Söz vermek ne demektir? Bence “ kesinlikle yapacağını söylemek “ olarak açıklayabiliriz.

Hatta dini yorumlar yapan siteleri bile okudum. Bir hadiste “ verilen sözü tutmamak iki yüzlülüktür ” diyor. Yaşadığımız çevrenin düzenli, huzurlu olabilmesi ve sağlıklı sınırlar koyulabilmesi genel sözlerin tutulmasıyla gerçekleşiyor. 
Kişisel olarak sözlerin tutulması çok önemli. Ancak “ insan beşer kuldur şaşar ” demiş atalarımız. Şaşar şaşar da beklenmedik insanlardan aldığımız bu tepkiler bizi çok şaşırtıyor, kişiye olan güvenimizi yerle bir ediyor, en önemlisi de bu tepkiyi en sevdiklerimizden alıyorsak eğer doğal olarak kalbimiz kırılıyor.
 Son günlerde hem kendi meselelerimde olsun hem de yakın çevremdeki kişilerde olsun “ tutulmayan söz “ vakasını fazlasıyla görüyorum. Bazıları yüz yüzeyken verilmiş sözler bazıları ise  yazıya dökülmüş sözler. Koca koca insanlar küçük çocuklar gibi mızıkçılık yapıyorlar. Bugün beyaz dediğine yarın siyah diyebiliyorlar ya da bugün boş dediğine yarın dolu diyebiliyorlar. Üstelik bunu insanın gözünün içine baka baka yapıyorlar. 
Peki benim tutmadığım sözler var mıdır? Muhakkak ufak tefek şeyler vardır. Mesela yoğun bir iş gününün ardından arkadaşımla olan buluşmamı unutabilirim. Ama aklıma gelir gelmez özür dileyip hatamı telafi etmeye kırıldıysa eğer gönlünü almaya çalışırım. Böyle olduğu sürece hiçbir sorun yok demektir. Eğer bunu hatırladığımda karşı tarafa  geri dönüş yapmıyorsam gerçekten ciddi anlamda bir problem var demektir. 
Son olarak birkaç bir şey daha ekleyip yazımı burada bitirmek istiyorum. Yukarıda da anlattığım üzere bu durumun ardı arkası kesilmez derecede gözüküyor. Ve bu sorunun yine başrolünde biz insanlar varız. İnsanlar aynen bu şekilde verdikleri sözleri tutmadıkları sürece  ve bununla beraber karşısındaki kişinin güvenini son derece sarstıkları sürece bu hayatta mutlu olabileceklerini düşünmüyorum.