Yükseköğretim Kurumları Kısmi Zamanlı Öğrenci Çalıştırma Usul ve Esaslarına göre kısmi zamanlı olarak çalıştırılacak öğrencilerde aranacak şartlar şöyle sıralanıyor:
MADDE 6- (1) Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından kendilerine burs verilmekte olan veya burs alma şartlarına haiz öğrencilere öncelik verilmek suretiyle aşağıda belirtilen şartları taşıyan öğrenciler, yükseköğretim kurumlarında kısmi zamanlı öğrenci olarak geçici işlerde çalıştırılabilir:
a) Tezsiz yüksek lisans öğrencisi ve özel öğrenci hariç olmak üzere, çalıştırılacağı yükseköğretim kurumunun kayıtlı öğrencisi olmak,
b) Disiplin cezası almamış olmak,
c) Yetim maaşı ve nafaka dışında, asgari ücret düzeyinde gelire sahip olmamak,
ç) Kısmi zamanlı çalıştırılan öğrenci ile yükseköğretim kurumu arasında yapılan sözleşmeye aykırılık nedeniyle sözleşmesi feshedilmemiş olmak,
d) Çalıştırılacak iş için yeterli bilgi, beceri ve yeteneğe sahip olmak,
e) Kayıt donduran öğrenci ve yabancı uyruklu öğrenci olmamak,
f) Normal eğitim-öğretim süresi içerisinde öğrenim görüyor olmak.
Özellikle 'c' bendi dikkat çekiyor. Yani öğrencilerin anne ve babaları asgari ücret düzeyinde gelire sahip olmamaları gerekiyor.
ÜNİVERSİTEDE
ÇALIŞTIRILIYORLAR MI?
Bu yönetmeliğe aykırı olarak, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde (ESOGÜ) Kütüphane Dökümantasyon Daire Başkanı Eyüp Yüksel ve İlahiyat Fakültesi İdari İşler Şefi Erdoğan Cantürk'ün çocuklarının maaşlı kısmi zamanlı öğrenci (işçi öğrenci) olarak çalıştırıldığı iddia ediliyor.ESOGÜ İnşaat Mühendisliği öğrencisi Yusuf Ziya Yüksel'in babası Eyüp Yüksel'in başında bulunduğu ESOGÜ Kütüphanesinde üç dönemdir maaşlı kısmi zamanlı çalıştırıldığı iddia edildi. ESOGÜ İlahiyat Fakültesi öğrencisi kızı Esma Nur Cantürk'te bu dönem Dekan Prof. Dr. Hüseyin Aydın'ın bilgisi dahilinde aynı okulda işçi öğrenci olarak çalıştırıldığı öne sürülüyor.
ASGARİ ÜCRETTEN
AZ MI ALIYORLAR?
Yükseköğretim Kurumları Kısmi Zamanlı Öğrenci Çalıştırma Usul ve Esaslarına göre asgari ücret düzeyinde gelire sahip olmayan öğrencilere verilen bu çalışma hakkını, yüksek maaş alan Daire Başkanı ve İdari İşler Şefi çocukları için kullanılması tepkilere neden oldu. Bu duruma isyan eden kurum çalışanları, 'Daire Başkanı ve İdari İşler Şefi asgari ücretin altında mı alıyor? Dar gelirli öğrencilere verilen hak neden bunlar için kullanıldı? Kütüphane Dökümantasyon Daire Başkanı oğlunu kendinin başında bulunduğu kütüphanede nasıl çalıştırabiliyor' diye tepki gösterdi.
*****
BİZLERİ
HARCAYANLARI
KINIYORUM'
CHP eski İl Başkanı Nihat Çuhadar, dün sosyal paylaşım sitesinde yaptığı zehir zemberek açıklamalar dikkatimi çekti. Çuhadar yaptığı paylaşımda şunları söyledi; 'Adaylık sürecinde desteğini esirgemeyen partili arkadaşlarıma, gençlerimize, özellikle kadınlarımıza, ilçe örgütlerine, CHP gönüllü arkadaşlarıma desteklerinden dolayı teşekkür ederim. Haksızlık yapan, inanan insanlarımızı yok sayan, bizleri üzen, harcayan, emek ve mücadelemizi gasp edenleri kınıyorum. Ben yokum. Ama CHP her zaman olacak.' Çuhadar bu sözleriyle milletvekili aday listesini hazırlayanlara tepki göstermiş. Ancak kendisi adaylık başvurusu yaparken, adayların merkez yoklamasıyla belirleneceğini bilmiyor muydu? Tabii ki biliyordu!...
