7 Haziran Genel Seçimleri sonrasında hiçbir siyasi parti hükümet kurabilecek sayıda (276) milletvekili çıkaramadı. 13 yıldır tek başına iktidarda olan AKP 258 milletvekili çıkarırken, CHP 132, MHP ve HDP 80'er milletvekili çıkardı.
%60'LIK BLOK MASAL ÇIKTI
Seçim sonuçlarından sonra CHP iktidara karşı %60'lık blok olan muhalefetin bir araya gelerek, hükümet kurması gerektiğini savundu. MHP ısrarla 'Biz bu blokta değiliz, HDP ile hiçbir seçenekte yokuz' dedi. Buna rağmen CHP ve Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, %60'lık blok koalisyonu peşinde koştu. Yani 'Olmayacak duaya amin dedi.' TBMM Başkanlığı seçiminden sonra CHP'nin aklı başına geldi. Ama iş işten geçmişti. Ben seçimden 10 gün sonra 'Ya AKP-CHP Koalisyonu Ya Da Erken Seçim' başlıklı yazımda, tek koalisyon seçeneğinin AKP-CHP olduğunu dile getirmiştim. AKP-CHP Hükümet kuramazsa erken seçim olacağını belirtmiştim. Türkiye bugün benim 40 gün önce yazdığım noktada.
UMARIM, BEN YANILIRIM
TBMM Başkanlığı seçiminde 'taktik hatası' yapan CHP bugün AKP'den daha fazla bu koalisyon hükümetini istiyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu'da CHP ile koalisyon kurulmasından yana. Ancak partinin asıl lideri olan Cumhurbaşkanı sanki koalisyon hükümetinin kurulmasını istemiyor. Yoksa ülkede son günlerde yaşanan gerginlik ve kaos ortamı sonrasında olası bir erken seçimde HDP'nin baraj altı kalacağını ve AKP'nin tek başına iktidar olacak çoğunluğa erişeceğini mi umuyor? Böyle düşünüyorsa, bence çok yanlış yapıyor. Bugünkü oluşan şartlara göre AKP-CHP Hükümetinin kurulmasına %10 ihtimal veriyorum. %90 ihtimalle Kasım ayında erken seçim olacağını düşünüyorum. Umarım, ben yanılırım. AKP-CHP Koalisyon Hükümeti kurulur.
TERÖRE KARŞI EN SERT ÖNLEMLERİ ALMALILAR
Türkiye bugün koalisyon hükümetinin hala kurulamamasının faturasını ödüyor. Ahmet Davutoğlu ve Kemal Kılıçdaroğlu Türkiye'nin %66'sını temsil edecek olan güçlü bir hükümeti hemen kurmalıdırlar. Ülkeye etnik ve dinsel terörle zarar vermek isteyenlere karşı en sert önlemleri almalıdırlar.
Bu konuda MHP'nin de Hükümete gereken desteği vereceğinden hiçbir şüphem yok.
CHP ELİNİ TAŞIN ALTINA SOKMALI
Türkiye'nin geleceğini tehdit eden 4 milyon Suriyelinin ülkelerine geri dönmelerine sağlayacak çözümleri üretmelidir. Onlar için Suriye'de güvenli bölgeler oluşturulmasını sağlanmalıdır. Türkiye'yi Ortadoğu bataklığına AKP soktu. AKP'nin yanlış Ortadoğu politikalarının faturasını en ağır şekilde ödüyoruz.
Bundan dolayı bugün CHP, 'Bu duruma AKP getirdi, o temizlesin' diyemez. Bu sorunun çözülmesi için CHP'de elini taşın altına sokmalıdır. AKP'nin bu konuda yanlış adımlar atmasını engellemelidir.
------------------------------------------------------------------------------------
'OĞLUM ÇÖPLÜKTE DOLAŞMA KOKUSU ÜSTÜNE SİNER'
Anadolu Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Fevzi Sürmeli'nin kendi sosyal paylaşım sitesinde AKP'nin Ortadoğu Politikası ile ilgili yaptığı eleştiri dikkatimi çekti. Sürmeli yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı; 'Üniversite Okumak için evden ayrıldığımda babamın şu tavsiyesini hiç bir zaman unutmadım. 'Oğlum Çöplükte dolaşma kokusu üstüne siner.'Şimdi Ortadoğu çöplüğünde dolaşmanın sonunda çöplük kokusunun ülkemize nasıl sindiğini gördüm.
