Ülkemizin toplumsal gündeminde:
  • Bilime karşı 'yaradılış ve kadercilik…'
  • Demokrasiye karşı 'yanıltma haber ve sansür…'
  • İnsan haklarına karşı 'havuç ve sopa…'
  • Güzel sanatlara karşı 'saptırma ve yasaklama…' uygulamalarının yoğunlaştığı günler yaşıyoruz…
Bu bağlamda, önümüzdeki seçim süreci ülkemiz için 'yaşamsal önem' taşıyor. Geliniz, 'seçimler' konusunda bilgilerimizi ve bilinçlerimizi birlikte tazeleyelim ve bu işe 'Seçim İttifakları'ndanbaşlayalım.
CUMHUR İTTİFAKI
Cumhur İttifakı, 20 Şubat 2018 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP)ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) arasında kuruldu. Daha sonra Büyük Birlik partisi (BDP) de bu ittifaka katıldı. Vatan Partisi (VP) bu ittifaka dışarıdan destek vermektedir.
Cumhur İttifakının ortak ideolojisi, 'İslamcılık ve etnik milliyetçilik üzerine oturtulmuş aşırı sağ muhafakarlık…' olarak özetlenebilir. Bu bağlamda, ülkemizde son yirmi yılda oluşturulan Tek Kişi Sitemini korumayı ve güçlendirmeyi(!) 'beka' hedefi olarak görmektedirler.
2018 Milletvekili Seçimlerinde toplam oy oranları yüzde 53,6 olan Cumhur İttifakının, Ekim 2022 ayında yapılan son anketlerde toplam oyları yüzde 33- 35 bandında görülmektedir.
Özel Yorum: Cumhur İttifakı iktidarının oluşturduğu Tek Kişi Sistemi, gerek demokrasinin temel ilkeleriyle gerekse Cumhuriyet değerlerimizle çelişkilidir. Ülkemizde özellikle son beş yılda ekonomik, demokratik, toplumsal barış ve uluslararası ilişkiler alanlarında ortaya çıkan sorunlar ivedi olarak çözüm beklemektedir. Bu bağlamda önümüzdeki seçimler demokratik bir biçimde iktidar değişimi için çok önemli bir fırsattır.
MİLLET İTTİFAKI (Altılı Masa İttifakı)
Millet İttifakı, 2018 genel seçimlerine katılmak için,5 Mayıs 2018 tarihinde dört muhalif parti olan Cumhuriyet Halk Partisi CHP),İYİ Parti,Saadet Partisi (SP)ve Demokrat Parti (DP)tarafından oluşturulmuştur.
Millet İttifakı partileri,24 Haziran 2018 Seçimlerinde, 'Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda kendi adaylarını destekleme kararı aldılar.' O seçimde görevdeki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan (Cumhur İttifakı). Muharrem İnce (CHP), Meral Akşener İYİP), Selahattin Demirtaş (HDP), Temel Karamollaoğlu (SP), Doğu Perinçek VP)cumhurbaşkanı adayı oldular. Seçimi ilk turda oyların salt çoğunluğunu alan RTE kazandı.TBMM seçimlerinde ise Millet İttifakının toplam oyları yüzde 35civarında kaldı.
12 Aralık 2018 tarihinde CHP ve İYİ Parti, 2019 Yerel Seçimlerinde işbirliği yapma kararı aldılar ve 21 büyükşehir ile bazı il ve ilçelerde işbirliği yaparak önemli başarı elde ettiler.
12 Şubat 2022 tarihinden itibaren Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA)ve Gelecek Partisi (GP)'nin de katılımıyla bu ittifakın adı 'Altılı Masa İttifakı' olarak anılmaya başladı.
Altılı Masa İttifakı, ilk toplantıları olan 12 Şubat 2022tarihinden günümüze kadar 7 toplantı yaptı. İlk toplantıda alınan 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni' 28 Şubat 2022 tarihinde kamuoyuna duyuruldu. Sonraki toplantılardaçeşitli başlıklar altında ortak imzalanan 6 bildirge kamuoyuna açıklandı.
