50-60 yıldır bu şehirde yaşayanlar çok iyi bilirler… Yıllarca olduğumuz yerde saydık.

Eğer Eskişehir bugün Türkiye’nin parmakla gösterilecek illeri arasına girdiyse Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in ve geçmişte ve bugün görevde olan Odunpazarı ve Tepebaşı Belediye Başkanlarının çabaları ve fazla olmasa da iktidar partisinin katkılarıyla olmuştur...

* * *

35-40 yıl önce Eskişehir mi büyük, Bursa mı büyük? Diye Bursalılarla tartışırdık…

Bugün bırakın Eskişehir’in pozisyonundaki diğer illeri hemen burnumuzun dibinde olduğu için kıyaslıyorum Bursa nereye çıktı? Eskişehir nerelerde kaldı?

Ha diyeceksiniz ki Bursa’da iki otomobil, tekstil fabrikaları ile liman var. Sanayisi gelişti…

Bizimde 1961 yılında, Türk işçi ve mühendislerinin şeref anıtı olan 1915 beygir gücünde, 97 ton ağırlığında, 70 km/h hız yapabilen ilk Türk buharlı lokomotifi KARAKURT, Eskişehir Demiryolu Fabrikası bugünkü adıyla TURASAŞ, yine Türkiye'de tasarlanan ilk Türk otomobili Devrim 1961 yılında, dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in talimatıyla, Eskişehir Demiryolu Fabrikası'nda, 129 günde üretildi…

Bugün Yüksek Hızlı Trenin önemli parçalarını imal edebilecek ve raylı sistemlerde Türkiye’nin en önemli tesislerinden birisi olan TÜRASAŞ (TÜLOMSAŞ) ile Hava İkmal Bakım Merkezi, TUSAŞ, ALP Havacılık, Şeker Fabrikalarımız var…

Sırası gelmişken yazayım…

Eğer ilk yerli Devrim Otomobilinin devamı getirebilseydi Eskişehir’de bugün Türkiye’nin otomobil üretimi yapan önemli ili olacaktı… 

LİMAN OLMAMASI ESKİŞEHİR’İ GERİ BIRAKTI

Bugüne baktığımızda özellikle hızlı tren ve tramvay yapabilecek kapasitede olan TÜRASAŞ’a ben şahsen hem hükümet hem de sanayiciler olarak gereken destek verilmiş olsa Eskişehir, Sanayi’de Bursa’yı yakalayabilir…

Eskişehir’in Demiryolu ile limana bağlanması bundan nerede ise 50 yıl önce gündeme gelmişti…

Eskişehir’in sanayisinin Bursa, Adapazarı ve İzmit’in gerisinde kalmasının başlıca nedeni demiryolu ile liman bağlantısının olmaması…

Eskişehirli sanayicilerin imal ettiği ürünleri karayolu ile alıcılarına ulaştırmasından dolayı maliyeti de yükseliyor. Bu durum Eskişehirli sanayicilerin rekabet şansını da kırıyor. Eskişehir demir yolu ile limana bağlanabilseydi Bursa ile eşit şartlarda yarışabilecektik…

Bakın benim bildiğim nerede ise 50 yıla yaklaştı hala Eskişehir’in Demiryolu ile limana bağlanması konuşuluyor…

Hasanbey Lojistik Merkezi ile Organize Sanayi arasında gerçekleştirilen tren yolu bağlantısı bile önemliydi. Ancak buda maliyetleri yükselttiğinden dolayı çok fazla kullanılmıyor…

Eskişehir-Mudanya arasında hizmet verecek liman bağlantısı için de girişim başlatılmıştı...

Yarım asra yakın hayalini kurduğumuz Eskişehir’in Liman’a bağlantısı için epey ümitlenmiştik…

Eskişehirli sanayiciler de ürünlerini nakliye maliyetini azaltacak deniz yolu bağlantısı ile ihraç edebileceklerdi…

O proje de tıpkı Ankara-İzmir YHT hattı gibi gerçekleşmedi…

MİLLETVEKİLLERİMİZ İLE YEREL

YÖNETİCİLER EL ELE OLMALI

31 Mart’ta yapılan Mahalli İdareler Seçiminden önce Büyükerşen aday yapılmadı. Yerine Genel Sekreteri Ayşe Ünlüce aday gösterildi…