Devlet yönetmek; vizyon ister, akıl ister, tarihi okumak ister, basiret ister. Bunu yaratanlar eminim rahat değildir. Ölen insanlarımız karşısında...' Sizce Fevzi Hoca haklı değil mi?
-------------------------------------------------------------------------------
NOSTALJİ
ANAVATAN'IN EFSANE İSİMLERİ
Yıl 2004. 11 yıl önce Anavatan Partisi'nin güçlü isimleri Mustafa Balcılar, İbrahim Yaşar Dedelek, merhum Sezai Aksoy. Selçuk Erşan ve İbrahim Kökdere birlikteler.
32 YAŞINDA VEKİL OLDU
1983 yılında merhum Turgut Özal tarafından kurulan Anavatan Partisi Türkiye'de sekiz yıl (1983-1991) tek başına iktidar oldu. 1991-1995 yılları arasında Ana Muhalefet partisi oldu. 1995-2002 yılları arasında kurulan koalisyon hükümetlerinin büyük çoğunluğunda yer aldı. 2002 seçimlerinde baraj altı kaldı. 2009 yılında DYP-Anavatan Partisi birleşti. Demokrat Parti oldu. 1951 yılında Sivrihisar'da doğan Mustafa Balcılar 1983 yılında 32 yaşında iken Anavatan Eskişehir Milletvekili seçildi.) 1983'den 1999'a kadar dört dönem milletvekilliği yaptı.
DEVLET BAKANI OLDU
1951 yılında Eskişehir'de doğan İbrahim Yaşar Dedelek 1991 yılında DYP'den Eskişehir Milletvekili seçildi. 1993 yılında Genel İdare Kurulu'na seçildi. 1995 yılında DYP'den yine milletvekili seçildi. Ana-Yol Hükümeti'nde Devlet Bakanı oldu. Refah-Yol Hükümetinin kurulmasına tepki göstererek, DYP'den istifa edip Anavatan Partisi'ne geçti. 1999 yılında Anavatan Partisi'nden milletvekili seçildi. Grup Başkan Vekilliği yaptı. 2007 yılında Genç Parti'den milletvekili adayı oldu. Ama seçilemedi. 2010 yılında MHP'ye geçti. Halen MHP'de politika yapıyor. Merhum Turgut Özal'ın Özel Kalem Müdürü Hüseyin Aksoy'un kardeşi olan Merhum Sezai Aksoy 1984 yılında Anavatan Partisi'nden Eskişehir Belediye Başkanı seçildi. 5 yıl başkanlık yaptı. Altyapıya çok önem verdi. Bugünkü Büyükşehir Belediye binasını o yaptı. Ama görev süresi dolduğu için içinde oturamadı. 2009 yılında vefat etti.
GÜÇLÜ BAŞKAN OLDU AMA VEKİL SEÇİLEMEDİ
Selçuk Erşan Anavatan'da uzun yıllar İl Başkanlığı yaptı. ANAP Kongrelerini 'Güçlü Başkan Selçuk Erşan' sloganlarıyla kazandı. Ancak çok istemesine rağmen bir türlü milletvekili olamadı. Daha sonraki yıllarda Ziraat Odası ve Sulama Birliği seçimlerinde de başkanlığa aday oldu. Ama bu seçimleri de kaybetti. 1950 doğumlu olan İbrahim Kökdere Anavatan'da Merkez İlçe ve İl Başkanlığı yaptı. 2009 yılında DSP'den Tepebaşı Belediye Meclis Üyesi oldu. Daha sonra Yılmaz Büyükerşen ile birlikte CHP'ye katıldı. Eskişehir'de merkez sağ siyasetinin önde gelen isimlerinden olan Kökdere, halen CHP Tepebaşı Belediye Meclis Üyeliği yapıyor.
---------------------------------------------------------------------
FOTO ŞAKA
Başbakan Ahmet Davutoğlu: Abdullah Bey erken seçime gidelim mi? Sizin bu konudaki görüşünüz benim için çok önemli?
Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: Ahmetciğim, 'erken seçime gitme' desem, sanki benim dediğimi yapacak mısın? Erken seçim bahanesiyle, benim milletvekilliğine, genel başkanlığa aday olup olmayacağımı öğreneceksin değil mi? Yemezler!!!