Telekomünikasyon faydalı mı zararlı mı ?
Kullanıcıya bağlı ..
İletişim ortamlarından olan internet, günümüz iletişiminin en büyük destekçisidir. Gelişen teknoloji ve internetin hızla yayılması insanların telefon kullanım eğilimini hızla artmıştır. Kişiler hayatlarının her anında telefona bağımlı hale gelmiştir. Öyle ki telefonsuz bir dakikanın güç olduğu günümüzde insanlar, bebeklerine yemek yedirmek, işlerini yapabilmek, uyuyabilmek için telefona ihtiyaç duymaktadır.
''Çocuğum telefonsuz yemek yemiyor'' ya da '' misafirlikte yaramazlık yapmaması için mecbur telefonumu veriyorum'' diyen ebeveyn, yaptığı davranışı bir nedene dayandırarak mecbur olduğunu söylese de her ne sebep olursa olsun çocuğun bir kere telefonla tanışması demek bir daha asla bırakamayacağı anlamına gelmektedir. Ödül ya da gittiğimiz bir ortam da çocuğunu susturmak için telefonun verilmesi yanlış bir davranıştır.
Erken yaşlarda telefonla tanışan çocukta fiziksel ve psikolojik olarak olumsuzluklar ortaya çıkmakta, çocukların, sanal ortamda silahlı dövüşlü oyunlar oynaması psikolojik olarak olumsuz etkiler bırakabilmektedir. Çocuklarımızı kendi hayal güçlerini zenginleştirebilecek, eğitici oyunlar oynamalarına imkan vermek, onların düşünüp üretebilen bireyler olmaları için katkı sağlamaktadır.
Çocuğumuzun telefon bağımlısı olmasını istemiyorsak ebeveynler olarak ilk önce bizim telefon kullanım süresini azaltmamız gerekiyor. Telefondan fedakarlık yapıp kitap okumayı, spor aktiviteleri edindiğimizde çocuğumuza olumlu rol model olmuş oluruz.
Peki…
Siz ne yapıyorsunuz ?