Alpu Eskişehir için her anlamda çok büyük önem taşımaktadır. Tarımdaki rolü tam anlamıyla ambar görevi görmesiyle tartışılmaz bir pozisyondadır. Gelişmekte olan bir ilçe olması sebebiyle gerek eğitimde gerek ticari anlamda gerek konaklama anlamında ihtiyaçları elbette söz konusudur ancak şu andaki durumuyla da Alpu bir çok yönden örnek alınacak durumdadır.Daha çok nüfus ve kaynakla ülkemizde daha az gelişme çıtası olan ilçeler varken burada kapasiteye göre,ihtiyaçlara rağmen durum gayet iyi durumdadır. Genel anlamda tanımak gerekirse illçe ,ilkçağlarda Frigya adı verilen bölge içerisindedir. İlçe içerisinde bulunan höyüklerden,bölgenin ilkçağlarda yaygın bir kültüre sahip olduğu anlaşılmaktadır.
M.Ö.2000 yıllarında doğudan inen Hititler bu çevreyi Hitit topraklarına dahil etmişlerdir.M.Ö.2000 yıllarında Hitit egemenliğine son vererek geniş bir alana yayılan Frigler Alpu'nun da içinde bulunduğu Eskişehir Ovasına yerleşerek bir krallık kurmuştur. M.Ö.116 yılından sonra bütün Frigya Roma idaresine geçince, bu yörelerde Roma-Frig halkı kaynaştırılarak iskan ettirilmiştir.1972 yılında Büyükkızlar Höyüğünde bulunarak Eskişehir Arkeoloji Müzesine teslim edilen 180 bilezik, kolye, yüzük, sikke ve benzeri eşyalardan Romalıların bölgede uzunca bir süre yaşadıkları ortaya çıkmıştır.

1071 Malazgirt muharebesinden sonra doğudan gelen Türkler , 1074 yılında bu yöreyi aldılar.Selçuklu Uç Beylerinden Bozhan,halen ismi Bozan olan İlçeye bağlı Bozan Kasabasının bulunduğu yerde kendi adı ile anılan bir han yaptırdı. Bozhan kabilesinden altı haneyi verimli otlaklarla kaplı bulunan bu bölgede iskan ettirilmesiyle ilk kez yerleşim birimi olarak Alpu kurulmuştur. Rivayetlere göre Alpu adı Altı, Altu, Alpu olarak değişime uğramıştır. Halen dört Mahallesi bulunan İlçenin Kemalpaşa Mahallesi buraya yerleşen altı haneden üremiştir. Bu mahalleye eski Alpu denilmektedir . 1928 yılında Eskişehir İl Merkezine bağlı Bucak statüsüne kavuşmuştur. 1936 yılında Romanya ve Bulgaristan 'dan gelen göçmenlerin yerleşmesi ile Fevzipaşa Mahallesi kurulmuş ,bu mahalle aynı zamanda Gökçekaya Barajının yapımı nedeniyle arazileri kamulaştırılan Mihalıççık İlçesi Süleler ve Ermenek Köylülerinin de iskan sahası olmuştur. Denizli/Çivril ve Konya yörelerinden gelenlerin de mahalleye yerleşmesiyle büyüyen mahalle , Evrenpaşa Mahallesi olarak iki mahalleye ayrılmıştır. Daha sonra halktan gelen isim değişikliği dilekçeleri doğrultusunda Belediye Meclisimizin 03.06.2010 tarih ve 28 sayılı kararıyla mahallenin ismi Yunusemre Mahallesi olarak değiştirilmiştir. Kemalpaşa Mahallesinin büyümesiyle Fatih Mahallesi adında yeni bir mahalle oluşmuştur.

Alpu'da bence en önemli konu eğitim konusundaki gelişmekte olan durumdur.Alpu Anadolu Lisesi nasıl daha çok başarı getirebilir bunun masaya yatırılması gerekmektedir.Diğer ilk ve ortaokullar da aynı şekilde bu soruyu sormalılar ancak lise seviyesi daha önemli bir aynıdır. Bu okuldan daha çok iyi dereceler,daha çok etkinlikler,bilimsel,sanatsal geziler; öğretmenlerinin katıldığı ve kazandığı bazı başarı ve organizasyonlar ilçeye en az tarım kadar renk katacak etiketlerdir.Ayrıca Alpu'nun üniversite hayali kaldığı yerden devam mı yoksa rafta mı merak ediyorum.Yakında bir kaç ilçeyle beraber gideceğim Alpu'ya selamlar.