“2019’dan bu yana birlik ve beraberlik için bu görevi ifa ettik. Kimseyi ayırt etmeden hizmet verdik ve vermeye devam edeceğiz. Önceliğimiz  halkımızın menfaatleri doğrultusunda hizmet etmektir. Bizler aynı topraklarda yetişmiş aynı sofranın etrafında yer almış insanlarız. Biz istiyoruz ki Seyitgazi’mizi her gün daha da iyiye birlikte taşıyalım. Hemşerilerimiz geçmişte olduğu gibi gelecekte de örnek alınmaya devam etsin. Halkımız yiğitlik gösterip Milli Mücadele döneminde vatan savunmasının meşalesini ilk yakanlardan olmuştur. Hoşgörünün hakim olduğu bu kadim topraklarda birlik ve beraberliğin devam etmesini istiyoruz. İlçemizin daha iyi noktada olabilmesi için gerekli bütün adımları atmaya devam edeceğiz”

Yukarıdaki bu sözler; Seyitgazi’nin başarılı Belediye Başkanı Uğur Tepe’ye ait. Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe, 5 yıl önce yaklaşık 22 milyon lira (O zamanki döviz kuruyla 4 milyon 150 bin dolar) borçla görevi teslim aldı. Şikayet etmedi. Kaynakları doğru yöneterek; kısa sürede belediyenin borçlarını ödedi. Seyitgazi Belediyesi’ni borç batağından kurtardı. Bunu yaparken, Seyitgazililere hizmet etmeye ve onlar için projeler üretmeye devam etti. Beş yılda Seyitgazi halkını mutlu etti. İki ay önce Tepe ile Seyitgazi’de röportaj yapmıştım. İlçeye kazandırdıklarını yerinde gördüm. Borç batağından alınan bir belediye ancak bu kadar doğru yönetilir. ‘Enkaz aldım’ diyerek, hiçbir şey yapmadan gününü geçirmedi. Tam tersine tüm olumsuzluklar karşısında dik durdu. Dürüstlüğü ve çalışkanlığı ile bunların üstesinden geldi.

***

10 YIL ÖNCEKİ ALDIĞI OYU ALIR MI?

“Odunpazarı Bölgesi çalıştığım ve yıllarca ekmeğini yediğim bölge. Bana göre Odunpazarı, Eskişehir’in ruhunu taşıyor. 2014 yılında da bu bölgeden belediye başkan adayı olmuş, unutamayacağım iyi ilişkiler kurmuştum. Elbette Eskişehir’in her bir karış toprağının benim için ayrı bir önemi var. Eskişehir’in her köşesini çok seviyorum. Ama Odunpazarı’na aşığım”

Yukarıdaki bu sözleri İYİ Parti Odunpazarı Belediye Başkan Adayı Emine Edizgil söyledi. 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinde MHP Odunpazarı Belediye Başkan adayı Diş Hekimi Emine Edizgil, ‘partisi adına aldığı rekor oyla seçimi kaybetmesine rağmen’ kazanan isim olmuştu.

ESKİŞEHİR’DE TANINIRLIĞI YOKTU

Edizgil’in 10 yıl önceki seçimlerde MHP’den Odunpazarı Belediye Başkan adayı olana dek Eskişehir’de tanınırlığı yoktu. MHP’nin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kadir Çalışıcı, kentte tanınan ve sevilen bir isimdi. ES ES taraftarının ‘Vali Babası’ idi. Çalışıcı kadar tanınmayan Edizgil, seçimin ‘en çalışkan başkan adayı olarak’ dikkatleri çekti. Edizgil, Odunpazarı Bölgesi’nde gece gündüz çalıştı. Herkese ulaşmayı başardı. Bu özverili çalışma sayesinde arkasında bir rüzgar estirdi. “O Kadına oy vereceğim”, “MHP’nin Kadınına oy vereceğim” diyenlerin sayısı giderek artmaya başladı.

