Yıl 1987. 12 Eylül darbe yönetimi CHP'yi kapattığı için bu partiye gönül verenler Sosyal Demokrat Halkçı (SHP) çatısı altında siyaset yapıyordu. Süleyman Demirel'in Adalet Partisi kapatıldığı için bu partiye gönül verenlerde DYP çatısı altında siyasete devam ediyordu.
HAKİM HUZURUNDA
Her iki parti de Eskişehir milletvekili adaylarını önseçimle belirliyor. Partiiçi demokrasiyi hayata geçirerek, aynı gün (1 Kasım 1987 Pazar) önseçim yapıyorlar. Hakim huzurunda yapılan seçim öyle delege bazında da yapılmıyor. Tüm üyeler oy kullanıyor. Daha sonraki yıllarda olduğu gibi bisküvi kutusuna değil, mühürlü sandıklara oy atılıyor. Zaten o seçimden sonra Eskişehir'de bir daha hakim huzurunda seçim yapılmadı. Bugünkü yazımda 27 yıl önce yapılan Eskişehir SHP Örgütü'nün önseçiminde, kimlerin aday olduğunu ve ne kadar oy aldıklarını anlatacağım. DYP önseçimi ile ilgili yine aynı bilgiler Pazartesi günü Görünüm'de olacak.
SELVİ BİRİNCİ ÇIKTI
1 Kasım 1987'de yapılan milletvekili adayı önseçimine SHP'den 17 aday adayı katıldı. O yıllarda Eskişehir'in merkez dışında sadece 6 ilçesi (Çifteler, Mahmudiye, Mihalıççık, Sarıcakaya, Seyitgazi ve Sivrihisar) vardı. Petrol-İş'in Eskişehirli Genel Başkanı Cevdet Selvi 2312 oy ile seçimden birinci çıktı. Zeki Ünal 1859 oyla ikinci, Doğan Könel 1461 oyla üçüncü oldular. O yıllarda milletvekili olan Münir Sevinç 1274 oyla dördüncü olabildi. Merhum Demircan Arıkan 1251 oyla beşinci, Orhan Aydın 1175 oyla altıncı oldu. Diğer aday adayları sırasıyla şu kadar oy aldılar; '7. Nilgün Süer 1151, 8.Tahsin Bezek 763, 9. Necdet Özsel 703, 10. Azmi Kerman 670, 11. Abdülkadir Adar 631, 12. İsmail Özen 522, 13. Niyazi Önal 485, 14. Hikmet Savaş 276, 15. Fevzi Sızanlı 226, 16. Yüksel İşbilen 208, 17. Daniş Soykal 188.'
İLÇELERDE
DOĞAN KÖNEL
Cevdet Selvi 1683 oyla kent merkezinde en çok oy alan aday aday oldu. Doğan Könel 674 oyla ilçelerden en çok oy alan aday adayı oldu. Selvi 629 oy ile ilçelerde en çok oy alan ikinci isim oldu. Zeki Ünal 560 oyla ilçelerde en çok oy alan üçüncü isim oldu. İlçelerde Zeki Ünal'ın önünde olan Doğan Könel, kent merkezinde az oy alarak ona geçildi. İlçelerde hemşeri oyları etkili oldu. Çiftelerde en çok oyu (177) İsmail Özen aldı. Doğan Könel 139, Cevdet Selvi 132 oy aldılar. Mahmudiye'de en çok oyu (138) Doğan Könel aldı. Cevdet Selvi 128, Münir Sevinç 104 oy aldı. Mihalıççık'ta en çok oyu (157) Cevdet Selvi aldı. Orhan Aydın 119, Doğan Könel 117, Zeki Ünal 106 oy aldılar.
