Başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere bazı CHP’li belediye başkanlarının açtıkları “Kent-Millet” lokantaları tüm Türkiye’ye örnek oluyor…
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, seçim vaatlerinden birisi olan “Halk Lokantası” sözünü hiç vakit geçirmeden yerine getirdi…
Geçtiğimiz eylül ayında Taşbaşı Çarşısındaki eski Nikah Salonu’nda hizmete açılan ve bir öğün yemeğin 65 TL’ye sunulduğu Kent Lokantası’na ilgi her geçen gün artıyor…
Büyükşehir Beledisinin katkılarıyla açılan Kent Lokantası, halkın uygun fiyatlı, temiz ve lezzetli yemeklere erişimini sağlamayı hedefliyor…
Dar gelirli insanlar bir tas çorba parası 65 liraya 4 kap yemek yiyorlar. Haftanın 6 günü hizmet veren Kent Lokantasında öğle yemeği servisi saat: 12.00 de başlamasına rağmen bu hizmetten yararlanmak için insanlarımız bir saat önce gelip sıraya geçiyor…
Kent Lokantalarının Kuruluş Amacı Nedir?
Kent Lokantalarının temel amacı, özellikle ekonomik koşulların giderek ağırlaştığı ülkemizde şehir yaşamının yoğun temposunda uygun fiyatlı ve doyurucu yemek ihtiyacını karşılamaktır. Kent Lokantaları, özellikle dar gelirli vatandaşlar ve öğrencilere yönelik ekonomik çözümler sunuyor. Bununla birlikte, bu lokantalar sadece fiyat açısından değil, hijyen ve yemek kalitesi bakımından da büyük önem taşıyor…
* * *
Geçtiğimiz günlerde Eskişehir Kasaplar ve Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen, Kent Lokantasının hizmete girmesi ve 65 liraya 4 çeşit yemek verilmesiyle ilgili serzenişte bulunmuştu...
“Lokantalara destek verin, bizde vatandaşa daha ucuz yemek verelim.”.
Kent Lokantaları, mevcut lokantalara alternatif olarak açılmadı…
Kaldı ki sadece öğle yemeği hizmeti veriyor…
Bir de Gerçi bugün için tek bir yerde…
Muhtemelen kasım ayı içerisinde Kent Park’ın içerisinde ikincisi de hizmete girecek…
Kent nüfusu 800 bin civarında olan iki Kent Lokantası sayısı 100’leri geçmiş olan lokantalara darbe vurmaz...
* * *
Odunpazarı ve Tepebaşı Belediye Meclis üyeleri konuya duyarsız kalmayarak Büyükşehir Belediyesinin başlattığı “Askıda Yemek” uygulamasına destek oldular…
Tepebaşı Belediyesi meclis üyeleri Fikriye Güven Zaptiye, Mehmet Baturay Özkan, Neşet Ertoy, Kerem Toparlar, Saadet Gökçe Önay, Güler Ezgi Doğan Turan, İzzet Ayhan Bozkuş, Özdemir Kayhan, Kent Lokantası’na gelerek 565 öğün bağışta bulundu.
Meclis üyeleri Kent Lokantası gişesinde kredi kartı ve nakit ücret ödeyerek yemek ücretini karşılayamayan ihtiyaç sahiplerine ücretsiz yemek sunma imkanı sağlayan “Askıda Yemek” uygulamasına katkı sağladı.
Bu uygulamaya destek veren Odunpazarı Belediyesi meclis üyeleri Emre Genç, Adnan Evren Olcay, Sibel Yeşildal, Uğur Yıldız, Figen Kahya, Salim Alper Kayar, Cenk Sungur ve Cahide Tetik de Kent Lokantası’na gelerek 660 öğün bağışta bulundu…
Meclis üyeleri, Kent Lokantası’nda başlatılan “Askıda Yemek” uygulamasının dayanışmanın en güzel örneğini sergilediğini, uygulama kapsamında ihtiyaç sahibi birçok vatandaşın da yemek yeme fırsatı bulacağını ifade ettiler…
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce’nin başlattığı “Askıda Yemek” uygulamasının Eskişehir’e yakışan örnek bir uygulama olduğunu söyleyen meclis üyeleri, Başkan Ünlüce’ye teşekkür ettiler…
* * *
Kent Lokantası Büyükşehir Belediyesinin maddi katkılarıyla hizmet veriyor…
Belediyelerin bütçeleri kısıtlı…
Kent Lokantasına STK’lar, tüccar ve sanayi kuruluşları da destek olmalı…
Bu sayede daha çok ihtiyacı olan kişiler hiç olmazsa öğle yemeğini ücretsiz olarak yeme imkanına kavuşacaklar...
