorubin, lutein, zeaksantin, likopende içermektedir. Bunlar sigara, çevre kirliliği, stres vb. nedenlerle vücutta oluşan serbest radikalleri temizler, ağır ve radyoaktif metalleri bağlarlar. Bu karetonoidlerin kandaki seviyeleri arttıkça hastalıklara yakalanma riskinin azaldığı bildirilmektedir. Bu biberle alınan beta karotenkaraciğerde A vitaminine dönüşüp C vitamini ile birlikte, iltihap yapan serbest radikalleri önleyerek, kalp, romatizma, astım gibi hastalıkları azaltabilmekte ve rahim ağzı, mesane, prostat ve akciğer kanseri hücre büyümesini ve hayatta kalmasını engelleyebilmektedir. Bu sebzede olan A, E vitamini, rengi veren pigmentlerden olan lutein vezeaksantin,cilt ve göz sağlığı için faydalı olmaktadır. Hafıza ve beyin sağlığına, proteinin enerjiye dönüşmesine faydalı olan B vitaminden faydalanmak için kırmızı biberi düzenli tüketmek yarar sağlamaktadır.
Kırmızı biber, B vitaminleri (B2, B3, B6, B9)yanında karnosik asit de içerdiği için hafıza sağlığınave yanı sıra beynin işlevini sağlıklı şekilde yerine getirmesine yardımcı olmakta, unutkanlık, parkinson gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltmakta ve ruh sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır. İçerdiği magnezyum ve B6 vitamini,birlikte,kaygıyı hafifletebilmekte ve panik atağı önleyebilmektedir. K vitamini, kalsiyum ve magnezyum kemik güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Yeşil bibere göre kapya biberde yaygın bulunan karotenoidolan (kırmızı renkli sebze ve meyvelerde bulunan)likopen,kalp-damar hastalığına karşı fayda sağlamakta, prostat kanserine neden olan hücrelerin üretimini baskılayarak yayılmasını engelleyebilmekte, kolestrolü düşürüp, stresi azaltmaktadır. C vitamini (askorbik asit) bakımından da önemli bir kaynak olan kırmızı biber 100 gramında 130 mg C vitamini içerir ki, bu değer bir insanın günlük ihtiyacını karşılamaktadır. Bu değer portakaldakinden 2.5-3 kat fazla olup, brokoli, ıspanak, domatestekine göre de fazladır.
Bu vitamin miktarı biberin kırmızılığı arttıkça, artmaktadır. Vücut bu vitamini yapamadığı için yenilen yiyeceklerden alınması gerekmekte vesuda erime özelliğine sahip olduğu içinde vücudumuzdan kolayca atılabilmektedir. C vitamini insan vücudunun kan damarları, kıkırdak, kasları ve kemiklerinde bulunan kolajen proteini oluşturmak için ihtiyaç duyduğu bir vitamindir. Cilde ve yaşlanmaya karşı faydalı olan bu vitaminve ilave olarak A vitamini, kırmızı biberle alındığında, vücuda başka gıdalarla giren demirin de faydalı olmasına katkı sağlamaktadır. Vücuduenfeksiyona karşı korumaktadır. Kapya biber, bol güneşte yetiştiği için iyi bir D vitamini deposudur. Acı kapya biberde olan kapsaisin, sağlığa olumlu etki sağlayan bir bileşiktir.Kapsaisin ve kapsinoidlerin enerji ve yağ metabolizması üzerine etkilerinin yanı sıra doygunluk ve besin alınımı üzerine etkileri olduğu da ifade edilmektedir. Bu maddenin, kolestrolün karaciğerde birikmesini engelleyebildiği, bakteri öldürücü etkisi olduğundanromatizmal hastalıklar, baş ağrıları vb. pek çok sağlık sorununun giderilmesinde faydalı olduğu bildirilmektedir.Kapyaçok közlenmediği zaman besin değerini korumaktadır.Yoğurtla yenince besin değeri artmaktadır.
Yazın közlemesi, kışın kurusu, salçası, konservesi, sosu ve dondurulmuş ürünleri tüketilen, baharat olarak sofralarda eksik olmayan, sağlığa sayılmayacak kadar çok faydası da olan bu kırmızı biberi, aşırıya da kaçmadan tüketmek faydalıdır. Lif içeriği yüksek olan bu biber çeşidi, içeriğindeki diğer maddelerle birlikte şekeri, kolestrolü ve bağırsak sağlığını korumaya yardımcı olabilecektir. Kış aylarında kahvaltılık sos olarak tüketmek yararlı olmaktadır, ancak damar sertliği, yüksek tansiyonu ve egzaması olan kişiler ölçüyü kaçırmadan tüketmeye dikkat etmelidirler. Diyet yaparken haftada 3-4 kez az közlenmiş biber yemek insanı tok tutmaya, yağların yakılmasına ve mutlu hissettirerek diyetin olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olabilmektedir. Kapya biberi; karbonhidratlı, proteinli (bitkisel ve hayvansal) ve yağlı gıdalarla birlikte tüketilirse faydasıartmaktadır.