Geçen hafta bisikletli ulaşım maliyetlerini, önceki hafta da ulaşım sürelerini irdelemiştim. Bu hafta da çevreye etkisi açısından bisikletli ulaşımı ele alacağım.
Uygarlığın bugün karşı karşıya kaldığı en büyük tehdit iklim değişikliği ve küresel ısınmadır.
Eğer önlem alınmazsa, yaşam zorlu iklim koşullarına maruz kalacak, belki de insan türü yok olacaktır. Dünya ikliminde, geçmişte uzun dönemli değişikliklerin bugün çok daha hızlı yaşandığı gözleniyor.
Küresel ısınmayı ve iklim değişikliğini oluşturan en önemli neden karbon salımıdır. Karbon salımı başta enerji sektörü olmak üzere artan sanayi, ormansızlaşma, yoğun hayvancılık ve bizim buradaki temel ilgimiz fosil yakıt tüketimidir.
Karbon salımının en önemli nedenlerinden biri otomobil kullanımına dayanan ulaşım tercihidir.
Günlük karbondioksit salımı dünya ortalaması kişi başına 1800 gram. Buna göre karbondioksit salımı ortalama 120 gr/km olan bir otomobil ile günlük ulaşım erişimi yaklaşık 15 kilometredir.
Başka bir deyişle, Eskişehir gibi küçük ölçek bir kentte ulaşım için otomobil ile gidiş geliş toplam 15 km yol alan kişi, çevreye vereceği zararı çoktan aşmış oluyor. Daha gün içinde sarf edeceği başka enerji kaynakları, besinler vs hariç.
Üstelik insanlık olarak geleceğimiz bu düzeyin aşağı çekilmesine bağlıdır.
O zaman, en azından gidiş geliş 15 km ulaşımda, otomobil yerine bisikleti seçen kişi çevreye vereceği zararı önleyebilir. (Eskişehir için ortalama ulaşım mesafesinin 15 km olduğu ve bunun bisiklet ile mümkün olduğunu önceki haftalarda yazmıştım.)
Sonuç olarak, sürdürülemez kentselliğin ve bunun temel sorumlularından olan, sürdürülemez ulaşımın karşısında yapılması gereken motorlu araç (özellikle otomobil) kullanımının azaltılmasıdır. Ulaşımda motorlu araç yerine yaya, bisiklet ve zorunlu olduğu düzeyde toplu taşıma yönünde değiştirilmesi bu yönde en etkili strateji olur.
Bu noktada, Eskişehir’in önündeki en büyük fırsat, bisikletli ulaşımı geliştirerek sürdürülebilir bir kent örneği olarak hem ülkemizde hem de dünyada öne çıkmak olabilir.
KİTAP ÖNERİSİ: SON BUZUL ERİMEDEN
Bu yazıda yararlandığım bilgilerde yararlandığım kaynak, Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Levent Kurnaz hocamızın kitabı “Son Buzul Erimeden”i ilgilenenlere öneririm.
MÜJDELİ HABER
Başkan Ayşe Ünlüce 7 Nisan Pazartesi günü itibariyle Ali Fuat Güven Caddesi’den başlayacak 23 km ve 10 bisiklet istasyonundan oluşan 1. Etap Bisiklet Yolları ve Park İstasyonları Projesi yapımına başlanacağını duyurdu.
Uzun zamandır beklediğimiz çalışma başlıyor. Tek korkum önceki bisiklet yolları gibi kaldırıma yapılması.
Dilerim ulaşıma hizmet edecek nitelikte, karayoluna yapılır.