Sevgili okurlar, Sözümüze yüce peygamberimizin bir hadisi ile başlayalım. (üzküru mevtaküm bil hayr) yani “Ey insanlar siz geçmişlerinizi yani vefat edenlerinizi hayır ile anınız.”

Geçtiğimiz günlerde bir üniversite konferansında konuşmacı profesöre bunu sordum ne kadar doğru diye tabiri “Yüce peygamberimizin sözleri Allah kelamından sonra en büyük delil Müslümanlar için ama mesela peygamberimize çok eziyetler çektiren amcaları Ebu cehil, Kur’an’da lanetlenen Ebu Lehep gibi İslam’ın azılı düşmanlarını da mı hayır ile anacağız” dedim.

O da şu cevabı verdi; “Evet şahsi bir konuda eğer hata etmiş ise onu yine de Allah’a havale edip rahmet dilemek olur ama eğer İslam’a ve Müslümanlara bir zarar vermişse onu ifşa etmek ve kahırla anmak caizdir” dedi.

“Bu nedenle geçmiş dönemde İslam’a ve Müslümanlara çok zararı dokunmuşsa onu hayır ile anamazsınız” dedi. Bu nedenle kim olursa olsun ölünce mutlaka hayır ile anmak ve Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun diye dua etmek doğru değilmiş. Sen İslam’a ve Müslümanlara ömür boyu küfret, hakaret et, ölünce hiç uğramadığın ve yıllar yılı hakir gördüğün Allahı’n evi camiye cesedin sen istemediğin halde gelsin cemaat de sana dua edip ne iyi yapmışsın ömrünce hakaret etmişsin çok iyi etmişsin aferin sana desin. Oh ne ala…

Böyle bir hayat tarzı onun için yaşamımız boyu İslam’a ve Müslümanlara hiçbir zaman kişi hataları sebebiyle hakaret etmek hiç doğru bir hareket değil, özellikle konu İslam olunca edep dairesi içinde hareket etmek bir Müslümanın görevi olmalıdır.

Hatta yanımızda şahsa kızarak İslam’a hakaret edene asla taviz verilmemelidir. Zira elhamdülillah biz de Müslümanız ve dinimize hakaret ettirmeyiz.