2021 yılında görevde olan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, kısa vadede enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurların etkisini yitireceğini ve son çeyrekte enflasyonun düşüş eğilimine gireceğini söyledi…
Kavcıoğlu’nun bu açıklamasının üzerinden 8-9 ay geçtiğinde 2022’nin mayıs ayında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 73,5 oldu. 2022 Nisan ayında yıllık enflasyon yüzde 69,97'ydi…
Açıklanan 2022 Mayıs ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren dönemin Maliye ve Hazine Bakanı Nurettin Nebati, “Bugün açıklanan enflasyon rakamları, enflasyon artışının hız kesmiş olduğunu ortaya koyuyor” dedi…
Nisan ayına göre enflasyon yüzde 3,5 artmış ama Bakan Nebati, enflasyonun düşüşe geçtiği şeklinde yorumlamıştı…
Enflasyonun düşüş eğilimine geçtiğini söyleyenler söylediklerine inanıyorlar mı bilmiyorum! Ancak düşüş eğilimine geçtiğini söyledikleri enflasyon 2024 Haziran ayında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 78,62 oldu. Bu son 24 yılın en yüksek enflasyon oranı olarak kayıtlara geçti…
TÜİK'e göre, bir önceki aya kıyasla Haziran 2024 ayı enflasyonu ise yüzde 4,95 olarak gerçekleşti…
* * *
Geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜİK'e göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık yüzde 2,47 arttı, yıllık enflasyon ise yaklaşık 10 puan azalarak yüzde 51,97'ye geriledi…
Bağımsız araştırma kuruluşu ENAG'a göre ise enflasyon Ağustos ayında yüzde 3,47 arttı, E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı ise yüzde 90,35 olarak gerçekleşti…
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmede “Dezenflasyon belirginleşiyor. Yıllık enflasyon son 3 ayda 23,5 puan gerileyerek yüzde 52 gerçekleşti" ifadelerini kullandı…
Bakan Şimşek, enflasyonun son üç ayda 23,5 puan gerilediği paylaşımını okuyunca “Enflasyon düşmüşte haberim olmamış. Ben bu ülkede yaşamıyorum herhalde” dedim kendi kendime…
Peki, enflasyon son üç ayda yüzde 23 gerilediyse elektriğe, doğalgaza yüzde 38, köprü ve yol geçiş ücretlerine yapılan yüksek zamların gerekçesi ne?
Enflasyon düşüyor ama zamlarda yağmur gibi yağıyor…
* * *
Yerli üreticiyi desteklemek için genelde evimizin ihtiyaçlarını Tarım Kredi Kooperatifi Marketleri ile semt pazarlarından alıyorum…
Tarım Kredi Marketlerdeki bazı ürünlerin fiyatları uygun. Bazılarında ise diğer zincir marketlerdeki gibi…
Son bir haftadır Eskişehir'deki değişik Tarım Kredi Market Şubelerini gezdim. Her gittiğimde fiyatları değişmiş. Geçmişte zincir marketlerden ürün fiyatları biraz düşüktü. Bu nedenle insanlar ihtiyaçlarını gidermek için benim gibi Tarım Kredi Marketleri tercih ediyorlardı…
Ama artık eski yoğunluğu göremiyorum…
Bazı zincir marketler yaptıkları kampanyalar ile tüketiciyi kendilerine çekiyorlar…
Uyguladıkları indirimler nedeniyle insanlar tercihini değiştirdi…
Tarım Kredi Marketler yerine diğer zincir marketleri tercih ediyorlar…
* * *
Gerek Tarım Kredi Marketleri gerekse Eskişehir'deki diğer zincir marketlere ihtiyaçlarını almak için gittiğimde etiketlerin bir hafta 10 gün öncekine göre değiştiğini görüyorum…
'HER GÜN FİYATLAR DEĞİŞİYOR'
Kasadaki görevliye, 'Şu şu ürünlere ne zaman zam geldi? Üç gün önce aldığım ürünlerin fiyatları değişmiş' diye sorduğumda şu cevabı verdi: 'Ürünlerin etiketlerini bazen her gün bazen de hafta bir değiştiriyoruz. Her akşam fiyat etiketlerini değiştirip sisteme zamlı ürünlerin yeni fiyatlarını giriyoruz. Bazı müşteriler fiyat etiketlerine bakmadan alışveriş yapıyor. Evlerine gittiklerinde eskiden aldığı ürünlerin kasa fişlerini saklayanlar var. Karşılaştırma yaptıklarında iki fişi de getirip yanlışlık olup olmadığını soruyorlar. Bazıları ise 'kafanıza göre etiket değiştiriyorsunuz' diyerek bizi azarlıyorlar. Kafamıza göre etiket değiştiremeyiz. Genel Merkezden yeni fiyat listesi geliyor. Bizde fiyat etiketlerini değiştiriyoruz.”
* * *
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yılsonu enflasyon oranının yüzde 45 dolayında olacağını açıklamışlardı…
Yeni Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında yılsonu enflasyon beklentisi güncellendi. Orta Vadeli Program'da enflasyon hedefi yukarı yönlü güncellendi. Bu yılsonu için enflasyon hedefi yüzde 33'ten yüzde 41,5'e yükseldi…
OVP ile ekonomide gelecek 3 yılın rotası çizilirken, enflasyon beklentilerinde güncellemeye gidildi. Gelecek yılın (2025) enflasyon tahmini yüzde 15,2'den yüzde 17,5'e çıkarıldı. Enflasyonun 2026'da yüzde 9,7 ile tek haneli seviyelere inmesi öngörüldü. (Önceki yüzde 8,5). 2027 yılı enflasyon hedefi yüzde 7 olarak belirlendi.
* * *
İyi de artık vatandaşın kadar dayanacak gücü kalmadı.
İki-üç günde bir akaryakıta zam geliyor…
Döviz kuru artıyor…
Bu artışları üreticiler ürünlerine yansıtıyor…
Artık adeta yarış otomobillerinin hızında yükselen fiyatlara vatandaş yetişemez oldu…
Özellikle de asgari ücretli ve emekliler…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vatandaşlardan biraz daha sabır istiyor…
12 bin 500 TL emekli maaşı alan bir vatandaş nasıl biraz daha sabredecek…
Artan gıda fiyatlarının yanı sıra ev kiraları da fırladı…
En düşük kira bedeli 10-12 bin TL…
Asgari ücret 17 bin, en düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL. Bir asgari ücretli ile emekli bu kira bedelini nasıl ödeyebilir?
* * *
Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilerin maaşlarına TBMM'nin yeni yasama dönemine başlayacağı ekim ayında düzenleme yapacaklarını söyledi…
Eğer geçtiğimiz temmuz ayındaki gibi yüzde 24,73 zam yapılacaksa bir işe yaramaz.
AK Partinin üst düzey bir yöneticisi, 'emeklilere seyyanen 4 veya 5 bin TL zam yapılacak' demiş.
Eğer 2025'in ocak ayında yeni bir zam daha yapılacaksa emekliler razı…
Hiç olmazsa yılsonuna kadar biraz nefes almış olurlar…
* * *