Ard arda yaşanan seçim hezimetlerinden sonra MHP tabanı Genel Başkanın değişmesini istiyor.
SEÇMEN LİDERE OY VERİYOR
Geçtiğimiz günlerde kalp kapakçığı ameliyatı olan Devlet Bahçeli'den Büyük Kurultayı toplamasını istiyor. MHP Genel Başkan adaylığı için Meral Akşener, Süleyman Servet Sazak ve Sinan Ogan'ın isimleri geçiyor. Eskişehir'deki MHP'li dostlarımla yaptığım sohbetlerde Meral Akşener'in ismi bir adım öne çıkıyor. Eskişehir Mihalıççıklı olan merhum Gün Sazak'ın oğlu Süleyman Servet Sazak'ında Genel Başkan olmasını isteyenlerin sayısı da hiç az değil. Türkiye'de seçmen parti programına, teşkilatlara bakıp oy vermiyor. Oyu liderler alıyor. Dürüst ve ilkeli bir siyaset adamı olan Devlet Bahçeli partinin oylarını bir türlü arttıramıyor. Halka umut olamıyor. Herkes partisinin iktidar olmasını ister. Bundan dolayı MHP tabanı büyük saygı duydukları Devlet Bahçeli'nin Genel Başkanlığı bırakmasını istiyor.
MHP'NİN ESKİŞEHİR'DEKİ İLK MİLLETVEKİLİ
Bazı Eskişehirli partililer Akşener ile MHP'nin iktidar olacağını belirtirlerken, 'Tansu Çiller'in DYP'de estirdiği rüzgarın aynısını Akşener'de yapabilir. Yürekli, dobra kişiliğiyle kamuoyunda takdir toplayan Akşener MHP'yi iktidara taşır' diye görüş belirtmeleri dikkat çekti. Süleyman Servet Sazak 18 Nisan 1999 seçimlerinde MHP'den Eskişehir Milletvekili seçildi. Sazak, MHP'nin Eskişehir'de seçilen ilk milletvekilidir. Eski Gümrük ve Tekel Bakanı merhum Gün Sazak'ın oğlu olan Sazak, tıpkı babası gibi çok dürüst bir insandır. 1999-2002 yılları arasında Eskişehir milletvekilliği yaparken, MHP'nin Genel Başkan Yardımcılığı görevini de yürüttü. O'nun döneminde MHP koalisyon ortağı olarak iktidardaydı. Sazak'ın aile şirketi olan Yüksel İnşaat 1999-2002 yılları arasında tek bir kamu ihalesine girmedi. Eskişehir Mihalıççıklı olan Sazak ailesi etik davranarak, kendi şirketleriyle ilgili hiçbir şaibeli bir durumun yaşanmasına müsaade etmedi. MHP Genel Başkanlığının Sazak'a yakışacağını düşünüyorum. Sazak Genel Başkanlığında MHP büyük ivme kazanır. Akşener mi olur, yoksa Sazak mı olur? Gerçek olan bir şey var. MHP'de değişim şart. MHP iktidar olmak istiyorsa, bu değişimi hemen yapmalı…
/////
'ŞU SİYASET OKULU OLMASAYDI
CHP'Yİ NE GÜZEL İDARE EDERDİM'
CHP'de yeni MYK Üyeleri belli oldu. Genel Başkan Yardımcısı sayısı 12'ye düşürüldü. Bu kapsamda Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı kaldırıldı. Parti bünyesinde kurulan Siyaset Okulu'nun da kapatılacağı iddia ediliyor. Yaşanan bu duruma tepki gösteren bazı CHP'li okurlarım şu görüşleri dile getirdi; 'Eski genel merkez binası parti okulu yapılmıştı. Adını Bülent Ecevit Siyaset Okulu koymuşlardı. Eğitim almayanların parti kademelerinde görev alamayacağı tüzüğü koyulmuştu. Önce tüm bu başarılı çalışmaları yapan Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Perihan Sarı görevden alındı. Çünkü eğitim alan partililer sosyal demokrasinin ne olduğunu öğreniyorlardı. CHP'nin sosyal demokrasi kurallarına göre yönetilmediğini fark ediyordu. Sarı'nın yerine gelen yeni Genel Başkan Yardımcısı seçim sürecinde örgütlere eğitimleri uygulatamadı. Bu da Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığının kaldırılmasına gerekçe oldu. Şimdi sıra Siyaset Okulunun kapatılmasına geldi. Mevcut yönetim eğitimli kadro istemiyor. Sorup, sorgulamayan, Genel Başkana ve MYK'ya biat eden partililer isteniyor. CHP Ankara İl Başkanlığı Siyaset Okulu binasına taşındı. Bu da okulun yakında kapatılacağına işarettir.' Osmanlı'da iki defa Maarif Nezareti (Milli Eğitim Bakanlığı) yapan Emrullah Efendi'nin şaka amacıyla söylediği 'Şu mektepler olmasaydı maarifi ne güzel idare ederdim' sözü asırlardır unutulmamıştır. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'da bugün; 'Şu siyaset okulu olmasaydı CHP'yi ne güzel idare ederdim' mi diyor? Siyaset Okulu yüzünden mi yedi defa üst üste seçim kaybettin?
