Şehirlerde nüfus artışı ve kentleşme sonucu, yaşam alanlarının daralması ve yapı stokunun yetersiz kalması gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu sorunların çözümü için kentsel dönüşüm önemli bir seçenek…

Kentsel dönüşüm, şehirlerin mevcut alanlarını daha iyi bir hale getirmek, çevre kalitesini artırmak ve yeni ekonomik fırsatlar yaratmak için kullanılabilecek birçok yararlı etkiye sahip. Ayrıca, kentsel dönüşüm, daha yaşanabilir bir çevre yaratmak ve binaların güvenliğini artırmak için gereklidir…

Kentsel dönüşüm, ekonomik gelişmeye katkı sağlar. Dönüştürülen alanlar, daha modern, daha çekici ve daha işlevsel hale getirilebilir. Bu sayede işletmelerin büyümesine ve turizm potansiyelinin artmasına katkı sağlanabilir...

Ayrıca kentsel dönüşüm, afetlere hazırlıklı olmak için de kullanılabilir. Şehirlerde meydana gelen deprem, sel, yangın ve diğer doğal afetler, yıkılmak üzere olan binaların neden olduğu tehlikeleri arttırır. Kentsel dönüşüm, binaların daha güvenli hale getirilmesi ve afetlere karşı dayanıklı hale getirilmesi için kullanılabilir. Bu sayede, insanların yaşamlarını kurtarmak ve maddi hasarları en aza indirmek mümkün olabilir…

OLAN VATANDAŞA OLUYOR

Buraya kadar yazdıklarımı muhtemelen hepimiz biliyorsunuzdur diye düşünüyorum.  Ancak bilmeyenler de olabilir. Bir hatırlatma veya bilmeyenlerin bilgi sahibi olması adına yazdım…

Eskişehir’de yıllardır “Afet riskli alanların dönüştürülmesi” tartışması yaşanıyor…

AK Partililer belediyeyi, belediyeler ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığını suçluyor…

Aslında belediyeler dönüşüm konusunda bir şeyler yapmak istiyor…

Ama izin verilmiyor…

Birinin AK dediğine birileri KARA diyor…

Olan vatandaşa oluyor…

Danıştay Dava İdareleri Dairesi 585 binlik riskli alanlarla ilgili Büyükşehir Belediyenin yaptığı projeyi bir vatandaşın itirazını değerlendirdi ve iptal etti. Bir kanun olmasına rağmen bu yürütme durduruldu…

Gündoğdu’da 275, Sanayi Çarşısı’nda 595 dönüm. Bu üç alan afet riski bölgesindeki alan olarak ilan edildi. Üç yerle ilgili yürütme durduruldu, bir işlem yapılmıyor…

Burası yaklaşık 14 bin insanın etkilenebileceği bir alan. Gündoğdu’da yaklaşık 4 bin 400 nüfusun etkilenebileceği bir yer. Buralar nasıl riskli alan ilan edildi? Ne oldu da burada yürütme durduruluyor? Oysaki kanun diyor ki, “riskli alanlarla ilgili bir süre tanıyın” diyor. Bu süre 60+30 gün…

Peki ya alanın kendisi riskliyse? Burada daha ivedi bir dönüşüme ihtiyaç var. Öte yandan bu alanlar Büyükşehir Belediyesinin İnşaat Mühendisleri ve Mimarlar Odaları ile birlikte yapılan çalışmalar sonucu belirlenen yerler…

Vatandaş Kentsel Dönüşüm yapılırken karşısına çıkan yüksek rakamları ödeyecek gücü olmadığı için vaz geçiyor…

Yıkık dökük evinde oturmayı tercih ediyor…

Bakın Saadet Partisi İl Başkanı İnşaat Mühendisi Fesih Bingöl Kentsel Dönüşüme nasıl çözüm getirdi: “Eskişehir’de emsal ve kat artışı ile kentsel dönüşüm yapılabilir. Ekonomik daralmanın olduğu bir dönemde vatandaşın cebinden para talep ederseniz Eskişehir’i kentsel dönüşüme hazırlayamazsınız”.

Bende Fesih Bingöl’ün bu önerisine yüzde yüz katılıyorum…

22 BİN BİNA İNCELENDİ 28 BİN BİNA DAHA İNCELENECEK

Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyeleri geçtiğimiz yıl İnşaat Mühendisleri Odası ile Eskişehir’in yapı stokunun envanterinin oluşturulması ve yapı güvenliğinin deprem riski açısından değerlendirilmesini içeren protokol imzaladı…

Eskişehir kent genelinde yapılan çalışmanın ilk etabında Odunpazarı ve Tepebaşı bölgesindeki 22 bin bina “hızlı değerlendirme yöntemi” ile incelendi…

İkinci etap incelemeleri başladı. 2’inci etapta ise 28 bin incelenecek…

Dört etap sürecek çalışma sonunda Eskişehir’in tüm binaları incelemeye tabi tutulacak…