2 Ekim 2022 tarihinde yapılan son toplantıdan sonra açıklanan 'Göstereceğimiz ortak cumhurbaşkanı adayı, Türkiye'nin 13. Cumhurbaşkanı olacaktır.' kararlılığı çok büyük önem taşımaktadır.
Altılı Masa İttifakının ortak hedefi,'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem' olarak özetlenebilir. Bu ittifakın ideolojik pozisyonu ise'Muhalefetteki merkez sol (CHP) ve merkez sağ (İYİP, DP, SP, DEVA, GP) partilerin bağlaşması' olarak tanımlanabilir.
2018 Milletvekili Seçimlerinde toplam oy oranları yüzde 35 civarındaolanMillet İttifakının, Ekim 2022 ayında yapılan son anketlerde toplam oylarıyüzde 40- 45 bandında görülüyor.
Özel Yorum: Millet İttifakı, şu anda ortada görünen ittifaklar içinde 'seçilebilirliği, uygulanabilirliğive sürdürülebilirliği' en yüksek olan ittifak olarak görünmektedir.
Bu ittifakta yer alan siyasi partilerin öncelikle ortak hedefleri olan 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem' paydası doğrultusunda'demokratik ilişkilerini güçlendirmeleri/ genişletmeleri' gerekiyor.
EMEK VE ÖZGÜRLÜK İTTİFAKI (Üçüncü İttifak)
Emek ve Özgürlük İttifakı, önümüzdeki genel seçimler için 25 Ağustos 2022 tarihinde,Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Sosyalist MeclislerFederasyonu (SMF) katılımcılarıyla oluşturulmuştur.
Bu ittifaka katılan örgütlerin yaptıkları ortak açıklamada; 'Millet İttifakı ile Cumhur İttifakı tarafından temsil edilmeyen seçmenlere bir alternatif olmak…' ortak hedef olarak açıklanmıştır.
Bu ittifakın şemsiyesi konumunda olan HDP'nin ideolojik yapısı 'Azınlık hakları temelinde radikal sol parti' olarak tanımlanabilir. İttifakın paydaşları olan TİP, EMEP, EHP, TÖP; parti belgelerinde kendilerini 'sosyalist parti' olarak tanımlamaktadırlar. SMF ise hukuksal anlamda siyasal parti değil, sivil toplum örgütüdür.
Özel Yorum: Türkiye'nin bugünkü siyasal koşullarında Emek ve Özgürlük İttifakının önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde alternatif olması mümkün değildir.İttifakın etnik kökene dayalı olma endişesi yüzünden diğer üç ittifakla ilişki kurması da zordur. Ancak milletvekili seçimlerinde barajı aşarak TBMM'de güçlü bir grup oluşturabilirler.
SOSYALİST GÜÇ BİRLİĞİ
Sosyalist Güç Birliği, Türkiye'de 2023 Genel Seçimleri için 21 Ağustos 2022 tarihindeTürkiye Komünist Partisi (TKP), SOL Parti, Türkiye Komünist Hareketi (TKH) ve Devrim Hareketi (DH) tarafından oluşturulmuştur.
Bu güç birliğinde yer alan örgütler, kendilerini 'sosyalist/ komünist parti' olarak tanımlamakta ve 'sosyalist birlik' oluşturmayı temel hedef olarak almaktadırlar.
Özel Yorum: Türkiye'de 'Sosyalist örgütlenmenin parçalı ve dolayısıyla güçsüz olması…' demokrasimizin temel eksiklerinden biridir. Bu bağlamda,Sosyalist Güç Birliği İttifakıönümüzdeki seçim döneminde nicel sonuçlara değil, 'Sosyalist birliğin korunmasına ve geliştirilmesine yönelik çalışmalar' yapmalıdır.
Sözün özü, önümüzdeki seçim sürecindetüm duyarlı yurttaşlar olarak 'Bilimin rehberliğine, demokrasinin güvenilirliğine ve sanatın güzelliğine…' daha sıkı sarılmamız gerekiyor.
Gelecek haftalarda 'Seçime Doğru' başlıklı yazılarımız sürecek.
Sağlıkla, sevgiyle, dostlukla, birlikte…