Dünya sporunda olimpiyat ruhu konusu konuşuluyor. Olimpiyatlar başlayacak ve henüz ülkede TRT dahil hiç bir kanal yayın hakkını alamadı. Zaten gerek yok bence.Ne gerek var Olimpiyat yayınlarına? Bizim bilge spor medyamız gerekeni yapar ve aydınlatır bizi spor ahlakı konusunda.Sporun hangi ahlak seviyesinde hümanizm içereceği, teknik konuları ve gençlere örnek olacak spor kültürü televizyondan yayınlanmasa da olur.Ancak itirazlar üzerine eminim TRT, dizilere para harcama yerine Olimpiyatları yayınlamak zorunda kalacaktır ama henüz net değil.Peki Olimpiyat tarihi nedir, nasıldır?
Olimpiyatların Yunanistan'da başladığı kesindir. Ama hangi tarihte ve nasıl başladığı konusunda çok sayıda görüş vardır. Bu görüşlerin genel olarak ise temelinde şu vardır: Olimpiyatlar Tanrılar için yapılır. İlk kayıtlara ise M.Ö 776 yılında rastlanır. İlk olimpiyatlar sadece koşu alanında düzenlenirdi. Kazanan sporculara zeytin dalı verilir ve heykelleri dikilirdi. Aynı zamanda heykeli dikilen bu sporculara şairler methiyeler yazardı. Oyunlar Tanrıların bulunduğu yer olduğuna inanılan Olimpiyat dağında oynanırdı. Olimpiyat ismi de bu kökten meydana gelmektedir. M.S sonra 393 yılında ise Hıristiyan Roma İmparatoru Theodosius oyunların putperestlikten kalma bir adet olduğu gerekçesiyle yasaklamıştır. Zaten daha önce oyunlar amacından sapmış bir haldeydi. Daha sonra 19. yy Fransız Pierre de Coubertin'in çabalarıyla oyunlar yeniden canlanmış ve uluslararası bir hal almıştır.
Modern anlamda ilk olimpiyatlar ise; Olimpiyat Komitesi tarafından 1896 yılında Atina'da düzenlenmiştir. Bu başarılı organizasyondan sonra olimpiyatların hep Atina'da düzenlenmesi teklif edilmiştir. Ancak; Milli Olimpiyat komitesi bu görüşe karşı çıkmış ve 1900 olimpiyatlarını Paris'e vermiştir. Paris oyunlarında ilk defa kadın sporcular da yarışmıştır. 1916 yılında Berlin olimpiyatları 1.Dünya Savaşı nedeniyle iptal edilmiştir. 2.Dünya Savaşı nedeniyle de 1940 ve 1944 yıllarındaki olimpiyatlar iptal edilmiştir.
Olimpiyat oyunları tarihinde çok çeşitli boykotları da barındırır. Bu boykotların sebebi ülkelerin birbirleriyle olan siyasi çekişmeleridir. 1979 yılında Afganistan'ı işgal eden SSCB'yi başta Amerika olmak üzere 64 ülke protesto etmiştir. Oyunlara sadece 80 takım katılmıştır. Bir sonraki olimpiyat olan 1984 Los Angeles' a ise Doğu Avrupa ülkeleri, Küba ve Doğu Almanya katılmamıştır. Bu boylara zaman zaman çeşitli tarihlerde Afrika ülkeleri işgal sebebiyle, Arap ülkeleri savaş sebebiyle katılmamıştır. 1988 Seul Olimpiyatlarına ise Kuzey Kore katılmamıştır.
Türkiye ise olimpiyatlara ilk defa 1924 yılında Paris'te katılmıştır. Bu olimpiyatta herhangi bir derece alınamamıştır. Türkiye olimpiyatlardaki ilk madalyasını 1936 yılında Berlin'de grekoromen güreşte 61 kiloda Yaşar Erkan birinci olarak altın madalya kazandı.
Gençlik fazla siyasete girmeden önce doğru ahlaki ve kültürel yetkinliği öğrenmeli. Umarım güzel olimpiyat oyunları izleriz ve Rus sporcular da doping olayından haklı aklanmayla oyunlara katılır. Temennim hiç bir sporcu doping yapmış olmasın.