Çalışma büyük ihtimalle 2025 yılında tamamlanacak…

Bu çalışmayla İMO Eskişehir’de binaların büyük bir fotoğrafını çekmiş olacak…

Fotoğraf derken yanlış anlaşılmasın. Envanterini belirleyecek…

“KENTSEL DÖNÜŞÜMde Eskişehir sınıfta kaldı”

Önceki gün Eskişehir Emlakçılar Odası Başkanı Gazi Çelik’i ziyaret ettim. 40 yıla yakın hukukumuz var…

Benim ziyaretim hem ziyaret hem de kentsel dönüşüm hakkında görüşlerini almaktı…

Çelik, yıllardır Eskişehir’de belediyelerin arsa üretememesinden dert yanıyor…

“Eskişehir’de Kentsel Dönüşümü kim engelliyor?” diye sordum…

“Eskişehir Kentsel Dönüşümde geri kalıyor, işin açığını konuşalım. Birinin ak dediğine biri kara diyor. Eskişehirliler olarak biz bundan bıktık. Bir araya gelip bunu çözmeleri lazım” dedi…

Çelik, kentsel dönüşüm konusunda şu ifadelere de yer verdi:

“Gerçekten Eskişehir’in ötelenemeyecek bir sorunu bu. Eskişehir diğer şehirlere baktığımız zaman kentsel dönüşümde sınıfta kaldığını söyleyebiliriz. Bunun çeşitli sebepleri var. Bu sadece belediyelere ya da başka bir yerlere atmakla ilgili değil. Bu konuda bütün siyasi partilerin bütün kurumlarımızın bir araya gelerek sorunu çözmesi gerekir. Çünkü baktığımızda Eskişehir’de çok ciddi konut sıkıntısı var. Kentsel Dönüşüm yapılmadığı için ekonomik ömürlerini doldurmuş eski tek katlı evlerde virana bir şekilde bekliyor. Şehri artık bu görüntüden kurtarmamız lazım. Konunun bütün muhatapları bir araya gelerek şehrimiz adına bu sorunu çözmeli. ”

* * *

Emlakçılar Odası Başkanı Gazi Çelik haklı…

Arsa üretilemediği ve Afet Riskli alanları dönüştüremediğimiz için şehir merkeze sıkıştı. Kenarlara yayılamıyor. TOKİ’nin ve müteahhitlerin de yaptıkları konutlar açığını kapatmaya yetmiyor…

* * *

ANADOLU’DA VAR DÖNEMİ

Geçen sezon Play-Off’da 2. Lige yükselmeyi kaybeden Anadolu Üniversitesi Futbol Kulübünde 2024-2025 sezonu öncesinde bazı sıkıntılar yaşandı…

Maddi sıkıntı nedeniyle bazı futbolcularını kulüpte tutamadı…

2022-2023 sezonunda kulübü şampiyonluğa taşıyan Teknik Direktör Sertaç Gezer ile sezon ortasında yollar ayrıldı…

Ligin başlamasına sayılı günler kala takım kuramayan 3.Lig temsilcimiz Anadolu Üniversitesi, Teknik Direktör Engin Çalışır ile anlaştı…

Bu sezonun başlamasına az bir süre kala Engin Çalışır ile de yollar ayrılarak takımın başına teknik patron olarak Caner Karuk getirildi…

Yeni sezonun ilk 4 haftasında 1 galibiyet 3 mağlubiyet alması sonucu Anadolu Üniversitesi Futbol Kulübü yönetimi Caner Karuk ile yolları ayırdı…

“Teknik Direktörlüğe kim getirilecek? Eskişehirli bir ismin gelmesi muhtemel” tartışması yaşanırken sürpriz bir gelişme yaşandı…

AÜ Futbol Takımı Başkanı Galip Özsarı, geçtiğimiz yıllarda Eskişehirspor futbol takımını da çalıştıran İlhan Var ile anlaştıklarını sosyal medyadan duyurdu…

Anadolu Üniversitesi futbol kulübü, Teknik Direktör İlhan Var ile 5 yıllık sözleşme imzalayarak kulüp geleceğine dair önemli bir adım attı. Kulüp Başkanı Galip Özsarı tarafından yapılan açıklamada, Var’ın liderliğinde takımın 3. Lig’deki performansının daha üst seviyelere taşınacağına olan inançlarını vurguladı…

* * *

Bugüne kadar bir futbol kulübünün takımın başına getirdiği teknik direktör ile 5 yıllık sözleşme yaptıklarına tanık olmadım…

Sezon ortasında İlhan Var’dan beklenen performans gelmezse sözleşmesini fesih edeceksiniz ama 5 yıllık sözleşme imzalandığı için ödenecek tazminat karşınıza silah olarak çıkacak…

Niye 5 yıllık sözleşme imzalandı anlamış değilim…

İlhan Hoca, sezon sonunda takımı şampiyon yapar, 2. Lige çıkarır. Bu başarasından dolayı bir veya iki yıllık yeni sözleşme yapabilirsiniz…

* * *

İlhan Var, Anadolu Üniversitesi Futbol takımı başında ilk sınavını cumartesi günü Bursaspor karşısında verecek. İlhan Hoca’ya Eskişehir’e “Hoş Geldin” diyor başarılar diliyorum…

* * *