12 Kasım 2014 tarihinde gazetemizin manşetinde yer alan 'Alınacak Hemşirelerin Adlarını da Yazsaydınız' haberiyle ESOGÜ Rektörlüğü'nün Tıp Fakültesi Hastanesi için alınacak dört hemşire için kişiye özel ilan vermesine yönelik sağlık çalışanlarının tepkilerine yer vermiştik.
ARANILAN NİTELİKLER
Haberimizde yayınlanan ilanla ilgili şu görüşleri dile getirmiştik;
'İlandaki alınacak personellerdeki aranılan nitelikler bölümünde bayan hemşireler için 7, erkek hemşireler için 8 yıl üniversite hastanesinde çalışıyor olmaları ve son 3 yıldır Eskişehir'de ikamet etmeleri gerektiği yazıldı. Nitelikler bölümünde bayan hemşirelerden birisinin en az 6 ay Beyin Cerrahi Ünitesinde, diğerinin en az 5 yıl Üroloji Servisi'nde çalışması gerektiği yazıldı. Alınacak iki erkek hemşirenin ise son 8 yıldır Üniversite Hastanesinde çalışması ve bunun son üç yılını Psikiyatri kliniğinde geçirmesi gerektiği yazıldı.
EŞİTLİĞE AYKIRI
Üniversite'nin kişiye özel personel alım ilanının fırsat eşitliğine aykırı olduğunu kaydeden sağlık çalışanları, 'Eskişehir'de bir tek üniversite hastanesi var. Son üç yıl Eskişehir'de ikamet etme zorunluluğu ile başka illerde çalışan hemşirelerin başvuru yapmaları engelleniyor. Anlaşılan Üniversite yönetimi kendi bünyesindeki Tıp Fakültesi Hastanesi'nde taşeron firma adına çalışan hemşireleri kadroya geçirebilmek için bu ilanı vermiş. Üniversite yönetimi sözleşmeli personel alımı yaparken, fırsat eşitliği ilkesine aykırı hareket edemez. Eşitliğe aykırı olan bu personel alımı iptal edilmelidir' diye konuştu.'
SENDİKA BAŞKANI İLANI SAVUNMUŞTU
Haberimiz sonrasında Sağlık işkolunda örgütlü SES'in Eskişehir Şube Başkanı Yalçın Mutlu, ESOGÜ Rektörlüğü'nün bu hemşire alım ilanına destek verdi. Mutlu, bu ilan sayesinde dışarıdan gelenlerin değil de yıllardır kurumda çalışan taşeron işçilerin (hemşireler) kadroya alınacağını söyledi. Bende Mutlu'nun bu açıklamasını eleştirmiştim.
DİĞER ÜNİVERSİTELER AKIL EDEMEMİŞ(!)
Bu konuda yazdığım yazıda Ege, Gazi, Erzurum Atatürk üniversitelerinde sözleşmeli hemşirelerin nasıl alındığına dair örnekler vererek, ESOGÜ Rektörlüğünün bu konuda yanlış yaptığını bir kez daha vurguladım. Yazımda, 'ESOGÜ dışında hiçbir üniversite 'Şu kadar yıl burada oturma zorunluluğu', 'Bu kadar yıl üniversite hastanesinde çalışma zorunluluğu', 'Bu kadar yıl şu serviste görev yapması gerekiyor' diye aranılan nitelikleri personel alım ilanına yazmayı akıl edememiş(!)' dedim.
ŞARTLARI TAŞIYAN BULUNAMADI
ESOGÜ Personel Daire Başkanlığı tartışmalara konu olan Sözleşmeli Hemşire Alımı sonuçlarını açıkladı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Ünlüoğlu imzalı açıklamada 'Komisyonumuz başvuruları incelemek üzere 4 Aralık 2014 tarihinde yaptığı toplantıda başvuran adayların başvuru dosyasındaki belgelerden ilanda belirtilen şartları taşımadığı görülmüştür. Bu nedenle 4/B Sözleşmeli Hemşire pozisyonuna yerleşen aday olmamıştır' denildi.
BAŞVURU YAPMAYIN DENİLDİ Mİ?
Zaten hastanede taşeron firma adına çalışan hemşireler dışında hiç kimse ilanda belirtilen şartları taşıyamaz. Bende hastane içerisinde bir araştırma yaptım. Gazetemizde çıkan haberden sonra hastane yönetiminin alınmaları için kişiye özel ilan verilen taşeron hemşirelere, 'Personel alımı iptal edilecek. Bundan dolayı sakın başvuru yapmayın' dediği iddia ediliyor. Bundan dolayı bu hemşireler başvuru da bulunmamış. Bunun sonucunda başvuran adayların ilanda belirtilen şartları taşımadığı için sözleşmeli personel alınamamış. ESOGÜ Yönetimi tartışmalara neden olan bu sözleşmeli hemşire alımı için Milliyet Gazetesi'ne ilan vermişti. Alınacak personel için son üç yıl Eskişehir'de oturma zorunluluğu kriteri konulduktan sonra bu ilan niye Milliyet Gazetesi'ne verildi? Bu ilan Eskişehir'deki bir yerel gazeteye verilseydi daha iyi olurmuş.
KAMU ZARARINI KİM ÖDEYECEK?
Kişiye özel ilan verdikleri hemşireler başvuruda bulunmuş olsaydı ve daha sonra bu personel alımı iptal edilseydi, oluşan kamu zararını birilerinin ödemesi gerekirdi. O birileri taşeron firma adına çalışan hemşirelerin başvuru yapmasını engelleyerek, bu kamu zararını ödemekten kurtuldu. Sözleşmeli hemşire alımı için 'Son 3 yıl Eskişehir'de ikamet etme ve 7, 8 yıl üniversite hastanesinde çalışıyor olma' şartını koyanlar, neden bu kriterde başvurunun olmadığını kamuoyuna açıklamalıdır. Veya daha önce fırsat eşitliğine aykırı olarak, bu artışmalara neden olan kriterleri neden koyma gereğini duyduklarını belirtmelidir. Umarım Sayıştay Denetçileri yılsonunda bu sözleşmeli hemşire alım ilanını iyi bir şekilde inceler. Burada kurum zarara uğratılmışsa, bunun hesabını sorar.
ESKİŞEHİRSPOR'UN 10 KURUCUSUNDAN BİRİSİ NİYAZİ ÖNAL
Yıl 1988. 26 yıl önce SHP İl Başkanı merhum Niyazi Önal, parti yöneticisi Azmi Kerman ile birlikte. Avukat Niyazi Önal 1973-1977 yılları arasında CHP Eskişehir Milletvekilliği yaptı. 1965 yılında Eskişehirspor'u kuran 10 kişiden biriydi. Türk Futbolunda Anadolu Devrimini yapan Eskişehirspor'a büyük hizmetleri oldu. Parti ilkelerine bağlı, dürüst bir insandı. Önal'a Allah'tan rahmet diliyorum. 26 yıl öncesinin SHP Parti Yöneticisi Azmi Kerman bugünde demokrasi ve siyaset mücadelesini CHP'de sürdürüyor.
FOTO ŞAKA
Başbakan Ahmet Davutoğlu: Kemal Bey, paralel örgüte karşı yaptığımız operasyonlara niye destek vermiyorsunuz?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Bugün gözaltına aldıklarınız, dün aydınları, komutanları, gazeteciler içeri alırken, senden önceki Başbakan onların Savcısı değil miydi? 17 Aralık Yolsuzluk, rüşvet operasyonu olmasaydı dün kuzu sarması olduklarınızı bugün öcü olarak gösterir miydiniz?