Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet ATAÇ'ın 1 Şubat 2015 Pazar günü yaptığı basın toplantısına önceden söz verdiğim halde katılamadım. Ama sevgili Ataç'ın içtenlikle yaptığı ve bence dosdoğru olan açıklamalarını yerel medyamızdan dikkatle izledim.

Konuyla ilgili bilgiler ve yapılan tartışmalar son üç gündür yerel medyamızda çeşitli açılardan irdelendi. Ama ne yazık ki kalitesiz polemikler yine öne çıktı…

'Laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti tanımlamasına hiç layık olmayan bir iktidar' ve 'çağdaş Eskişehir özelliğimize hiç layık olmayan o partinin milletvekilleri' tarafından hoyratça sürdürülen 'kirli siyaset' artık tüm etik sınırları aştı...

Ben bu konudaki kirli karalamalar karşısında Ahmet ATAÇ ve çalışma arkadaşlarına sabırlar ve başarılar dileyerek, Tepebaşı'nda yapılan çalışmaları 'sosyal demokrat belediyecilik' açısından değerlendirmeye çalışacağım.

'TEPEBAŞI'NDA HAYAT VAR'

15 yıl önce 'Eskişehir'in geri kalmış semti' olarak tanımlanan Tepebaşı, bugün 'çağdaş bir kent' kimliği kazanmış durumdadır.

Bu güzel gelişmedeki temel etkenin; Ahmet ATAÇ öncülüğünde yaşama geçirilen 'sosyal demokrat belediyecilik ilkeleri' olduğu tartışılmaz bir gerçekliktir. Onun için Tepebaşı'nı öncelikle bu ilkeler açısından irdelememiz gerekiyor:

1. Katılımcılık: Sosyal demokrat belediyeciliğin adeta simgesi olan 'demokratik katılımcılık' ilkesi, Tepebaşı'nda çok başarılı bir biçimde uygulanmaktadır. Örneğin:

· Çok uyumlu bir çalışma ortamı olan Tepebaşı Belediye Meclisi'nde kararların çoğu oybirliğiyle alınıyor.

· Eskişehir'de meslek kuruluşlarıyla ve diğer STK'larla en iyi ve en sağlıklı ilişkiler sürdüren kurum Tepebaşı Belediyesi'dir.

· Tepebaşı Belediyesi'nin örnek bir projesi olan ve ilçenin dört bucağına yayılmış 20'yi aşkın 'Belde Evi' katılımcılığın somut merkezleri olarak harıl harıl işliyor.

· Tepebaşı'nda oluşturulan Sağlıklı Kentler Konseyi, Mahalle Meclisleri, Çocuk ve Gençlik Merkezleri gibi buluşma alanlarında katılımcılık dantel gibi işleniyor.

2. Şeffaflık/ Açıklık: Kentle ilgili kararların kapalı kapılar arkasında ya da otoriter başkanların kafasında değil; basına, ilgili kuruluşlara ve kent halkına açıkça bilgi vererek alınması ve sürdürülmesi demek olan 'açıklık ilkesi', Tepebaşı'nda çok açıktır. Şöyle ki:

· Eskişehir'de yazılı ve görsel medyayla ilişkileri en iyi olan kurum Tepebaşı Belediyesi'dir. Belediyenin yaptığı harcamalar ve diğer tüm çalışmalar zamanında ve doğru olarak medyaya/kamuoyuna iletilmektedir.

· Planlanan ve yapılan çalışmalar ilgili meslek kuruluşlarıyla gereğince paylaşılmaktadır.

3. Sosyal Belediyecilik: Sosyal demokraside 'belediye çalışmalarında ÖNCELİĞİN toplum yararına uygun sosyal ve kültürel yatırımlara verilmesi…' biçiminde özetlenebilen 'sosyal belediyecilik', Tepebaşı'nın en belirgin özelliğidir:

· Tepebaşı yatırımlarında ve etkinliklerinde çocuklar, kadınlar, gençler, yaşlılar, özürlüler ve yoksullara öncelik tanındığı çok açık olarak ortadadır.

· Sosyal belediyeciliğin olmazsa olmazı olan 'çağdaş toplumcu kültürel ve sanatsal çalışmalar' konusunda Tepebaşı Belediyesi ulusal ve uluslararası boyutta projeler gerçekleştirmektedir. Pişmiş Toprak Sempozyumu, Sanat Çalıştayı, Karikatürlü Ev, Şiir Buluşması, çeşitli müzik ve tiyatro etkinlikleri gibi…

· Halk Sağlığı açısından 'Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Yaşam Köyü ve Alzheimer Merkezi ve Evde Sağlık Hizmetleri' nadide sosyal belediyecilik örnekleridir.

· Özellikle son 6 yıl içinde Tepebaşı semti kaliteli alt ve üst yapı hizmetlerine kavuşturulmuştur.

4. Sürdürülebilirlik: 'Tüm belediye çalışmalarının çevreye ve insanların yaşam kalitesine zarar vermeden ve uygulanabilir bir biçimde gerçekleştirilmesi; ütopik ve gereksiz projelere ve çatışmalara yer verilmemesidir…'

Tepebaşı çalışmalarını bu açıdan incelediğimizde:

· Bütçelerinin gerçekçi ve uygulanabilir olduğu,

· Doğal çevreyi ve hayvanları koruma çalışmalarının uygun olduğu,

· 'Enerji Etkin Bina, Gökkuşağı Kafe, Yaşam Köyü, Altın Ayaklar…' gibi özgün ve örnek sürdürülebilir projeler üretildiği,

· Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, CHP örgütleriyle ve resmi kurumlarla 'sürdürülebilir sağlıklı ilişkiler' kurulduğu, açıkça görülür.

YERELDEN ULUSALA VE EVRENSELE…

Tepebaşı Belediyesi yerelinde gerçekleştirilen sosyal demokrat belediyeciliğin başarılı uygulamalarından, ulusal ve hatta uluslararası boyutta sıkça söz edilmektedir.

Eskişehirliler olarak bu başarıdan gurur duymalıyız.

Ayrıca bu başarıda, bencileyin sosyal demokrat belediyeciliği teorik lafazanlığa boğmadan, pratikte çok iyi yaşama geçiren Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet ATAÇ gibi bir yiğidin hakkını da teslim etmek ve teşekkür etmek gerekiyor.

Bence bu başarılı örnekten başta diğer CHP'li belediyeler olmak üzere, tüm belediyelerin yararlanması gerekir.

AKP zihniyeti ise ülkemizin ufuklarını karartmaktan ve insanları karalamaktan bir an önce vazgeçmelidir…

Sağlıkla, sevgiyle ve dostlukla.