Eskişehirspor Mali Asbaşkanı Ekrem Birsen, 'Anadolu Üniversitemiz Türk Dünyası Kültür Başkenti için bir ödenek ayırmıştı. Üniversitemizin ismi o stada verilmeli. Anadolu Üniversitesi'nin bu proje için yeterli kaynağı var. Sayın bakanımıza anlattık projeyi. O da bir takım görüşmeler yapıyor. Görüşmeler olumlu olursa seviniriz' dedi. Birsen'in bu sözleri gündeme bomba gibi düştü. Eski stadyumun yerine 'Kent Meydanı' yapılması için 150 milyon liraya yeni stadyumun yapımı için 130 milyon liraya ihtiyaç vardı. Anadolu Üniversitesi Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı'na bunlar için gerekli olan 280 milyon lirayı verdi. Bundan dolayı yeni stadyuma Anadolu Üniversitesi'nin adının verilmesini olumlu karşılıyorum. Eskişehir dışında olan bir firmanın adı verileceğine kentimizin büyük gururu olan Anadolu Üniversitesi'nin ismi verilmelidir. Ancak Stadyumun 'Atatürk ismi' kaldırılmamalı. Mesela stadyumun ismi Anadolu Üniversitesi Atatürk Stadyumu yapılabilir. Bir formül bulunarak Anadolu Üniversitesi'nin her yıl devlete giden parasının bir kısmı isim hakkı bedeli olarak Eskişehirspor'a verilmesi halinde, kulübün bugün yaşadığı ekonomik sıkıntılar giderilebilir. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'ya gerçekten büyük görev düşüyor. Eskişehir'in en önemli iki markası olan Eskişehirspor ile Anadolu Üniversitesi'nin stadyum isminde buluşmasını taraftarlar sevinçle karşılar. Bir de bu buluşmadan dolayı Eskişehirspor önemli bir gelir elde ederse çok daha mutlu olur…

**

NOSTALJİ

KURULUŞTA DA ÜNİVERSİTE DAMGASI VAR

1964 yılında Türkiye Akademiler arası futbol şampiyonası düzenlenir. Eskişehir Ticari İlimler Akademisi (Akademi Gençlik) finalde Ege Üniversitesi'ni 6-0 gibi büyük bir farkla mağlup ederek şampiyon olur.


BOLEL BAŞKAN
Maçın bitiminin ardından gözlemci Burhanettin Türker, Kafile Başkanı Nafiz Yazıcıoğlu'nun kulağına; 'Madem elinizde böyle bir kadro var niye 2.lige katılmıyorsunuz' der. Bunun üzerine Aziz Bolel, Yalçın Kılıçoğlu ve Aydın Begiter önderliğinde kentin işadamlarından o zamanın parasıyla 75-80 bin lira toplanır. Akademi Gençlik, İdman Yurdu ve Yıldıztepe kulüpleri birleştirilerek, 19 Haziran 1965'te Eskişehirspor kurulur. Başkanlığa Aziz Bolel getirilir. Yeni oluşturulan takımın iskeletini Akademi Gençlik oluşturdu. Eskişehirspor'un kuruluşunda da eski adıyla Eskişehir Ticari İlimler Akademisi olan Anadolu Üniversitesi'nin damgası vardı.


MAVİ BEYAZDAN VAZGEÇİLDİ

Eskişehirspor'un forma renkleri belirlenirken, ilk olarak kentin simgesi Lületaşı'nın beyazı ile Havacılık kenti olarak bilindiğimiz için gökyüzünün mavisi düşünülüp, karar verilmiş. Ama daha sonra bu renklerin Yunan Bayrağını anımsattığı için vazgeçilmiş. Kulüpte yapılan toplantıda Kulubün ilk Yöneticilerinden Nafiz Yazıcıoğlu'da o yıl Fransa Kupasını kazanan Rennes futbol takımının bir derginin ön kapağındaki sevinç fotoğraflarını gösterir. Odadaki herkes o dergideki siyah-kırmızı renklerin uyumuna, başarıyı bu renklerle yaşayacağına inanır. ES ES'in renklerinin Siyah Kırmızı olması oybirliği ile kabul edilir.

