Toplumsal gündemde kısır tartışmaların yoğunlaştığı ya da iç dünyamı sıkıntılar bastığı zamanlarda kendimi 'kitapların dinlendirici derinliğine' bırakırım…
Yirmi altı yıldan beri sürdürmeye çalıştığım 'köşe yazarlığı' dolayısıyla her yıl bana 15-20 civarında imzalı kitap ulaştırılıyor. Bunlara bir o kadar da hazırladığım makaleler ve kitap çalışmaları için okumak durumunda olduğum kaynak kitaplarla ilgi duyduğum yeni kitaplar ekleniyor.
Okuyup incelediğim kitaplardan bazılarını Kesit köşemizde tanıtmaya ve sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Bu bağlamda, güncel olarak sırası geldiğini düşündüğüm üç kitabın tanıtımını ve yorumlarımı bilgilerinize sunuyorum.
*****
AHMET FUAT ÖZKAN'IN 'DEMOKRASİ YOLCULUĞU'
Kitabın tam adı 'Yakın Siyasi Tarihimizde Demokrasi Yolculuğu ve Yaşadıklarım'
Eğitimci/ Yazar Ahmet Fuat Özkan, 1946 Denizli doğumlu,Konya Selçuk Eğitim Enstitüsü Fen Bilgisi Bölümü mezunu. 1968 yılında başlayan öğretmenlik yaşamında TÖS üyeliği, TÖB- DER kurucu üyeliği, TÖB- DER Denizli Şube Başkanlığı, TÖB- DER GYK üyeliği yaptı. 12 Eylül sonrası TÖB- DER Davasından yargılanarak 40 ay cezaevinde yattı.
1985'ten sonra EĞİT-DER, EĞİTİM-İŞ, EĞİT-SEN, EĞİTİM-SEN üyelikleri sonrasında 2007 yılında emekli oldu. 'İlimiz Denizli' (8. Baskı) adlı kitabı var.
Ahmet Fuat Özkan'ın Temmuz 2021'de Selvi Yayınevi tarafından basılan kitabı, 352 sayfayı dolduran on bölümden oluşuyor.
Kitabın ilk üç bölümünde, Türkiye'nin 1920- 1980 yıllarını kapsayan siyasal gelişmeler özetleniyor. Bu bölümlerde verilen bilgilerin ve yorumların güvenilir kaynaklardan derlendiği anlaşılıyor.
Dört- Beş- Altıncı bölümlerde, yazarın 'Örgütçülük' yaşamıyla ilgili anıları ve yaşadığı dönemle ilgili saptamalar ve önermeler yer alıyor.
'Mektuplarla Yaşamak' başlıklı Yedinci bölümde, yazarın cezaevindeyken eşine ve çocuklarına gönderdiği mektuplardan oluşan kırk iki sayfa buram buram insanlık kokuyor…
Sekizinci, Dokuzuncu, Onuncu bölümlerde, yazarın cezaevinden çıktıktan sonraki yaşamının özeti var.
Ahmet Fuat Özkan'ın kalemine ve emeğine sağlık; kendisini yürekten kutluyor ve nice sağlıklı yıllar diliyorum.
Kitapta adı geçen o kadar çok ortak dostumuz var ki… Demokratik öğretmen örgütlenmesinde aktif görevler yüklenmiş olan tüm dostların yaşadıkları dönemle ilgili anılarını ve yorumlarını 'mutlaka yazmalarının' çok önemli olduğunun altını bir kez daha çiziyorum. Çünkü sözlü anlatımlar 'uçup gidiyor…' ve zaman çok hızlı akıyor…
*****
'İKİNCİ YÜZYILDA EĞİTİM HAKKI'
Bu bölümde tanıtacağım kitap, CHP'nin son iki yılda eğitim alanında yaptığı çalıştayların özetini oluşturuyor.
18 Ocak 2020 tarihinde CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya başkanlığında yapılan 'Cumhuriyetin geleceği İçin Eğitim Çalıştayı' sonrasındaki gelişmeleri güncellemek gereksinimi doğmuştur.
