CHP, “İkinci Yüzyıl Değişim” Kurultayı'nı Sivas Kongresi'nin 105. yıl dönümü nedeniyle Sivas'ta sembolik olarak başlattı…
2023'teki genel seçimlerin ardından CHP'de başlayan 'değişim' talepleri üzerine eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tüzük değişikliğini gündeme getirmişti. Kurultay, Özgür Özel'in genel başkanlığa seçildiği Olağanüstü Kurultay'dan sonra yapılacaktı fakat yerel seçimler nedeniyle ertelenmişti…
20. Olağanüstü kurultayın resmi açılışı 6 Eylül’de olacak. 7-8 Eylül tarihlerinde Ankara’da devam edecek. Parti programı değişikliğinin altyapısının hazırlanacağı çalıştaylar yapılacak ve kurultay, 9 Eylül’de partinin kuruluş yıldönümü kutlama etkinlikleri ile birlikte sona erecek…
Kurultayda “ön seçim” ve “üç dönem kuralı” gibi tartışmalarda masaya yatırılacak…
ön seçim her yerde mi uygulanacak
yoksa belli yerlerde mi?
Sivas’ın ardından Ankara'da düzenlenecek olan kurultay öncesi öne çıkan kritik başlık “değişim” oldu…
Bir partinin içinin demokratikleşmesi demek, partinin yönetiminin demokratikleşmesi demek…
Bu da o partinin ülkeyi demokratik bir biçimde yöneteceğinin teminatıdır. Parti programı nedir? Bir siyasi partinin ülkeyi gelecekte nasıl yöneteceğinin anayasasıdır…
Siyasi partilerin tüzükleri o binanın temelidir. Bir binanın temeli ne kadar demokratik olursa ne kadar parti içi demokrasiyi güçlendirirse o kadar ülke yönetiminin demokratik olacağını gösterir…
Demokratik bir siyasi parti tüzüğü toplumu kapsayıcı, toplum sorunlarına çözüm üretecek bir parti programını vadetmesi konusunda, bir süreci doğru planlayabilirse, o ülkede yaşayan insanlar günün sonunda daha eşit daha özgür daha aydınlık geleceğe hep birlikte yürümüş olurlar…
Kurultayda şu ana dek ön seçim ve üç dönem kuralının gelip gelmeyeceği tartışılıyor…
Eğer kurultayda tabanın “milletvekili, belediye başkanı, belediye meclis üyesi ve il genel meclisi üye adayları ön seçimle belirlensin. Üç dönem kuralı gelsin” istemi kabul görürse “o zaman ön seçim her yerde mi uygulanacak. Yoksa belirli bölgelerde mi?” tartışması da sürüyor…
CHP’de “Ön seçimin yapıldığı yerlerde yüzde 15 genel merkez kontenjanı kullanılsın” gibi bir tartışma var, o da 600 milletvekilinde 90 kişiye denk geliyor. “İşte bu 90 kişi nasıl belirlenecek?” sorusu devreye giriyor. Mesela büyükşehirlerde kullanılırsa, “bu sefer ön seçimi yapmanın anlamı ne?” denilebilir…
Örneğin Eskişehir’de 6 milletvekili seçiliyor. Ön seçim yapıldı, “genel merkez burada yüzde 10 kontenjan kullanabilir” gibi bir ifade tüzüğe eklendiğinde, o 6 kişinin içerisinden kaçı genel merkez kontenjanı ile belirlenmiş olacak. Geri kalanı ön seçimle belirlenmiş olacak?
KADIN KONTENJANI SAYISI ARTIRILACAK MI?
Bunun haricinde CHP’de öne çıkan konulardan bir tanesi kadın temsili. Burada cinsiyet kotası devreye giriyor mevcut tüzükte cinsiyet kotası yüzde 33. Bunun yüzde 50’ye çıkartılması çok yoğun bir biçimde tartışılıyor…
Bunun dışında üç dönem kuralı. Pek çok yerde bir sınırlama getirilmesi talep ediliyor. Mesela 15-20 yıl milletvekilliği yapmış birisi ön seçime girecek mi?
