Aldığı her kararda ve hayata geçirdiği her uygulamada öğretmenleri mağdur etmeyi başaran Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) bu kez de öğretmenleri önce norm kadro fazlası yapıp sonra onları yıl ortasında resen (istek dışı) atamalara tabi tutuyor.

Kendi personeli eğitim emekçilerini “Bakanlıktan fonlandırılıyorlar” diye tanımlayanların yönettiği MEB'in eğitim politikalarında yaşanan plansızlık şimdi de öğretmenlerin iş güvencesini tehdit ediyor.

İhtiyaç ve norm kadro fazlası” olarak belirlenen öğretmenlerin, yıl ortasında ikametgahlarından uzak yerlere görevlendirilmesi ve resen atanması eğitim emekçilerinin moral ve verimliliklerinde derin çöküntülere yol açıyor.

    Eskişehir’de norm kadro atama yönetmeliğine göre duyuru 1 Kasım 2024 tarihinde yapıldı. Norm kadro belirleme aşamaları ve uygulanan yöntemlerle ilgili eğitim iş kolundaki sendikaların itirazlarına rağmen bazı kararlar hayata geçirilmeye başlandı.

RESEN HAKSIZLIK!..

     Görüştüğümüz sendika yöneticileri ve öğretmenler aşağıdaki bazı soruların cevaplanmasını bekliyorlar;

+ Bazı seçmeli dersler farklı branşlara verilerek asıl okutması gereken branşlardaki öğretmenler norm fazlasına düşürülmüş müdür?

+ Son anda başka okullara ve bazı ilçelere yapılan görevlendirmelerle okutmak zorunda olduğu ders saatleri norma uydurularak kaç tane öğretmen ihtiyaç fazlası olmaktan çıkarılmıştır?  

+Norm çizelgeleri ve yapılan atamalarla ilgili bazı sendikaların yaptığı itirazlar neden dikkate alınmamıştır?

+Kılavuz yayımlanmadan bazı bilgilerin sızdığı ve norm fazlası durumundaki öğretmenlerin aylıksız izin almalarının hızlandırıldığı iddiaları doğru mudur?

+Eskişehir’de ücretsiz izin alarak norm fazlalığından kurtulan kaç öğretmen vardır?

+Ücretsiz izne ayrılmak norm fazlalığı nedeniyle resen atamadan muafiyet sağlar mı?

+ MEB ile diğer Bakanlıklar arasında yapılan protokol nedeniyle ilçelere atanmış kişilerin okulun norm kadrolarına dahil edilmemesi kuralına uyulmuş mudur?

+Eş, sağlık ve benzeri özür durumlarına göre atanan ama ihtiyaç fazlası durumuna düşürülerek resen atamalarla haksızlığa uğrayan eğitim emekçilerinin mağduriyetlerinin giderilmesi düşünülmekte midir?

RESEN ATAMALAR DURDURULMALIDIR!

     Yıl ortasında resen atamalar sonucu öğretmenlerimizin yaşadığı mağduriyetler sadece yer değişikliği ile sınırlı değildir.

Öğretmenlerimizin aile birliğinin bozulmasının yanı sıra çocukları da bu durumdan olumsuz etkilenecek; çok ciddi maddi ve manevi kayıplar yaşanacaktır.

Bu kayıpların yaratacağı psikolojik olumsuzluklar zaten yoksulluk sınırında yaşayan eğitim emekçilerini daha da zorlayacaktır.

    Eğitim emekçilerinin, özveri ile çalıştıkları okullarından dönem ortasında resen atama yapılarak, uzak yerlere istekleri dışında gönderilmelerinden en büyük zararı yine çocuklarımız görecektir.

     Eskişehir’de bulunmasını kentimiz için büyük bir şans olarak değerlendirdiğimiz Valimiz Hüseyin Aksoy’un bu konu ile yakından ilgileneceğini Eskişehir özelinde öğretmenlerimizin mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik olumlu çalışmalar yapılması ve resen atamaların en azından ertelenmesi için direktifler vereceğine inanıyoruz.

Keşke, aynı olumlu beklentilerimizi Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın için de söyleyebilseydik…