Geçtiğimiz hafta CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Eskişehir’e geleceği bilgisi basın ve sosyal medya aracılığı ile CHP İl Başkanlığı tarafından duyurulunca herkesi bir merak sardı.

Çünkü Özgür Özel sık sık Eskişehir’e gelmeye başlamıştı. Bu sefer neden geliyordu?

Talat Yalaz’ın ifade vermesi dışında olağanüstü bir şey yoktu.

Üstelik CHP İl Başkanı Talat Yalaz’a destek için gelseydi, bir hafta önce Talat Yalaz adliyede ifade verirken gelirdi diye düşündük.

Hadi o gün çok yoğun olduğu için gelemedi de bu hafta geliyor diye düşündük.

Başka?

CHP’de işleyen bir disiplin süreci var, belki bazı kişilerle yüz yüze görüşmeye gelmiş olabilir dendi.

Bu tahmin de tutmadı.

Yok, belediyelerde sorunlar varmış, durumu yerinde incelemek için gelmiş.

Bunun için de gelmemiş.

Niye gelmiş?

Söyleyelim,

Meğer Yılmaz Büyükerşen’in isteği üzerine gelmiş.

Bunu daha önceden basından öğrenmiştik, pek ihtimal vermiyorduk, ama daha sonra Özgür Özel de CHP binası önünde, Yılmaz Hoca ile toplantı yapmak için geldiğini,

Şöyle açıklıyordu;

“Yılmaz hocamızla her hafta veya iki haftada bir yaptığımız koordinasyon toplantımızı ‘Eskişehir’de yapalım’ dedik.

Salı saat 11’de CHP il binasına gittim. Talat Yalaz’ın burada yaptığı basın açıklamasına katılanlara yakın bir kalabalık vardı. İl Yöneticileri telaşla, kürsü ses düzeni vs. hazırlıkları yapıyor ve “Özgür Özel 15 dakika sonra burada” diyorlardı.

Bu arada Özgür Özel’i en önde karşılamak ve yakın planda olma çabaları içinde olanları izlerken, insanların kendiliğinden kendi kafalarında oluşturduğu protokol oluşturma mücadelesine tanık oldum.

Aslında, aynı insanlarla her zamanki gibi aynı mücadele, aynı tablo!

CHP geleneği üzere, CHP Genel Başkanı bir ile gittiğinde önce İl Başkanlığını ziyaret eder, daha sonra diğer programlarına devam ederdi.

Bunu biz rahmetli Deniz Baykal’da görmüştük. Örneğin Bursa’ya gidecek, buradan geçecek ve burada hiçbir işi olmasa dahi CHP İl Başkanlığı’na uğrar partililerle görüşür, hal hatır sorar, yoluna öyle devam ederdi.

Kemal Kılıçdaroğlu döneminde ne yazık ki bu gelenek ortadan kalktı.        

Kılıçdaroğlu Eskişehir’e gelir, Yılmaz Hoca ile görüşür, parti binasına uğramadan programına veya yoluna devam ederdi.

2018 yılında yerel seçimlere gidilirken yine böyle bir ziyaret için geldiğinde, Yılmaz Hoca ile katıldığı bir programdaki konuşmasında, “hocam Eskişehir size emanet” diyerek Yılmaz Büyükerşen’in adaylığını açıklıyor, üstelik diğer tüm adaylıklar için hocaya yetki vermiş oluyordu.

Konu hemen yerel ve genel basına düşmüştü.

Kemal Kılıçdaroğlu, parti binasına uğramadan ve Eskişehir’den ayrılmadan önce, taziye için bir eve konuk olduğunda ben de vardım. Odada fazla kimse yoktu. Ben usulca kendisine, “Efendim, hocam Eskişehir size emanet demişsiniz, bu ne anlama geliyor” gibi bir soru sorduğumda, “belediye başkanlarının geçimsizlikleri ile uğraşamam” anlamında bir cevap verince odada bir an sessizlik olmuş, kimse de tek söz söylememişti.

Kılıçdaroğlu Eskişehir’den ayrılınca günlerce bu konu Eskişehir’de çok konuşulmuştu.

Özgür Özel, Eskişehir’e geldiğinde, her zaman yaptığı gibi direkt CHP İl Başkanlığı makamına geçti. Oradaki görüşmeleri bilemiyoruz. Daha sonra dışarıda partililerin ve basının önünde, günlük siyasi gelişmeleri değerlendiren konuşmasını yaptı. Daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanlığına geçti.

Orada basının sorularını cevaplamış, Talat Yalaz’ın yaptığı açıklama üzerine ifadeye çağrılmasıyla ilgili bir soru ile ilgili;

Özgür Özel; “En iyi cevabı Eskişehirliler verdi, ben ertesi günü bir baktım, Talat Bey benden fazla kalabalık toplamış” diyordu, devamında ise,

"Ne demiş Talat Bey, ‘Nasıl Gezi’de ağaçlara sahip çıktıysak hayvanlarımıza da sahip çıkarız’. Altında Talat yazıyordu, kaldırın, Özgür yazın. İl başkanımızın arkasındayız."

CHP Genel Başkanına çok yakışan sözler, kem küm etmeden, lafı gevelemeden direkt net cevap.

Aslında Özgür Özel’in Eskişehir’e gelme nedeni, “gidip bir bakım, Talat Yalaz kadar kalabalık toplayabilecek miyim?” Merakıdır. 🙂

Çünkü Talat Yalaz kısa zamanda hem kamuoyunun ve parti üyelerinin hem gönlünü kazandı hem de yüksek desteğini.

Bu bilen Özgür Özel, bu durumu yerinde tespit için “ben de bir görüm” demiş. 🙂

Özgür Özel; Yılmaz Hoca ile ne konuştuklarına ilişkin ise, “hocam ile ikimizin arasında”

diyor. 🙂