Talat Yalaz: “Eskişehir’de ön
seçim ve dönem kuralı isteniyor”
Eskişehir’deki parti üyelerinin tüzük kurultayına yönelik önerileri hakkında konuşan CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz, adaylık belirleme sürecinde ön seçim talebinin ağır bastığını, dönem kuralının istenildiğini, bu iki husus ağır bastığını söyledi…
Partililerden mail ya da yazılı olarak önerilerini istediklerini, üyelerden gelen öneri ve istekleri rapor halinde genel merkeze ilettiklerini belirten Yalaz, “100 civarı mail aldık. Yazılı görüşlerini istemiştik üyelerimizin. Sonrasında pazar toplantılarıyla sadece tüzük gündemli, tüzük konulu pazar toplantıları yapmak suretiyle görüşünü sunacak olan üyelerimizin de görüşlerini sunmaları için fırsat verdik. Bu anlamda CHP Eskişehir örgütü nezdinde üyelerimizin önerilerini rahatlıkla sunabileceği hem yazılı hem sözlü olarak gerekli fiziki imkanları da sağlamış olduk. Bu anlamda adaylık belirleme sürecinde ön seçim talebinin ağır bastığını, dönem kuralının istenildiğini açıkça ifade edebilirim. Bu iki husus ağır basıyor. Biz genel merkeze bunların hepsini ilettik. Tüzüğümüzde mevcut olan yöntemlerin de devam edip etmemesi konusunda bir tartışma ortamı söz konusu. Bunun seçim dönemlerinde bölge bölge, bölgenin durumuna, aldığımız oy sayısına, üye profiline göre bir değerlendirme yapılacağı bir irade söz konusu. Bu hususların tartışılması söz konusu olur diye düşünüyorum. Dönem kuralı konusunda bir mutabakatın söz konusu olduğunu söyleyebilirim. İki ya da üç dönem kuralı üzerinden bir tartışma söz konusuydu. Muhtemelen üç dönem kuralı tüzüğümüze yerleşecek gibi görünüyor” dedi…
* * *
CHP’lilerin yıllardır “milletvekili, belediye başkanı, il genel ve belediye meclis üyeleri ön seçimle belirlensin” talebi genel merkez ve genel başkanlar tarafından duymazdan gelindi…
Bu nedenle bazı partililer genel merkeze ve genel başkana karşı tavır alıp sandığa gitmediler…
Eskişehir’de 31 Mart’ta yapılan yerel seçimler öncesi belediye meclis üyeleri adaylarını belirlemek için yapılan ön seçimde fermuar sistemi uygulansa da bundan hoşnut olmayanlarda vardı…
Birçok ünlü isim ön seçimde sandıktan çıkamadı…
Partililer yeni yüzler istiyordu…
7-8 Eylül tarihlerinde yapılacak tüzük kurultayında tabanın talebi olan “ön seçim ve üç dönem kuralı” kabul görürse işte o zaman parti içerisinde yaşanan kırgınlıklar ve “sen ben” tartışması biter. Yapılacak ilk seçimde taban partisine sahip çıkar ve iktidara taşır…
* * *
İLK CUMHURBAŞKANI ADAYINI ŞİMDİDEN İLAN ETTİ
Erken seçim çağrılarını yineleyen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden aday olması gerektiğini belirten CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in "Erdoğan'ın aday olmasını ve onu yenerek bu sürecin tamamlanmasını Türkiye demokrasisi açısından sağlıklı görüyorum" şeklindeki sözleri gündeme bomba gibi düştü…
"ADAY ADAYIDIR DEMİYORUM KESİNLİKLE ADAYDIR"
Bu sözlerin yankıları sürerken Kamuoyu Araştırmacısı Mehmet Ali Kulat'tan çok konuşulacak bir çıkış geldi. TGRT Haber'deki Gündem Özel programında muhalefetin şimdiden tartışılmaya başlanan cumhurbaşkanı adayı ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulunan Kulat, "Çok net olarak söylüyorum, Mansur Yavaş cumhurbaşkanı adayıdır. 'Aday adayıdır' demiyorum kesinlikle adaydır. Sonuç ne olur o işin başka bir yanı. CHP aday göstermese bile 100 bin imzayı toplayıp da aday olabilir. Vatandaşta bir teveccüh görülüyor" ifadelerini kullanarak Yavaş'ın adaylık sürecinin net olduğunu belirtti…
* * *
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, geçtiğimiz günlerde kendisine sorulan soru üzerine, ”Cumhurbaşkanı adayı değilim” diyerek noktayı koymuştu…
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’da, katıldığı TV programında “Çok net söylüyorum; Ekrem İmamoğlu millet nerede isterse orada olacak” dedi…
Tabi ki son kararı CHP Parti Meclisi ve Genel Başkan Özel verecek…
Mahsur Yavaş, geçtiğimiz günlerde katıldığı TV programında, "Anketlerde sizin isminiz cumhurbaşkanı adayı olarak ön planda çıkıyor, eğer partiniz sizi aday gösterirse cumhurbaşkanı adayı olur musunuz?" sorusuna "Elbette bu yükün altına girerim, Cumhurbaşkanı adayı olurum" sözleriyle olumlu yanıt verdi.
Zamanında veya erken yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hem Mahsur Yavaş hem de Ekrem İmamoğlu, “seçmen beni cumhurbaşkanı adayı olarak görmek istiyor. Adayım” derlerse o zaman CHP’de çadır karışır…
* * *