///////
NOSTALJİ
29 YIL ÖNCE YAPILAN ÖNSEÇİMDE SELVİ BİRİNCİ ÇIKMIŞTI
Yıl 1987. 12 Eylül darbe yönetimi CHP'yi kapattığı için bu partiye gönül verenler Sosyal Demokrat Halkçı (SHP) çatısı altında siyaset yapıyordu. Süleyman Demirel'in Adalet Partisi kapatıldığı için bu partiye gönül verenlerde DYP çatısı altında siyasete devam ediyordu.
HAKİM HUZURUNDA
Her iki parti de Eskişehir milletvekili adaylarını önseçimle belirliyor. Partiiçi demokrasiyi hayata geçirerek, aynı gün (1 Kasım 1987 Pazar) önseçim yapıyorlar. Hakim huzurunda yapılan seçim öyle delege bazında da yapılmıyor. Tüm üyeler oy kullanıyor. Daha sonraki yıllarda olduğu gibi bisküvi kutusuna değil, mühürlü sandıklara oy atılıyor. Zaten o seçimden sonra Eskişehir'de bir daha hakim huzurunda seçim yapılmadı. Bugünkü yazımda 27 yıl önce yapılan Eskişehir SHP Örgütü'nün önseçiminde, kimlerin aday olduğunu ve ne kadar oy aldıklarını anlatacağım. DYP önseçimi ile ilgili yine aynı bilgiler Pazartesi günü Görünüm'de olacak.
SELVİ BİRİNCİ ÇIKTI
1 Kasım 1987'de yapılan milletvekili adayı önseçimine SHP'den 17 aday adayı katıldı. O yıllarda Eskişehir'in merkez dışında sadece 6 ilçesi (Çifteler, Mahmudiye, Mihalıççık, Sarıcakaya, Seyitgazi ve Sivrihisar) vardı. Petrol-İş'in Eskişehirli Genel Başkanı Cevdet Selvi 2312 oy ile seçimden birinci çıktı. Zeki Ünal 1859 oyla ikinci, Doğan Könel 1461 oyla üçüncü oldular. O yıllarda milletvekili olan Münir Sevinç 1274 oyla dördüncü olabildi. Merhum Demircan Arıkan 1251 oyla beşinci, Orhan Aydın 1175 oyla altıncı oldu. Diğer aday adayları sırasıyla şu kadar oy aldılar; '7. Nilgün Süer 1151, 8.Tahsin Bezek 763, 9. Necdet Özsel 703, 10. Azmi Kerman 670, 11. Abdülkadir Adar 631, 12. İsmail Özen 522, 13. Niyazi Önal 485, 14. Hikmet Savaş 276, 15. Fevzi Sızanlı 226, 16. Yüksel İşbilen 208, 17. Daniş Soykal 188.'
İLÇELERDE
DOĞAN KÖNEL
Cevdet Selvi 1683 oyla kent merkezinde en çok oy alan aday aday oldu. Doğan Könel 674 oyla ilçelerden en çok oy alan aday adayı oldu. Selvi 629 oy ile ilçelerde en çok oy alan ikinci isim oldu. Zeki Ünal 560 oyla ilçelerde en çok oy alan üçüncü isim oldu. İlçelerde Zeki Ünal'ın önünde olan Doğan Könel, kent merkezinde az oy alarak ona geçildi. İlçelerde hemşeri oyları etkili oldu. Çiftelerde en çok oyu (177) İsmail Özen aldı. Doğan Könel 139, Cevdet Selvi 132 oy aldılar. Mahmudiye'de en çok oyu (138) Doğan Könel aldı. Cevdet Selvi 128, Münir Sevinç 104 oy aldı. Mihalıççık'ta en çok oyu (157) Cevdet Selvi aldı. Orhan Aydın 119, Doğan Könel 117, Zeki Ünal 106 oy aldılar.
SEYİTGAZİ'DE ZEKİ ÜNAL
Sarıcakaya'da en çok oyu (104) Doğan Könel aldı. Demircan Arıkan 77, Azmi Kerman 66 oy aldılar. Seyitgazi'de en çok oyu (237) Zeki Ünal aldı. Tahsin Bezek 154, Doğan Könel 146 oy aldılar. Nilgün Süer'e de 123 oy çıktı. Sivrihisar'da da en çok oyu (83) Doğan Könel aldı. Selvi 71, Orhan Aydın 64 oy aldı. Zeki Ünal'a Sivrihisar'dan sadece 20 oy çıktı. Önseçimde ilk iki sırayı alan Cevdet Selvi ve Zeki Ünal 29 Kasım 1987 seçimlerinde Eskişehir Milletvekili seçildiler. SHP %27 oy aldı. Aynı seçimde Anavatan Partisi oyların %41'ini aldı. DYP %19 oy aldı. Eskişehir'in beş milletvekilinden üçü Anavatan'ın oldu. Erol Zeytinoğlu, İsmet Oktay ve Mustafa Balcılar'da milletvekili seçildiler.
_______________________________________________________________________
Fotoşaka
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Devlet Bey, bak ben Büyük Kurultayı topladım. Karşıma aday çıkmadı. Kurultaydan korkma, yine seçilirsin.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Kemal Bey, tüm Türkiye'de il kongrelerini yapıp, muhalifleri tasfiye et. Sonra 'Kurultayda bana rakip çıkmadı' diye övün. Eski kurultay delegeleriyle niye kongreye gitmedin?