Son sözümü başlığa yazıverdim; kent içi ulaşımda en hızlısı bisiklet!
Eskişehir bisikletli ulaşım için Türkiye’nin en uygun kentidir. Bunun birçok nedeni var. Bu yazımda bisikletli ulaşımı kent boyutu açısından değerlendireceğim.
Eskişehir, doğudan batıya 15, kuzeyden güneye 10 kilometre bir dikdörtgen;
Şehir Hastanesinden Batıkent’e, Esentepe’den Gültepe’ye.
Ulaşımda yoğun olarak kent merkezine doğru bir hareketlilik yaşanıyor. Çoğunlukla ortalama gidilen yol yukarıdaki mesafelerin yarısı, 5 ila 8 kilometre.
Bisiklet ile ulaşım 8 kilometrelik mesafelere kadar rakipsizdir. Nedeni, ortalama 15 km/s hız ile hareket eden bir bisiklet 25-30 dakika gibi kısa bir zamanda bu 8 kilometreye ulaşabilir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bisiklet yolları kılavuzunda 2 kilometreye kadar yürüyüşü, 8 kilometreye kadar da bisikleti öneriyor. Avrupa ve ABD’de de önerilen mesafeler aynı; bisikletli ulaşımda ideal mesafe 7, 8 kilometre.
Harita üzerinden bakıldığında da Eskişehir’in bu ölçütlere çok uygun olduğu görülür.
● En küçük turuncu çember kent merkezi. Bu 3 kilometrelik alanda bisiklet ile ulaşım süresi yalnızca 10 dakika.
Araba otoparktan çıkmaz bu sürede.
● Yeşil çember, 5 kilometre yarıçaplı alan, merkez mahalleleri ve neredeyse tüm kamu kurumlarını kapsar. Bisikletle ulaşım süresi 20 dakikadır.
● Mavi çember, 8 kilometre yarıçaplı alan. Kent nüfusunun çoğunluğu bu alanda yaşar. Dışarıda kalan sadece doğuda Sultandere ve batıda Yukarı Söğütönü TOKİ. Mavi alanda da bisikletli ulaşım süresi ise 30 dakika.
Bu değerlendirmelerde bisikletin en üstün yanının, evin kapısından başlayıp, gidilecek yerin kapısına kadar ulaşabilmesi olduğu unutulmamalı.
Arabalı ulaşımda otoparka git, otoparktan çık, yeniden park yeri ya da otopark bul, oradan gitmek istediğin mekana yürü vs. Arabada yol aldığı zamanı geçiyor, kişinin arabasına ulaşma süresi.
Toplu taşımada da durum farklı değil. Durağa gidiş, araç bekleme süresi, duraktan gidilecek yere yürüyüş araçta geçen süreden fazla.
Sonuç olarak, görüldüğü gibi kent içi ulaşımda en hızlısı bisiklet!
BİZE YOLLAR HEP AÇIK
Sabah - akşam, trafiğin yoğun saatlerinde kent içinden geçen ana yollar tıkanır, trafik durur, hapsolur insanlar araçlarında. Böyle zamanlarda arabayı falan bırakıp inip yürüyesi gelir insanın.
Geçen hafta trafik yoğunluğuna bir de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasına karşı yapılan toplumsal eylemler de eklendi. Yoğun zamanlar dışında da trafik tıkanıklıkları yaşadı.
Çoğu zaman olduğu gibi ben yine bisikletliydim, şükür. Cumhuriyet Bulvarından geliyorum, Adalet Sarayına kadar ulaşmış araba konvoyu. Beklemekten bunalmış sürücüleri tebessümle selamlayarak, aralarından dikkatle geçip ilerledim Odunpazarı’na doğru. Atatürk Lisesi’ni geçince gösteri yapan toplulukla karşılaştım. Arabalar çaresiz durmuş beklerken, bastım pedala ben. Göstericilere bir selam çakıp, sloganlarına da eşlik ederek aralarından geçtim, yola devam.
Büyük kentlerde sık sık yaşanır trafik tıkanıklığı, gösteriler, kutlamalar, arızalar, kazalar… Trafik tıkanır, durur.
Ama biz bisikletliler etkilenmeyiz bütün bunlardan. Kimi zaman kaldırımlarda kimi zaman arka sokaklarda bir yol bulur, devam eder geçeriz.