Karabayır mevkiinde hazine arazilerine yapılan kaçak villalar Eskişehir gündemi uzun süre işgal edecek gibi görünüyor…

Kaçak villaları yıkma görevi kimin?

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Karabayır’daki hazine arazisi üzerine kaçak yapılan villaların mühürlendiğini, yıkım için işlem başlattıkları tarihte mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini söyledi ve şöyle devam etti:

“Belediyemiz tarafından durduruldu mühürlendi, yıkım için işlem başlatıldığında mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Biz yıkım için gittiğimizde kim koruyor bunları dedik. Çünkü orası hazine arazisi. Biz burayı satın alacağız anlaştık siz ne karışıyorsunuz diyorlar. Belediyenin zabıta memurlarına o arsa sahiplerinin söylediklerini dikkate alarak kim koruyor diyoruz. Şikâyet ettik, yürütmeyi durdurma kararı alındı. Biz ne yapabiliriz çare arıyoruz. Konu bizi aştı. Sadece belediyemiz sorumluluğunda bir iş değil, vilayeti emniyeti Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünü de ilgilendiriyor. Kamuoyu baskısı üzerine biri yıktı, birisi yıkmamakta direnmekte, diğeri de umarım kendiliğinden yıkar. Bunu koruyan kollayan kimse siz buna ceza veremezsiniz deniyor.”

Başkan Kurt, yıkımın durdurulması için mahkeme kararı olduğunu söylüyor…

Kazım Kurt, hukukçu Avukat…

Bir hukukçu mahkeme kararını yok sayabilir mi?

“Ben mahkeme kararını tanımam, yıkarım” derse suç işlemiş olur…

* * *

Çevre Şehircilik İklim Değişliği Eskişehir İl Müdürü Hikmet Çelik ise, “Odunpazarı Belediyesi ağırdan alıyor kaçak yapılar ilerliyor, yıkım bir türlü gerçekleşmiyor, bize arsayı boş olarak teslim etmiyorlar” diye Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’u suçluyor…

Çelik, yıkım için yetki ve sorumluluğun Odunpazarı Belediyesi’ ne ait olduğunu söylüyor…

Doğru…

Ancak mahkemenin yıkımın durdurulması kararı var…

Odunpazarı Belediyesi bu kararı “yok” sayamaz…

Çelik, “Madde 18. Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra, belediye sınırları içinde veya dışında, belediyelere, hazineye, özel idarelere, katma bütçeli dairelere ait arazi ve arsalarda veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde yapılacak, daimi veya geçici bütün izinsiz yapılar, inşa sırasında olsun veya iskân edilmiş bulunsun, hiçbir karar alınmasına lüzum kalmaksızın, belediye veya devlet zabıtası tarafından derhal yıktırılır. 775 sayılı kanun, 3194 sayılı İmar Kanunu ve Büyükşehir Belediyesi kanununda da benzer hükümler mevcut, yıkım için yetki ve sorumluluk Odunpazarı Belediyesi ne ait. Odunpazarı Belediyesi ağırdan alıyor kaçak yapılar ilerliyor, yıkım bir türlü gerçekleşmiyor, bize arsayı boş olarak teslim etmiyorlar” diyor…

Sayın Çelik’e soruyorum:

-Madde 18’i hâkim ve savcılar bilmiyor mu?

Bilmemeleri mümkün değil…

Buna rağmen yıkımın durdurulmasına karar vermişler…

Siz Odunpazarı Belediye Başkanına, “mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararını yok sayın. Kaçak villaları yıkın mı?” diyorsunuz…

Yürütmeyi durdurma kararına uyan Odunpazarı Belediyesi kaçak yapıları yıkmıyorsa o zaman siz yıktırın, yıkım bedelini de yapı sahibinden alın…

Belediyeyi de kanun dışı bir yıkım yapmaktan kurtarmış olursunuz…

* * *

"Gaziantep'teki projeyi Eskişehir'de de uygulayalım”

30 Temmuz'da TBMM Genel Kurulu'ndaki oylamada kabul edilerek Meclis'ten geçen ve yasalaşan 17 maddelik "160 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", Resmi Gazete’ de yayımlandı. Böylece kanun 2 Ağustos'tan itibaren yürürlüğe girdi…