KAYBETMESİNE RAĞMEN KAZANMIŞTI

2009 seçimlerinde MHP Odunpazarı’nda 18 bin 928 oy almıştı. Toplam oyların sadece %9,2’si MHP’nin olmuştu. Edizgil 51 bin 91 oy aldı. MHP’nin %9,2 oy oranını %21,4’e çıkardı. Edizgil, MHP’nin oylarını yaklaşık üç kat arttırdı. Büyükşehir adayı Kadir Çalışıcı Eskişehir’in tamamı olan 14 ilçeden 58 bin 635 oy alırken, Emine Hanım sadece bir ilçeden 51 bin 91 oy aldı. Edizgil seçimi kaybetmesine rağmen kazandı. Odunpazarı’nda “Artık MHP de var” dedirtmişti. Edizgil 10 yıl sonra yine Odunpazarı Belediye Başkanlığına aday. Odunpazarı’nda iki dönem belediye başkanlığı yapan Kazım Kurt üçüncü dönem için yine aday. Beylikova Belediye Başkanı Özkan Alp’te AK Parti’nin Başkan Adayı. Başkanlık yarışının Kurt ve Alp arasında geçmesi bekleniliyor. Emine Edizgil 10 yıl önceki yüzde 21,4 oy oranına ulaşır mı? Bunu kestirmek zor. Ancak Edizgil 31 Mart’ta bu oy oranına yaklaşırsa seçimin kaderini belirler.

***

NOSTALJİ

"HALK BENİ SEVİYOR"

Yıl 1986, 38 yıl önce. Yer: Büyük Otel altındaki pasajın içinde bulunan Ekrem Restoran. Eskişehir’e gelen Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) Genel Başkanı merhum Erdal İnönü, SHP yöneticileriyle akşam yemeği yiyor. Tarihi fotoğrafta, dönemim İl Başkanı Zeki Ünal, eski CHP İl Başkanı merhum Avukat Cahit Denker, Parti yöneticileri merhum Avukat Demircan Arıkan, merhum Ahmet Özaydın ve Mustafa Taşlak yer alıyor. Bu ziyaretten 1 yıl sonra (1987) yapılan Genel Seçimlerde Zeki Ünal 33 yaşında SHP Eskişehir Milletvekili seçildi. 1970’li yıllarda CHP’nin efsane İl Başkanı olan Cahit Denker, çok iyi bir hatipti. Espritüel bir kişiliği vardı. Partililerin ‘Baba’ diye hitap ettiği bir kişiydi. Çok iyi bir partiliydi. Denker, 1990 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti. Denker, CHP Eskişehir Milletvekil Jale Nur Süllü’nün de babasıdır. Demircan Arıkan ‘Halk beni seviyor’ sözü ile Eskişehir’in sol siyasetinin unutulmaz ismi oldu. Belki de 1980’li yılların en iyi avukatıydı. Siyasette çok büyük emekler vermesine rağmen bunun karşılığını alamadı. O günlerde Ekrem Restoran Salon Şefi olan Mustafa Taşlak yıllardır CHP yönetimlerinde aktif olarak görev aldı.. Eskişehir siyasetine zerafet getirmiş güzel insanlar olan Cahit Denker’e Demircan Arıkan’a, Ahmet Özaydın’a Allah’tan rahmet diliyorum.

***

DÜNYA TARİHİ

ONLARIN Kİ 20. YÜZYILIN ROMANTİK MASALIYDI

Tarih 19 Nisan 1956.  68 yıl önce Monaco Prensi Rainier,  Ünlü akrist Grace Kelly ile evlendi. Monaco Katedrali’nde yapılan törende Grace Kelly,  Rönasans tarzı 290 metrelik kuyruğu Valencia dantelinden bir gelinlik giydi. Töreni Tv’lerden tam 30 milyon kişi izledi.  Kelly 14 Eylül 1982’de küçük kızı Stephanie ile Fransa’nın güney sahillerindeki virajlı yollarda geçirdiği trafik kazasında öldüğünde henüz 52 yaşındaydı.

***

ÇİVİ

“Bozuk para insanın cebini deler, bozuk insan kalbini. Bu yüzden her ikisini harcayın gitsin.”  Lev Tolstoy

***

REPLİK

“Hayat nefes aldığımız anların toplamından değil, nefesimizi kesen anların toplamından oluşur.” Hitch / Aşk Doktoru