Bu amaçla 'İkinci Yüzyılda Eğitim Hakkı Çalıştayı' için hazırlık çalışmaları başlamıştır. Bu doğrultuda 4 Kasım 2021 tarihinden başlayarak 81 ilde CHP örgütleriyle eğitim bileşenlerinin katılımıyla 'İktidar İçin Eğitim Toplantıları' gerçekleştirildi.
Kitapta, 21 Kasım 2021 tarihinde Ankara'da yapılan 'İkinci Yüzyılda Eğitim Hakkı Çalıştayı Sunumları ve Sonuç Bildirgesi' yer almaktadır.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Çalıştayın açılışında yaptığı nitelikli sunumuyla başlayan kitapta, Çalıştay süresince onlarca akademisyen ve eğitim örgütü temsilcisinin sunumları bulunmaktadır.
Bence kitabın önemi, giriş bölümünde yer alan'İkinci Yüzyılda Eğitim Hakkı Çalıştayımıza katılarak sözlü ve yazılı görüşlerini paylaşan kurum temsilcileri ve kişilerin değerli katkılarından yararlanılarak CHP'nin İkinci Yüzyıldaki eğitim programı oluşturulacaktır' sözlerinde yatmaktadır.
Bu konuda gerek CHP örgütlerini gerekse Çalıştaya katılan eğitim örgütlerini önemli sorumluluklar beklemektedir.
*****
'DÜNDEN BUGÜNE ÇÖZÜM KÖY ENSTİTÜSÜ'
Bu kitapta, CHP'nin 23 Haziran 2022 tarihinde Ankara'da düzenlediği 'Dünden Bugüne Çözüm Köy Enstitüsü Sempozyumu' öncesi çalışmalar ve sempozyuma sunulan bildiriler yer almaktadır.
Sempozyuma CHP adına, Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bursa Milletvekili Lale Karabıyık,Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyeleri Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya ve Muğla Milletvekili Suat Özcan katılmıştır.
Sempozyuma katılım sağlayan 'Demokratik Eğitim örgütleri' ise şunlar: EĞİT- DER, EĞİTİM- İŞ, EĞİTİM- SEN, İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı, KEÇEV, YKKED.
Dört oturum yapılan sempozyumda 19 konuşmacı sunum yapıyor. Finlandiya ve Küba'nın büyükelçiler düzeyinde katılmaları ve sunum yapmaları ilgi çekiyor.
Yapılan sunumlardan benim süzdüğüm kısa özetler ve eleştiriler şunlar:
  • 'Demokratik Öğretmen Örgütlenmesinde Köy Enstitülerinin Rolü' çok güzel sergileniyor. (Bu konuda bazı konuşmacıların benim kitabımı kaynak göstermesi beni sevindirdi.)
  • 'Köy Enstitüleri 'kamusal eğitim' kuruluşlarıdır; şirket, kooperatif, dernek gibi yapılanmalarla piyasalaştırılamazlar…'
  • 'Eğitimde dinselleşmeye ve piyasalaştırmaya şiddetle karşı çıkılmalıdır…
  • 'Eğitimin maliyetini değil, insanları eğitmemenin maliyetini hesaplayın…' (Finlandiya Büyükelçisi)
  • Köy Enstitüleri süreci anlatımlarında 'Geçmişe öykünme(emülsiyon), taklit (imitasyon), öznel abartılı anılar, kutsallaştırma eğilimleri…' çoğunlukla sürüyor.
  • Köy Enstitülerinin geçmişteki uygulamalarının ayrıntıları çokça tekrarlanıyor…
  • Köy Enstitülerinin 'Evrenselden etkilenmesini yok sayma, evrensele katkılarını ve özgünlüğünü abartma…' eğilimleri ısrarla sürdürülüyor.
Ülkemizde ne yazık ki'Köy Enstitüleri deneyiminden günümüze ve geleceğe 'uygulanabilir ve sürdürülebilir çıkarımlar' üretme…' konusundaki çalışmalaryeterli değil.
(NOT: CHP kitaplarını Genel merkez ya da il ve ilçe örgütlerinden edinebilirsiniz.)
Önümüzdeki seçim sürecinde toplumsal duyarlılıklarımızın ve sorumluluklarımızın daha da artması dileklerimle…
Sağlıkla, sevgiyle, dostlukla, birlikte…