Bir süre önce Eskişehir Öğretmenevi ile ilgili bazı bilgiler vermiş ve Öğretmenevinin depreme dayanıklı olup olmadığını muhataplarına sormuştum.
Tahmin ettiğim gibi, muhataplar, kulaklarının üzerine yatmayı tercih ettiler. Ancak mesele mühim olduğu için cevabı kamuoyunun muhakkak öğrenmesi gerekiyordu. Bu anlamda ilgili kurumlarda görev yapan bazı bürokratlarla iletişime geçtim. “Aman bizi karıştırma, biz açıklama yapamayız” dediler. Onları anlayışla karşıladım, zira ülkemizde müthiş bir korku iklimi hakim. Öyle ki ülkenin Cumhurbaşkanı adayı dahi dayanağı olmayan iddialarla tutuklandı. Yüzlerce öğrenci hukuksuz bir biçimde hapishanelerde tutuluyor. Böyle bir ortamda, memur korkuyor haliyle.
Ama İstiklal Marşımız nasıl başlıyor?
Korkma!
*
Her neyse, devam edeyim…
Öğretmenevinin depreme dayanıklı olup olmadığını Eskişehir’deki kaynaklardan ‘resmi olarak’ öğrenemeyeceğimi anlayınca, rotayı Ankara’ya çevirdim.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) bilgi edinme hakkımı kullanmak istediğimi ifade ederek “Eskişehir Öğretmenevi depreme dayanıklı mı” diye sordum.
CİMER’den çok geçmeden yanıt geldi.
*
CİMER’in yanıtını, aynı şekilde aktarıyorum:
“Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine yapmış olduğunuz başvurunuz incelenmiştir.
Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu Binasının depreme dayanıklılık durumuna ilişkin incelemesi Müdürlüğümüzce (ESKİŞEHİR İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ) yaptırılarak buna ait düzenlenen rapor Bakanlığımıza (MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI) gönderilerek ne tür işlem yapılacağı hususunda görüş sorulmuştur.
Bakanlığımız İnşaat ve Emlak Genel Müdürlüğünden alınan 16.07.2024 tarih ve 110331638 sayılı yazıda, Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu Binasının yapılan incelemesine ilişkin düzenlenen rapor ile ilgili nihai kararın verilebilmesi güçlendirme projesi ve maliyet hesaplarının çıkartılarak gönderilmesi istenilmiştir.
Bakanlığımızın emri doğrultusunda Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu Binasının güçlendirme projeleri ile maliyet çalışmaları devam etmekte olup çalışma sonuçlandığında Bakanlığımıza gönderilerek gelecek cevap neticesinde gerekli çalışma yapılacaktır.
Bilgilerinize sunulur.”
*
CİMER’den gelen yanıtı okudunuz.
Özetle; Eskişehir Öğretmenevinin incelendiği, inceleme sonucunda depreme dayanıklı olmadığının tespit edildiği, bu tespitle beraber Öğretmenevi binasının güçlendirilmesine karar verildiği ifade edilmiş. Ayrıca bina için yapılacak güçlendirme projesinin hazırlığının devam ettiği ve maaliyet tespiti çalışmasının sürdüğü aktarılmış.
*
CİMER’den gelen yanıtın dikkat çeken bir noktası da şu: Öğretmenevi binasının depreme dayanıklı olmadığının tespitinin üzerinden en az dokuz ay geçmiş ancak hala güçlendirme projesi hazırlanamamış, maliyet hesabı yapılamamış.
*
Bu işin şakası yok. Eskişehir Öğretmenevi devasa büyüklükte olan ve pek çok hizmeti aynı anda sunabilen bir yapı. Her gün bin kişinin üzerinde kapasite ile hizmet sunabilen bir kompleks binadan bahsediyorum.
O halde şu güçlendirme projesinin bir an önce ortaya çıkması ve maliyet hesabının yapılması gerekiyor. Bunu yapması gereken kurum Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü. En az dokuz aydır nedendir bilinmez yapamamış. Bu noktada çağrımız, bir an önce işi hızlandırması. Çünkü İl Milli Eğitim Müdürlüğü projelendirme ile maliyet hazırlığını bitirse dahi iş bitmiş olmayacak. Güçlendirme projesi ve maliyet hesabı, onay için Milli Eğitim Bakanlığına sunulacak. Bu da bir süreç. Onun için hızlı davranmak elzem.
Ama göz göre göre iş ağırdan alınır, zaman kaybedilir, evrak süreci devam ederken ‘Büyük Eskişehir Depremi’ gerçekleşir ve Eskişehir Öğretmenevi binası yıkılırsa, orada yiten canların bedelini kim ödeyecek, kim hesap verecek?
*
Tam da bu nedenle; canlar yitmesin, ocaklara ateş düşmesin ve kimse bedel ödemesin diye, sorumluluk sahibi ve vicdanlı olduğunu düşündüğüm yetkililerin işi hızlandırması çağrısı ve tavsiyesinde bulunuyor, bu konuyu sıklıkla gündeme taşıyacağımı MIH sütunları aracılığıyla duyuruyorum.