Geçtiğimiz günlerde önümüzdeki öğretim yılı için 25 bin yeni öğretmen ataması yapılacağı açıklandı.
Ancak eğitim sendikalarına göre “müjde” olarak duyurulan bu açıklama kamuoyunu yanıltan, atama bekleyen yüz binlerce öğretmen adayının umutlarını istismar eden siyasi bir söylemden ibaret.
İKİ BAŞLI ATAMA!..
Önümüzdeki öğretim yılında gerçekte sadece 15 bin öğretmen göreve başlayacak. Diğer 10 bin kişinin 2025-2026 eğitim öğretim yılında göreve başlaması mümkün değil. Çünkü, söz edilen 10 bin kişi Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı’na (MEB- AGS) girecek ve bu sınavı kazandıkları takdirde asgari ücret karşılığında öğretmen akademilerinde “yeniden eğitilmek üzere(!)” uzun süreli eğitime alınacak.
HANİ MÜLAKAT KALKACAKTI?...
15 bin öğretmen adayının ataması, 2024 KPSS puanı doğrultusunda yapılacak. Son kez uygulanacak bu atama sisteminde en fazla 4 bin 378 sınıf öğretmenliği, 3 bin 87 özel eğitim öğretmenliği, 1802 din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği, 1321okul öncesi öğretmenliği ve 757 İngilizce öğretmenliği kontenjanı açıklandı.
Adayların başvuruları alındıktan sonra puan sıralamasına göre alan kontenjanlarının üç katı aday sözlü sınava yani mülakata alınacak. Sürekli kalkacağı “dillendirilen” ama nedense (!) bir türlü kaldırılmayan mülakatı da geçebilen adaylar 2025 Eylül ayında göreve başlayacaklar.
GERİYE KALAN 10 BİN NE OLACAK?
Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (MEB-AGS) 13 Temmuz 2025 tarihinde yapılacak.
Sınavda başarılı olan adaylar (Fakülte kariyerleri dikkate alınmadan) Milli Eğitim Akademisi’nde uzun süreli eğitime alınacaklar.
Eğitim sonunda yapılacak “değerlendirmelerden sonra(!)” sözleşmeli öğretmen olarak atanabilecekler. Asıl öğretmen kadrolarına geçişleri ise ancak üç yıl sonra gerçekleşebilecek.
Bu sürecin incelenmesinden de anlaşılacağı gibi 10 bin öğretmenin ataması 2027 yılına kadar uzayacak gibi görünüyor.
EĞİTİM FAKÜLTELERİ ZOR DURUMDA!..
Milli Eğitim Akademisi Sistemi ile eğitim fakültelerinin 4 yıllık formasyonu adeta yok sayılıyor. Ayrıca, 2025 yılında ataması yapılacak öğretmen sayıları incelendiğinde yüksek kontenjan ayrılan bölümler hariç eğitim fakültelerinin artık çok az kişi tarafından tercih edilmesi bekleniyor.
Bu durum sayıları 100’üzerine çıkan eğitim fakültelerinde bazı bölümlerin hatta bazı illerdeki fakültelerin tümüyle kapanmasına yol açabilir.
SAYILARLA OYNAMAYIN!..
Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) göre öğretmen açığı 100 bine yaklaşmış durumda. Üstelik 90 bine yakın ücretli öğretmen görev yapıyor.
Bu tablo karşısında yapılan 15 bin öğretmen ataması eğitim sistemimizdeki açığı kapatmaktan çok uzaktır.
Sadece geçen yıl 20 binin üzerinde öğretmenin emeklilik, istifa, ölüm gibi nedenlerle sistemden çıktığı düşünüldüğünde, 15 bin öğretmen ataması eğitimin yaralarını iyileştirmek bir yana dursun sistemden çıkan öğretmen açığını kapatmaya bile yetmemektedir.
Öğretmenler eğitim sisteminin asli unsurlarıdır. Bu nedenle, öğretmen istihdamı iktidarların siyasi hesaplarına göre değil, bilimsel planlamalar ve nesnel kriterler doğrultusunda yapılmalıdır…