SEYİTGAZİ'DE ZEKİ ÜNAL
Sarıcakaya'da en çok oyu (104) Doğan Könel aldı. Demircan Arıkan 77, Azmi Kerman 66 oy aldılar. Seyitgazi'de en çok oyu (237) Zeki Ünal aldı. Tahsin Bezek 154, Doğan Könel 146 oy aldılar. Nilgün Süer'e de 123 oy çıktı. Sivrihisar'da da en çok oyu (83) Doğan Könel aldı. Selvi 71, Orhan Aydın 64 oy aldı. Zeki Ünal'a Sivrihisar'dan sadece 20 oy çıktı. Önseçimde ilk iki sırayı alan Cevdet Selvi ve Zeki Ünal 29 Kasım 1987 seçimlerinde Eskişehir Milletvekili seçildiler. SHP %27 oy aldı. Aynı seçimde Anavatan Partisi oyların %41'ini aldı. DYP %19 oy aldı. Eskişehir'in beş milletvekilinden üçü Anavatan'ın oldu. Erol Zeytinoğlu, İsmet Oktay ve Mustafa Balcılar'da milletvekili seçildiler.
**
YENİ GÖREVİNE BAŞLADIKTAN SONRA İSTİFA EDİP, İZNE AYRILMIŞ
Milli Eğitim Bakanlığı Eskişehir'de boş olan İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine ve İl Milli Eğitim Müdür Yardımcılıklarına geçtiğimiz günlerde görevlendirme yöntemiyle atamalar yapmıştı. Tepebaşı İlçe Milli Eğitim Şube Müdürlüğü'ne vekaleten yapan İsa Özden'de bu kapsamda İnönü İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne atanmıştı. Özden'in yeni görevine başlar başlamaz hemen izne ayrılması dikkat çekti. Aldığım duyumları göre İsa Özden, İnönü İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nden istifasını vererek, izne ayrılmış. Özden'in, Taki Ersoy'un ayrılmasından sonra Tepebaşı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne kendisinin değil de okul müdürlüğü bile yapmamış olan Hafize Gonca Ünerli'nin vekalet etmesini ve son görevlendirmelerde İl Milli Eğitim Müdür Yardımcılığına atanmamasına çok içerlediği iddia edildi. Özden yakın çevresine kendisine bu konularda söz verenlerin bu sözlerinin arkasında durmadığını belirterek, görevi bırakacağını söylemiş. Ve istifasını yazıp, izne ayrılmış. Bazı sendika ve Milli Eğitim yöneticilerinin Özden'in istifa kararından vazgeçirmeye çalıştıkları ama bu konuda başarılı olamadıkları öne sürüldü.
*
Cumartesi
Hikayeleri
YAŞLI MARANGOZ
Yaşlı bir marangozun emeklilik çağı gelmişti. İşveren müteahhidine, çalıştığı konut yapım işinden ayrılmak ve eşi, büyüyen ailesi ile birlikte daha özgür bir yasam sürmek tasarısından söz etti. Çekle aldığı ücretini elbette özleyecekti.
BAŞTAN SAVMA
Emekli olmak ihtiyacındaydı, ne var ki. Müteahhit iyi işçisinin ayrılmasına üzüldü. Ve ondan, kendine bir iyilik olarak, son bir ev daha yapmasını rica etti. Marangoz kabul etti ve işe girişti. Ne var ki gönlünün yaptığı işte olmadığını görmek pek kolaydı. Baştan savma bir isçilik yaptı ve kalitesiz malzeme kullandı. Kendini adamış olduğu mesleğine böyle son vermek ne talihsizlikti!..
'BUEV SENİN'
İşini bitirdiğinde, işveren, evi gözden geçirmek için geldi. Dış kapının anahtarını marangoza uzattı.
- 'Bu ev senin' dedi,
- 'sana benden hediye.'
Marangoz şoka girdi. Ne kadar utanmıştı! Keşke yaptığı evin kendi evi olduğunu bilseydi! O zaman onu böyle yapar mıydı?
*
Foto şaka
Eski ETO Başkanı Harun Karacan: Salih Bey, ben kazanmayayım diye seçimde çalışmadınız. Ben sizin bana oy verdiğine de inanmıyorum.
AKP Eskişehir Milletvekili Salih Koca: Vallahi Haruncuğum oyumu sana verdim. İnanmazsan, sana oy verirken çektiğim fotoğrafı göstereyim.