Türkiye için çok önemli bir dönüm noktası olacak '7 Haziran Seçimleri' için kalan süre bir ayın altına düştüğü için seçim yolu trafiği iyice yoğunlaştı.
Bu yoğun ve karmaşık trafik içinde sağlıklı ve doğru bir ulaşım sağlayabilmek için tüm yurttaşların dikkatli olması gerekiyor…
Ben izninizle, bencileyin 'yürek solda atar' diye düşünenler için 'seçime giden yolun sol şeridini' irdelemek istiyorum. Çünkü o sol şeritte Türkiye için çok önemli olan 'eşitlik, özgürlük, kardeşlik, çağdaşlık…' gibi umutlar kol geziyor.
Seçime Katılacak 'Sol' Partiler
Bu yazıda kullanmakta olduğum 'sol parti' tanımlaması için iki ölçüt kullandım.
Birinci ölçütüm, ' belgelerinde kendilerini açıkça sosyal demokrat ya da sosyalist olarak tanımlayan partiler.'
İkincisi ise 'kamuoyunda sol parti olarak kabul edilen partiler…'
Bu ölçütlere göre 7 Haziran Seçimlerine katılacak sol partiler (alfabetik sırayla) şunlar:
1. Anadolu Partisi
2. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)
3. Demokratik Sol Parti (DSP)
4. Hak ve Özgürlükler Partisi '(HAK- PAR)
5. Halkın Kurtuluş Partisi (HKP)
6. Halkların Demokratik Partisi (HDP)
7. Komünist Parti (KP)
8. Vatan Partisi
Birleşik Sosyalist Seçenek Yok
'Türkiye sosyalist hareketinin bağımsız ve birleşik gücü' ne yazık ki 7 Haziran'da da 'seçenek' olarak ortada yok…
Seçime katılacak sosyalist partilerden HAK- PAR (Kemal Burkay çizgisi), HKP (Hikmet Kıvılcımlı çizgisi) ve KP (dağılan TKP'nin bir çizgisi); sosyalist hareketin marjinal çizgilerini temsil ediyorlar.
Bazı sosyalist partiler/gruplar da HDP' ye destek olma kararı aldılar.
Son günlerde sosyalist platformda güçlü bir seçenek olarak gelişen 'Birleşik Haziran Hareketi' ise 7 Haziran'a katılamıyor.
HDP'nin Durumu
Öncelikle siyasetimizin sol yanında 'HDP'nin sol parti olup/olmadığı…' konusunun ciddi anlamda tartışıldığının altını kalınca çizmek istiyorum.
HDP'nin parti belgelerinde 'sol ilkelerin açıkça yer almadığı' ve 'bu partinin Kürt Milliyetçiliği çizgisinde olduğu' gibi haklı eleştiriler çok yaygındır.
Bu somut gerçekler ortadayken, HDP'nin sol öğretide yer alan 'parti olmayan parti, sol blok, sol cephe…' gibi kavramlara da uymadığı açıktır.
'Güneydoğu'da katıksız Kürt Milliyetçiliği yapan ve feodal yapıyla iç içe olan' HDP'nin, 'Batı'da sosyalistlerle işbirliği yapmaya çalışması' çelişkili bir durumdur…
Buna rağmen DSİP, ESP, SDP, YSGP, EMEP gibi sosyalist partilerin ve çeşitli sol dergi/ dernek gruplarının 'HDP bileşeni' kimliği altında bu partiye destek olmaları sosyalist hareket adına üzüntü verici bir durumdur.
'HDP'nin baraj sorunu' ise sadece solun değil, Türkiye'nin ayıbıdır. Yüzde 10 barajı ayıbının geçmişinde tüm yurttaşların payı olduğu gibi; Kürt şovenizmi konusunda sokakları yangın yerine çevirebilen ama baraj sorununda sessiz kalan HDP'nin de payı vardır…
Böyle bir ortamda baraj riskini göze alan HDP'nin durumu insana bir Temel fıkrasını anımsatıyor: 'Denize atsam sana yazık, karaya çıkarsam bana yazık. Madem paran yoktu, niçin bindin kayığıma?..'
Vatan Partisi'nin Konumu
Özellikle eski İP'in 'Vatan Partisi'ne dönüşmesi sürecinde eski ülkücü kadrolarla bütünleşmesi üzerine, sol kamuoyunda 'bu partinin sol kimliği kaldı mı?' konusu da çokça tartışılır oldu…
'Nevi şahsına münhasır bir ulusalcılık ve Atatürkçülük…' çizgisi savunan bu partinin, bir miktar oy kapma uğruna yapmakta olduğu propaganda çalışmalarındaki polemiklerde daha çok solu ve CHP'yi hedeflemesi ise hem sol değerlere hem de etik değerlere aykırı bir durumdur…
Sol Umutların Odağı: CHP
1980 ve 90'lı yılların Türkiye'sinde solun temel sorunlarından birisi olan 'sosyal demokratların birliği', günümüzde CHP çatısı altında sağlanmış durumda.
Türkiye'nin en köklü partisinin tarihsel süreçten gelen güvenilirliği üzerinde sağlanan çağdaş sosyal demokrat birlik, CHP'ye yönelen sol umutları yoğunlaştırdı.
Bu umutlar '7 Haziran sonrası için muştular veren seçim bildirgesi' ile bütünleşince, CHP sol umutların en güçlü odağı durumuna geldi.
Çünkü CHP, gericilik ve parçalanma tehditlerinden artık bunalmış olan Türkiye halkına 'Yaşanacak Bir Türkiye' vadediyor.
Bu bağlamda, seçime katılacak diğer sosyal demokrat partiler olan DSP ve Anadolu Partisi'nin hiç şansları görünmüyor. Bence bu iki parti de en kısa sürede CHP çatısı altına girmelidir.
Sözün özü, 7 Haziran'a giden yolun sol şeridindeki umutların mutluluğa dönüşmesini isteyen yurttaşları iki önemli görev bekliyor:
Birincisi, 'mutlaka oy vermek'.
İkincisi de 'ülkemizin bugünkü seçim koşullarında somut sonuç alabilecek bir sol partiye oy vermek…'
Sağlıkla, sevgiyle ve dostlukla.