**
ESKİŞEHİR'DE BEŞ BAĞIMSIZ ADAY
CHP'de Eskişehir milletvekili aday listesine giremeyen Dr. Muharrem Şenel, partisinden istifa ederek, bağımsız milletvekili adayı oldu. 2007'de CHP'den üçüncü sıra, 2011'de beşinci sıra milletvekili adayı olan Şenel'in bu istifası tartışmalara neden oldu. Eskişehir'in tek bağımsız milletvekili adayı Muharrem Şenel değil. İlimizde beş kişi Seçim Kurulu'na başvurarak bağımsız milletvekili adayı oldu. Bu isimler şöyle sıralanıyor; Muharrem Şenel, Necdet Karaca, Osman Sivrican, Timur Şahan ve Mehmet Işın. Bu beş adaydan Osman Sivrican dışındakilerin hepsi üniversite mezunu. Sivrican ortaokul mezunu. Timur Şahan kamuoyunda Çerkezlerin kurduğu parti olarak bilinen Çoğulcu Demokrasi Partisi adına bağımsız milletvekili adayı oldu.
*
'Sürer Eker Biçeriz, Güvenip Ötesine/Milletin Her Kazancı Milletin Kesesine/Toplandık Baş Çiftçinin, Atatürk'ün Sesine/Toprakla Savaş İçin, Ziraat Cephesine' sloganıyla Köye Doğan Güneş olan Köy Enstitüleri'nin 17 Nisan'da 75'nci kuruluş yıldönümü kutlanacak.
45 YIL ÖNCE
Bugünkü nostalji bölümünde yer alan tarihi fotoğrafta Eskişehirli iki köy enstitülü yer alıyor. Toprağın çocukları olan İlyas Küçükcan ve Muharrem Kubat, bundan 45 yıl önce bir çay bahçesinde sohbet ederken görülüyor. Küçükcan o yıllarda 19 Mayıs Ortaokulu'nun Müdürlüğünü, Küçükcan ise Devrim Ortaokulu Müdür Baş Yardımcılığını yapıyordu. Ben 1984-1987 yılları arasında 19 Mayıs Ortaokulu'nda okudum. Benim öğrencilik dönemimde de Muharrem Kubat okul müdürüydü.
DEVRİMLERİ KÖYE
GÖTÜRDÜLER
Her iki eğitim çınarı aynı yılda (1933) doğmuş. Ancak İlyas Küçükcan 1945'de Eskişehir Çifteler Köy Enstitüsü'ne girmiş. 1949'da mezun olmuş. Muharrem Kubat ise 1949'da Köy Enstitüsüne girdi. Ancak Köy Enstitüleri kapatıldığı için 1954'de Öğretmen Okulu mezunu oldu. 65 yıldır arkadaş olan Küçükcan ve Kubat, Cumhuriyet Devrimlerini köylere götürerek, çok sayıda aydın nesiller yetiştirdi. İki eğitim çınarının yaptığı hizmetler unutulmayacak. Küçükcan ve Kubat'a sağlık dolu uzun ömürler diliyorum…
foto şaka
CHP eski Odunpazarı İlçe Başkanı Erdal Çakıcıer: 40 yıl siyaset yap. Merkez İlçe ve Odunpazarı İlçe Başkanlığı yap. Sonra seni en son sıraya yazsınlar. Bu adalet mi?
CHP eski İl Başkanı Nihat Çuhadar: Benim Kazım'dan neyim eksik? Adam, Yılmaz Hoca'nın yanına benden sonra geldi. Hem milletvekili hem de belediye başkanı oldu. Ben İl Başkanlığından öteye geçemedim.
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt: Nihat ile Erdal neden benim yanımda bu kadar surat asıyorlar? Ankara'ya gidip listeyi ben mi hazırladım?