KESİT köşesinde 1996 yılından beri yazmakta olduğum yazıların sayısı bin altı yüzü aştı. Daha çok 'eğitim' üzerine olan bu yazılarda en çok irdelenen konu da 'Köy Enstitüleri' oldu.
Yazılarımda 'Köy Enstitülerinin Işığını' sık vurguladığım için okurlarımın beni hoşgörmesini diliyorum. Çünkü ülkemizde her şeyin dogmalarla ve saptırmalarla yönlendirildiği bir dönemde; tarihsel sürecimizde bilim ve demokrasi alanında iz bırakan değerlerimize sahip çıkmanın önemli olduğunu düşünüyorum.
Evet, Köy Enstitülerinin ışığı sönmedi, sönmeyecek! Cumhuriyetimizin ilk on yıllarında Anadolu'nun bağrında yakılan o güçlü eğitim ışığı, karanlık gecelerin umut yıldızı gibi parlamaya devam ediyor.
O ışık sönmeyecek, çünkü Köy Enstitüleri 'evrensel eğitim ilkelerinin Türkiye'nin özgün koşullarıyla yoğrularak' yaratılan bir eğitim abidesidir.
Ve çünkü 17 Nisan 1940 tarihinde kurulan Köy Enstitülerinin 75 yıl önce ortaya koyduğu 'laik, demokratik, bilimsel, karma, kamusal eğitim ilkeleri'; bugün dünya eğitimbilim çevrelerinin çoğunlukla doğruladığı ve gelişmiş toplumların kendilerine rehber edindiği ilkelerdir.
Bu ilkelerinin yaşama geçirildiği eğitim kurumları olan 'Köy Enstitüleri'nin eğitim tarihimizde çok önemli ve özgün bir yeri var. 'Eğitim Devrimi'nin şahdamarıdır Köy Enstitüleri…
Bakmayın siz son yıllarda ülkemizde eğitim alanına getirilen karartmalara… Bilimin ışığından gözleri kamaşanların güneşi balçıkla sıvama işgüzarlıklarıdır o karartmalar…
KÖY ENSTİTÜLERİ VE ESKİŞEHİR
Yazılarımda sıkça vurguladığım bir başka gerçeği de izninizle tekrar paylaşmak istiyorum.
ESKİŞEHİR, Köy Enstitülerinin tarihsel sürecinin en önemli merkezidir.
Enstitülerin gerek kuruluş gerekse uygulama aşamalarında Eskişehir'de birçok 'İLK' yaşanmıştır. İlk 'eğitmen kursunun' ve ilk enstitü olan 'Çifteler Köy Enstitüsü (ÇKE)'nün Eskişehir'de açılması, bu konunun somut örnekleridir. Ayrıca, ÇKE'de deneyim kazanan birçok eğitimci ve yönetici diğer enstitülerin kurucusu olmuşlardır.
Köy Enstitülerinin 1954'te kapatılmasından sonra, ÇKE'nin ardılı olan 'Yunusemre İlköğretmen Okulu' da döneminin nitelikli bir eğitim kurumu olarak tarihe geçmiştir.
Ülkemizde Köy Enstitülerinin değerinin akademik ve demokratik çevrelerde yeniden anlaşılmaya başlandığı 1990 sonrasından günümüze kadar; 'Eskişehir'de EĞİT- DER koordinatörlüğünde, eğitim örgütleri, üniversiteler ve belediyelerin işbirliğiyle yapılan etkinler' de Türkiye çapında iz bırakmıştır/ bırakmaktadır.
İzninizle son 25 yıldır artık gelenekleşen bu etkinliklerden bazı anımsatmalar yapmak istiyorum:
· 50. Kuruluş Yıldönümü (17 Nisan1990): O günlerde yeni kurulmuş olan EĞİT-DER Eskişehir Şubesi ve Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi işbirliğiyle düzenlenen 50. Yıl etkinlikleri Türkiye eğitim tarihine bir 'ilk' olarak geçti.
· 60. Kuruluş Yıldönümü (17Nisan 2000): EĞİT-DER ve EĞİTİM SEN Eskişehir Şubelerinin ortaklaşa düzenlediği o yılki etkinlikler, kardeş eğitim örgütlerinin ortak çalışmalar yapmaları açısından önemli bir örnek oldu.
· 67. Kuruluş Yıldönümü (16-17-18 Nisan 2007): EĞİT-DER, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Anadolu Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen ve EĞİTİM SEN, EĞİTİM İŞ, Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı, ADD ve ÇYDD tarafından desteklenen o etkinliklerde, Türkiye'nin dört bucağında açılmış '21 Köy Enstitüsünden mezun olmuş ikişer kişi' Eskişehir'de buluştular.
Ayrıca Türkiye'de ilk kez Köy Enstitüleri konusu 'bir üniversitenin çatısı altında çok sayıda eğitim örgütünün katılımıyla' irdelenmiş oldu.
· 70. Kuruluş Yıldönümü (17- 30 Nisan 2010): EĞİT-DER koordinatörlüğünde Büyükşehir Belediyesi, AÜ, ESOGÜ, Tepebaşı Belediyesi ve TEÖ-DER tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinlikler iki hafta sürdü. Bu etkinliklere EĞİTİM SEN, EĞİTİM İŞ, ADD, ÇYDD, CUMOK ve birçok özel eğitim kurumu destek verdiler. O etkinlikler de 'program zenginliği ve uzun süre' açısından tarihe geçti.
Dileğim, geçtiğimiz 25 yıl boyunca Eskişehir'de 'EĞİT- DER'in koordinatörlüğünde, eğitim örgütleri, üniversiteler ve yerel yönetimlerin işbirliğiyle yapılan', bu konuda Türkiye çapında iz bırakan ve içinde sorumluluk yüklenmekten onur duyduğum bu etkinliklerin gelecek yıllarda da sürdürülmesidir.
XXXXX
75. YILDÖNÜMÜ ETKİNLİKLERİ
Köy Enstitülerinin 75. Kuruluş Yıldönümü dolayısıyla EĞİT- DER Eskişehir Şubesi tarafından düzenlenen ve Odunpazarı Belediyesi, Tepebaşı Belediyesi, EĞİTİM SEN, EĞİTİM İŞ, TEÖ-DER, YKKED tarafından desteklenen etkinlik programı şöyle:
1. 17 Nisan 2015 Cuma:
· Saat 09.30 – Atatürk Anıtına Çelenk Konulması – Vilayet Meydanı.
· Saat 10.30 – Söyleşi – Hasan Polatkan Kültür Merkezi
· Saat 13.00 – Öğle Yemeği – Öğretmenevi
2. 18 Nisan 2015 Cumartesi:
· Saat 14.00 – Sergi Açılışı – Carreffoursa/ Neoplus Yaşam Merkezi
3. 21 Nisan 2015:
· Saat 19.30 – Köy Enstitüleri Şenliği ve Ödül Töreni – Altınsaray Düğün Salonu
Birlikte olmak dileğiyle…
Sağlıkla, sevgiyle ve dostlukla.