Sevgili okurlar; Ramazan'ın gelmesiyle bu ayda yapılacak ibadetlerle ilgili vatandaşın soruları da gelmeye başladı. Bunlardn en önemlileri; özellikle ramazan ayında verilince daha çok sevaba erişileceğine inandığımız Sadaka-i Fıtır (fitre) ve zekattır.
Maalesef memleketimiz bir Müslüman ülke olmasına karşın, İslam dinine uymayan bir çok haller de mevcuttur.
Bir vatandaş diyor ki; Benim bankada param var, bundan faiz alıyorum, bu paranın faizini biriktirerek eşimle bir ramazan umresi yapmak istiyorum, acaba mümkün mü?
Yine bir başkası, benim bankada param var faizler birikiyor, onun da zekatını vermem gerekiyor. Bunun zekatını o faizden biriken paradan versem olur mu? diyor.
Bir diğeri Ramazan ayında, sadaka vermek diğer aylara göre çok daha sevapmış. Ben bankadaki vadeli paramın faizini aldığımda bunu fakirlere sadaka olarak dağıtsam sevaba girer miyim?
Yine bir vatandaş bu sene fitre kaç lira? Bunu bir kişiye mi vereyim yoksa taksim mi edeyim? Hangisi doğru? diye soruyorlar. Ben de bu konuyu Diyanet İşleri eski Başkanı M. Nuri Yılmaz'dan bizzat genişçe bilgi aldım. Bütün bu konuları bugün sizinle paylaşalım.
Birincisi, İslam kesinlikle faizi haram kılmıştır. Bunu alıp, faiz parasıyla (anaparası değil) eşle birlikte umreye gidilmesi İslam'a göre hiç doğru değildir. Esas olan helal mal ile kutsal topraklara gitmektir.
İkincisi; bankadaki faiz parasıyla zekat vermek yine İslam dinine göre doğru değildir ve helal kazancından malının 1/40'ını zekat vermen gerekir. Allah'ın emri bu yöndedir.
Üçüncüsü, büyüklerin 'Tuvalet süpürgesi ile cami temizlenmez' diye bir sözü vardır. Anaparanın faizini alarak Ramazan'da sadaka olarak dağıtmak, tuvalet süpürgesi ile cami temizlemeye benzer. Eğer sadaka vermek istiyorsanız helal kazancınızdan vermeniz gerekir. İslam'ın hükmü budur.
Diyanet İşleri Başkanlığı bu yıl bir kişi için en az fitre miktarını 11.50 TL olarak belirledi. Bunun altında bir meblağ caiz olmaz. Nisap miktarına malik olan bir insan bunu ikiye bölerek veremez. Bir fitreyi bir kişiye vermek gerekir. Ayrıca doğmamış anne karnındaki çocuğa da fitre verilmesi gerekir.
Fitrelerin en yakın akrabanızdan başlayarak, bayram namazı bitmeden evvel verilmesi gerekir. Eğer imkanınız elverirse hemen Ramazan ayı başlar başlamaz vermek gerekir. Çünkü sadaka alan fakir bayram gelmeden ihtiyacını temin etmeli.