* * *
ATATÜRK’E 14 SOYADI ÖNERİLDİ 14'ÜNCÜSÜNÜ ALDI
29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 101.Yılını dün tüm yurtta coşkuyla kutladık. Ankara TUSAŞ’da meydana gelen terör saldırısı nedeniyle geçtiğimiz yıllardaki gibi tören geçişleri olmadı. Ama okullarda ve STK’larda bu büyük bayram heyecanla kutlandı… Hem de geçtiğimiz yıllardan çok daha büyük coşkuyla. Amaç Türkiye’yi bölmek isteyenler ile özellikle de terörist başı Abdullah Öcalan’a şartlı affın gündeme getirenlere son derece önemli bir mesaj verildi…
Dün de yazdım. Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşlarının kurup bizlere emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti devletini ilelebet ve sonsuza kadar koruyup yaşatacağız…
Mustafa Kemal’in askerleri olan Türk vatandaşları, vatanının bölünüp parçalanmasına asla ama asla izin vermeyecek…
* * *
Kemal, “Atatürk” soyadını aldıktan sonra, isimde geçen “ata” sözcüğünün Türkçe olup olmadığı konusunda araştırma yapılmasını talep ediyor. Yapılan araştırmalar sonucunda “ata” kelimesinin Türklük kadar eski olduğu vurgulanarak, Türkçe olduğu tescil ediliyor.
Atatürk’ten önce 13 soyadı önerildi. Soyadı kanunu kabul edildikten sonra Mustafa Kemal’e soyadı bulunması için adeta seferberlik ilan edildi. Hatta CHP Meclis Grubu’nda dilci ve tarihçi üyelerden oluşan bir komisyon kuruldu.
“Atatürk” ten önce Gazi’ye soyadı için şu 13 isim önerildi:
1- Kemal Etel-Etil: (Attila’nın adının orijinal söylenişidir. Büyük nehir, ırmak demektir)
2- Kemal Etelalp: (Altay dilinde büyük kahraman anlamına geliyor)
3- Kemal Korkut: (Korkusuz, yavuz, heybetli)
4- Kemal Arız: (Türk kahramanlarından Alp Arız’dan esinlenerek önerilmiş)
5- Kemal Ulaş: (Bir Türk kahramanı Ulaş oğlu Salur Kazan’ın ismi)
6- Kemal Yazır: (Türk kahramanı Yağlıkçı oğlu Yazır’ın ismi)
7- Kemal Emen: (Türk kahramanı Ucen oğlu Emen Beg’in ismi)
8- Kemal Çoğaş: (Güneş, ışık anlamına geliyor)
9- Kemal Salır: (Türk kahramanlarından birinin adı)
10- Kemal Begit: (Sağlam, kavi anlamına geliyor)
11- Kemal Ergin: (İrfan sahibi, mütekâmil demektir)
12- Kemal Tokuş: (Türk kahramanı adı: Ertokuş-Cengâver)
13- Kemal Beşe: (Mümtaz, seçkin anlamına geliyor)
Türk Dili Tetkik Cemiyeti (TDTC) Başkanı Safvet Arıkan'ın 26 Eylül 1934 tarihinde 2. Dil Bayramı açış konuşmasında, "Ulu Önderimiz Ata Türk Mustafa Kemal" hitabının Atatürk soyadına esin kaynağı olduğu önemli bir anekdot olarak kaynaklarda yer alıyor...