Meclis'ten geçen yeni yasa, sokaktaki tüm köpeklerin toplanarak sahiplendirilinceye kadar barınaklarda bakılmasına hükmediyor…

Yerel yönetimlere ise bakımevi kurmaları ve mevcut şartları iyileştirmeleri için 31 Aralık 2028'e kadar süre tanıyor…

Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyeleri’nin hayvan barınakları var. Ancak Büyükşehir Belediyesi’nin yok…

Yeni yasaya göre Büyükşehir Belediyesi de “hayvan bakım evi” yapmak zorunda…

Bunun için Büyükşehir Belediyesi Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından barınak yapmak için arazi tahsisi talebinde bulundu…

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Sarısungur’da hazineye ait 10 dönümlük alanı hayvan barınağı için Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis etti… Büyükşehir’in projesiyle Eskişehir’de barınak sorununu çözülmüş olacak…

* * *

AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak’ın ülke ve şehir gündemini epey bir süre meşgul eden “sahipsiz sokak hayvanlarına” yönelik projeleri olduğunu söyleyerek Büyükşehir Belediyesine “güzel bir önerimiz var” ifadelerinin yer aldığı açıklaması şöyle:

“Sahipsiz sokak hayvanları hususunda Eskişehir Büyükşehir Belediyemize güzel bir önerimiz var. Gaziantep'teki projeyi Eskişehir'de de uygulayalım. Çözüm için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız. Türkiye’ye örnek çok güzel bir proje hayata geçirmiş ve başarıya da ulaşmış. Bu projede şehrin dışında belirli bir alana ‘Doğal Yaşam Parkı’ kurulmuş ve sokak hayvanlarımız burada toplanıp, aşılama ve kısırlaştırma gibi işlemler yapılmış. Akabinde rehabilite edilen hayvanlarımız bu doğal yaşam parkında doğal akış içinde yaşamaya başlamışlar. Tabii talebe göre de sahiplendirilen pek çok hayvanımız da olmuş. İşin özeti Gaziantep’te sokaklarda sürü halinde gezen tek bir hayvan dahi kalmamış. Yani, can dostlarımızı da insanlarımızı da mutlu eden bir proje olmuş. Yeni yasaya göre bu konuda bütün belediyelere 2028 yılına kadar bir süre tanınıyor. Bu süreyi beklemek şehrimiz için çok geç olur. Yapılacak tesisler için devletimiz hali hazırda yüzde 50 hibe veriyor. Çok güzel bir destek. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin ile de görüştük. Projenin örneğini büyükşehir belediyemize vermeye hazır. Bu konuda çözümün hız kazanması için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız. Denenmiş ve başarıya ulaşmış bu projeyi hayata geçirirsek ne can dostlarımız ne de insanlarımız artık zarar görmeyecek. Eskişehir olarak bir an önce bu konuda aksiyon almalıyız.”

* * *

Bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce henüz bir yorumda bulunmadı…

Bulunmaması da doğal…

Nedeni ise büyük ihtimalle Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin projesini görmemiş olması olarak yorumluyorum…

AK Parti İl Başkanı Albayrak, Büyükşehir Belediye Başkanı Ünlüce’yi ziyaret ederek Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği projeyi kendisine vermeli…

Ünlüce’de bu proje Eskişehir’de de “uygulanabilir ve uygulanamaz” konusunda işin uzmanları ile görüş alışverişinde bulunabilir…

Büyükşehir Belediyesi’nin de projesi olduğunu biliyorum…

Eğer Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin sokak hayvanları için yapmış olduğu ‘Doğal Yaşam Parkı’ projesine sıcak bakarsa tesislerin bir an önce yapılması için devletin verdiği yüzde 50 destek konusunda AK Parti İl Başkanı Albayrak’ta “yardımcı olmaya hazırız” sözü üzerine harekete geçmeli…

Çünkü konu partiler üstü…

Sokakta yaşayan canlarımız da bir an evvel sıcak bir yuvaya kavuşmuş olur…