Eskişehirliler bu kez de CHP’nin adayı olan Ayşe Ünlüce’yi seçtiler…

Ayşe Ünlüce ile Büyükşehir Belediyesinde yeni bir defter açıldı…

Artık geçmişteki kırgınlıkları bir kenara bırakalım. Kardeşlik bağlarımızı güçlendirelim. Biz aynı şehrin evlatları, aynı bahçenin çiçekleriyiz. Farklılıklarımızı ayrılık nedeni değil, zenginlik unsuru olarak görmeliyiz…

Artık AK Parti, CHP milletvekilleri ile 31 Mart’ta seçilen belediye başkanları bu şehrin gelişmesi, var olan sorunların çözümü için el ele, kol kola olmalı…

Eğer geçmiş yıllarda olduğu gibi birbirlerini eleştirmeye devam ederlerse kaybeden yine Eskişehir olur…

AK PARTİ İL BAŞKANIN ZİYARETİ ÖNEMLİ BİR ADIM

Geçtiğimiz günlerde AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak’ın 31 Mart seçiminde Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ayşe Ünlüce’yi AK Parti Büyükşehir Belediyesi Grup Başkanvekili Ahmet Sivri, Kadın Kolları İl Başkanı Özlem Ünalır ve İl Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte ziyaret etmesi ve seçim başarısından dolayı kutlaması önemli bir adım…

Umarım atılan bu adım ile AK Parti ile Büyükşehir Belediyesi arasında yıllardır sağlanamayan “şehrin sorunlarına ortak çözüm” yolu da açılmış olur…

Eskişehir’in 6 milletvekili, AK Parti ve CHP il başkanları Eskişehir’in menfaati, gelişmesi, daha da büyümesi, örnek il olabilmesi için siyasi parti gömleklerini çıkarıp bitlikte hareket etmeliler…

Muhalefet partisi milletvekillerinin şehrin menfaatine olan verdikleri önergeler desteklenmeli...

GELİN CANLAR BİR, İRİ VE DİRİ OLALIM

Hem düşünceleri hem de şiirleriyle tasavvufun ve divan edebiyatının Anadolu'da yayılmasında öncü olmuş isimlerden birisi olan Hacı Bektaş-ı Veli'nin 'Gelin canlar bir olalım, iri olalım, diri olalım’ dediği gibi birlik içinde olalım…

Artık 4 yıl boyunca seçim yok…

Geçmişte yapılan yanlışlardan ders alalım geçmişi de geçmişte bırakalım…

İçimizdeki kavgayı bitiremez, el ele kol kola olmayı başaramaz isek, Eskişehir geçmişte olduğu gibi hep aynı yerde sayıklar…

* * *

GÖÇÜN 60 YILDÖNÜMÜ VE EMİRDAĞLILAR

60'lı yıllarda Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinden göç edip Belçika'ya giden ve sayıları bugün 130 bini geçen Türkler ülkenin önemli bir parçası…

1963'de başlayan göç bugün de ağırlıklı olarak evlilikler yoluyla devam ediyor… Emirdağlıların en yoğun yaşadığı ülke Belçika…

Burada dönercisi, bakkalı, kasabı, doktoru, öğretmeni, polisi hatta politikacısı bile Emirdağlı. Genellikle Brüksel ve Gent şehirleri ile Saint-Josse ve Schaerbeek ilçelerinde yaşayan Emirdağlılar yaz aylarında memleketlerine akın ediyorlar…

KÖPRÜ OLUŞTURDULAR

Çifte vatandaşlık hakkını elde eden Emirdağlılar Belçika’da belediye başkanlığı, belediye başkan yardımcılığı, parti genel başkanlığı, bölge milletvekilliği, federal milletvekilliği ve bakanlık yapıyorlar. Belçikalı Emirdağlılar’ın büyük bir kısmı yaşadıkları ülkenin hem yönetim kadrolarında yer alıyorlar hem de ülke siyasetine yön veriyorlar. Yine Fransa, Hollanda, Danimarka ve Almanya’da da belli bölgelerde yoğun bir şekilde bulunuyorlar. Oralarda Emirdağ’daki atalarının geleneklerini ve göreneklerini yaşatıyorlar.

Emirdağlılar Belçika’nın ciddi realitesi. Bu bölgeye sağladıkları katkı çok fazla. Aynı zamanda Emirdağ-Eskişehir arasında köprü oluşturdular. Yörelerinden hiçbir zaman kopmadılar.

