Eskişehir sosyal belediyecilik, kaliteli sendikacılık ve önemli derneklerin şehridir ve bu da ülkede örnek alınan bir gerçektir. Bu köşede yazdığım isimler bana göre şehrin önemli dinamiklerindendir. Fisun Şarlar da büyük önem taşıyan yapılanmalarda bulunmuş birisi. Halkla iç içe olmanın ve her türlü sosyal faaliyet ve örgütlenmenin samimiyetle yürütülmesinin örneklerindendir. Odunpazarı Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Fisun Şarlar biriminin ve benzer çalışmaların içinde ilk akla gelen ve yapılandırıcı duruşuyla da yenilikçi bir kişilik.
Ülkemiz, evrensel değerlerden bu günlerde epeyce uzaklaşıyor ve çalışkan, iyi niyetli aydın insanlar mumla aranıyor. En masum sohbetlere ve oluşumlara bile sıçrayan siyaset zehri seviyeyi düşürüyor ve banal bir sistemin temelini iyice perçinlemek isteyenler vasıfsız zihinlerin çoğalması için dua etmekteler. Tam bu noktada aydın-donanımlı insanlar devreye giriyor. İngiltere dernekleşmenin, sosyal bağ ve öğütlerini bir ülke ve oradaki yapıyı zerre kadar bile olsa buraya getirmek için ciddiyetle çalışan modern zamanın gerekli insanları el ele yürümekte. Ülkemizin medeniyetin beşiği olma özelliği ve asil halkı karanlığa itildiğimiz her anda kültür sanat çalışmalarının, aydınlığı cilalayacak koşuşturmaların önemi kat kat önem kazanıyor.
Geçenlerde yazdığım Ebru Sungar yazısının geri dönüşlerindeki duruşu düşündüğümde küçük büyük her türlü etkinlik, kültür sanat adına verilen emekler teşekkürü hak ediyor. Başkan Hasan Atak samimiyeti, aydınlığı ve donanımlılığı, konseyde Fisun Şarlar gibi emek verenlerin de olmasıyla büyük bir seviyeye gelmiş, sevinerek takip ediyoruz.
Bir kaç yıl önce Fethiye Edebiyat Günleri'nde bir sohbette Eskişehir'den konu açıldığında bahsettiğim gibi benzer çalışmaların Fethiye, Bodrum Didim, Muğla, Mersin ve hatta yurt dışında da hayranlık uyandırarak gerçekleştirildiği yapılanmalar oluyor burada da. Belki küçük bir eleştiri genel anlamda edebiyat etkinliklerinde her heyecanlandırır yazana şair demek, yazar demek. Onun haricindeki her etkinliği gelişerek daha da önem kazanan bir mücadele şeklinde görüyorum. Sosyal hayata çekilen insanlar, özellikle kadınlar karanlıkta, köhnemiş zihniyetin içinde bırakılmış insanlar demek olurdu; bu yüzden Fisun Şarlar halkla iç içeliğin önemli sembollerinden bu şehirde.
Kendisini bana daha çok anlatan edebiyatçı Vildan Çalışkan'a da teşekkür ediyorum. Kendisi de orada önemli çalışmalara imza atmış, halkla kültür ve sanat için emek verme kavramını iyi bilenlerden. Şu anda Zeynep Aliye gibi önemli edebiyatçılara irtibatta olarak bir roman hazırlığının da temellerinde yine benzer özveriyle kültür sanat çalışmalarında bulunmak yatmaktadır. Vildan Çalışkan ve Fisun Şarlar gibi samimiyetleriyle bu dünyanın içinde olan aydın, modern, örnek kadın emekçilerin kalemleriyle, dostluklarıyla hep orada olmaları temennisiyle.