Yaşanan son depremler sonrasında ilimizde gerçekleşmesi muhtemel deprem konusunda tartışmalar tekrar başladı. Muhtemelen bir süre sonra da unutulup gündemden düşer.

Eskişehir'de 1956 yılında 6.4 büyüklüğünde oluşan depremden sonra Eskişehir merkezli bir deprem yaşanmadığını söyleyen yetkili isimler 1956 yılından sonraki 70 ila 90 yıl arasında yeni bir deprem beklediklerini söylüyor.

Eskişehir jeoloji mühendisleri odasının hazırladığı raporda ciddiye alınması gereken uyarılar var. Eskişehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet Çelik kentte sekiz mahallenin riskli alan ilan edildiğini duyurdu son olarak.

Büyükşehir Belediyesi tarafından teklif edilen Odunpazarı ve Tepebaşı ilçe sınırlarında bulunan Mustafa Kemal Paşa, İhsaniye, Hacıalibey, Yeni Mahalle, Işıklar, Mamure, Deliklitaş ve Kurtuluş Mahallelerinin bir bölümünün yer aldığı sekiz mahalle 'Riskli Alan' olarak ilan edilmiş. Tabi bu sadece başlangıç. Sonrasında diğer mahalleler de gündeme alınacak.

Bundan sonra ne olacak?

Eskişehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürünün yaptığı açıklamaya göre; hak sahipleri tespit edilecek, hak sahipleriyle anlaşma yapılacak, anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine ve kiracılara geçici konut veya işyeri tahsis edilecek veya kira yardımı yapılacak. Bu alandaki yapıların değer tespiti de yapılacak. Dönüşüm ile oluşacak taşınmazların değerlemelerinin yapılması veya yaptırılması konularında yetki Büyükşehir Belediyesine devredilmiş.

Kendi istedikleri projeleri yaparken engelleniyoruz demeyen ve bunlarla övünen yerel yönetimler yapmak istemedikleri işlerde iktidar tarafından engellendiklerini söyler genelde. Ama Çevre ve şehircilik müdürünün açıklaması gayet açık ve net.Bırakın engellemeyi yetkiler Büyükşehir Belediyesine devredilmiş. Üstelik riskli alanların belirlenmesi konusunda belediyenin teklifi aynen kabul edilmiş.

Bugüne kadar bırakın geniş çaplı bir dönüşümü münferit yapılarda veya alanlarda dahi vatandaşla anlaşarak küçük çaplı bir değişim ve dönüşüm göremedik. Merkeze sıkışıp kalan büyük bir kasaba gibiyiz. Boş hazine arazilerine parklar yapıldı. Porsuk çevresi temizlendi süslendi. Hazır yolların üzerine raylar döşenip tramvay projesi uygulandı. Ama büyük mühendislik projeleriyle birlikte alt yapı ve trafik konusunda radikal dönüşümler ve projeler göremedik.

Belirlenen bu mahallelerin büyüklüğü ve yapılacak işin mahiyetine bakılırsa 24 yıldır bu konularla gerektiği gibi ilgilenip somut adımlar atmayan, alt yapı ve trafik konusunu dahi çözmeyen veya çözemeyen bir yerel yönetim anlayışının Eskişehir'i depreme hazırlayacak makro planda bir kentsel dönüşüm yapacağı konusunda pek de umutlu değilim.

Umarım bakanlık Büyükşehir Belediyesine verdiği tüm yetkileri geri alıp bizzat kendisi bu işi çözer. Lütfen yapılması gerekenleri merkezi yönetim olarak siz yapın. Büyükşehir belediyesi dönüşüm tamamlandığında güzel süslemeler, direkler, korkuluklar, parklar yapabilir. Her yeri heykellerle donatır. Hakkını teslim etmek gerekirse bu konularda oldukça başarılı. Ama böylesi büyük bir proje ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bizzat ilgilenmesi yerinde ve doğru bir karar olacaktır.