KIRMIZI ŞİMŞEKLER
Nafiz Bey'in teyzesinin oğlu dergide hayran kaldıkları formanın aynısını Fransa'dan yaptırıp Eskişehir'e yollar. Maddi sıkıntılar yüzünden bir süre gümrükte kalan bu formalar, uzun seneler takımımızla özdeşleşti. Kolları ve yakalarında siyah şerit bulunan kırmızı forma ve siyah şort ile nice başarılara imza atıldı. O dönemlerde bu formalar sayesinde ES ES 'Kırmızı Şimşekler' lakabını aldı. Sonraki yıllarda Kırmızı Şimşekler lakabının Anadolu'da pek çok türevi vardır. Mor Şimşekler, Mavi Şimşekler, Kara Şimşekler gibi. Diğer bir deyişle Es-Es'in renklerini almayanlar lakabını aldı.


AMBLEMDEKİ ÜÇ YILDIZ
Eskişehirspor'un amblemini Aziz Bolel çizdiği eskizlerden yararlanarak Selahattin Vapur Çizdi. Amblemdeki üç yıldız Akademi Gençlik, İdmanyurdu ve Yıldıztepe kulüplerini temsil ediyor. Merhum Aziz Bolel'in Kurucu Başkanlığını yaptığı Eskişehirspor ilk yıl 2. Ligde mücadele etti. İlk yılında yenilgi almadan şampiyon oldu. Birinci Lige (Bugünün Süper Ligi) çıktı. Taraftarların ES ES ES Kİ Kİ Kİ ESKİ ESKİ ES! sloganlarıyla şampiyonluğa koşan Eskişehirspor'un ilk teknik direktörü Abdullah Matay'dır.

İLK GOLÜ FETHİ ATTI
Eskişehirspor ilk resmi lig maçına 5 Eylül 1965'te çıktı. İlk maçta Kasımpaşa'yı 2-0 yendi. Eskişehirspor'un resmi maçta ilk golünü Fethi Heper bu maçta attı. O yıl tribünlerdeki büyük bir afiş dikkat çekiyordu. Afişte, 'Karşımızda Rakipler Kar Oluyor Eriyor, Milli Lig Bekle Eskişehirspor geliyor' yazıyordu.

İLK YÖNETİM KURULU
Aziz Bolel başkanlığındaki Eskişehirspor'un ilk yönetim kurulu şu isimlerden oluştu; 'Dündar Özbil, İsmail Özdemir, Niyazi Önal, Necmettin Eldem, Aydın Begiter, Ziya Şener, Abdullah Uygur, Yalçın Kılıçoğlu, Nafiz Yazıcıoğlu, Mustafa Doğramacı, Şükrü Kuntsal.' Kulüp Doktoru ise Lami Görker'di. Eskişehirspor'un ilk kaptanı Yüksel Özbek'tir. Kaleciliğini Hakkı Aygün'ün yaptığı ES ES'in ilk yıldaki ilk 11'i şu isimlerden oluştu; 'Hakkı Aygün, Mehmet Dülger, Mahmut Şölenişçi, İsmail Arca, Metin Büyüksolak, Ayhan Aşut, Muzaffer Çil, Kamuran Yavuz, Hasan Bora, Nihat Atacan, Fethi Heper.'
1965-1966 sezonunda İkinci Ligde şampiyon olarak 1. Lige çıkar. Aziz Bolel başkanlığı bırakır. Murat İnce yeni başkan olur. Kırmızı Şimşekler İstanbul'un üç büyüklerine ilk kafa tutan takım olarak, Anadolu Devrimi'ni yapar.

foto şaka

Anadolu Üniversitesi Rektörü Naci Gündoğan: Kent Meydanının parasını ver. Stadyumun parasını ver. Bir de bunun üstüne stadyumun isim hakkı için de para ver. Bakanım, korkarım yarın forma reklamı parasını da bizden isterler.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı:
Forma reklamını bilmemde üniversite olarak Eskişehirspor için bir uçak almanız lazım. Böylece Takım deplasman maçlarına ferah ferah gitmiş olur(!)