GÖÇÜN 60. YILI KUTLANDI

Belçika'ya Türk işçi göçünün 60. yılı kutlandı…

Eskişehir’de yaşayan Emirdağlılar, yörelerinin örf, adet ve kültürünü yaşatmaya devam ediyorlar…

Bunu da geçmişte Emirdağlılar Vakfı, bugün ise Avrupa Türkleri Kültür ve Dayanışma Platformu ile Emirdağlılar Birlik ve Beraberlik Platformu birlikte gerçekleştiriyorlar...

Zaman zaman birlikte düzenledikleri etkinliklerde Eskişehir’de yaşayan Emirdağlıları bir araya getirerek hem hemşehrilerinin birbirlerini daha yakından tanımalarına hem de aralarındaki bağı kuvvetlendirmeye çalışıyorlar…

Geçtiğimiz pazar günü Avrupa Türkleri Kültür ve Dayanışma Platformu Başkanı Sebahattin Tetik ile Emirdağlılar Birlik ve Beraberlik Platformu Başkanı Habib Umutoğlu, Emirdağlıların Avrupa’ya göç edişlerinin 60. Yıldönümü nedeniyle güzel bir etkinlik düzenlediler…

İşletmeciliğini Emirdağlı iş adamı Fatih Gökçe’nin yaptığı Janette Restoranda gerçekleştirilen 300’ü aşkın davetlinin katıldığı kahvaltılı etkinliğe CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Emirdağ CHP İlçe Başkanı Barış Can, Genç MÜSİAD Eskişehir Şubesi Başkanı Burak Atıcı, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyeleri meclis üyeler, Avrupa Birliği Türkleri Kültür ve Dayanışma Platformu Başkanı Sebahattin Tetik ve Emirdağ Birlik ve Beraberlik Başkanı Habib Umutoğlu katıldı.

“BİRLİK BERABERLİK ATEŞİNİ YAKTIK”

Etkinlikte konuşan Avrupa Birliği Türkleri Kültür ve Dayanışma Platformu Başkanı Sebahattin Tetik, yerel seçimler sonrası birlik ve beraberliğe verdiği önemi dile getirerek şöyle konuştu:

"Biz seçim öncesi de iki adet yemekli etkinlikler düzenledik. Bizlere 'Emirdağlılar seçimden sonra tekrar toplanamaz' dediler. Biz de sayın Umutoğlu ile birlikte burada 300 kişilik bir kahvaltı verelim dedik sağ olsun kimse de kırmadı, herkes geldi. Birlikte bu birlik ve beraberlik ateşini yaktığımız ve söndürmeyeceğimiz için hepinize çok teşekkür ediyorum."

"BİRLİK BERABERLİĞİ SAĞLADIK"

Emirdağ Birlik ve Beraberlik Başkanı Habib Umutoğlu ise Yunus Emre'den alıntı yaparak, "Emirdağ demek Anadolu demek, birlik ve beraberliğimiz sağlanmıştır. Bizler çalışmalarımıza sadece seçim için devam etmiyoruz, ömür boyu devam edeceğiz. Yunus Emre'nin 'Sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz' sözleriyle hepinizi selamlıyorum" diye konuştu.

YUNUS’UN ŞİİRLERİ OKUNDU

Konuşmaların ardından Yunusemre Kültür ve Sanat haftası etkinlikleri nedeniyle Şair-Yazar Ahmet Urfalı’nın öncülüğünde hazırlanan bahar şiir etkinliği kapsamında şiirler okundu.

Kurtuluş Halk Müziği Korosu Şefi Doç. Dr. Ünal Ayrancı’nın eşliğinde Emirdağ yöresi türküleri söylendi. Sunuculuğunu Figen Emeksiz Ayrancı’nın yaptığı etkinlikte Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt CHP İl Başkanı Talat Yalaz, yöresel kıyafetleriyle halk oyunları oynayan Emirdağlı vatandaşlara eşlik ederek keyifli dakikalar geçirdiler.

* * *

Güzel bir etkinlik oldu…

Habib Umutoğlu ile Sebahattin Tetik, birlik ve beraberlik anlamındaki özverili çalışmalarını ve farklılıklarını ortaya koydular…

* * *