Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1994'te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiği günden bugüne hiçbir seçimi kaybetmedi. 1994, 2004, 2009, 2014 Yerel, 2002, 2007, 2011 Genel, 2010 Referandum 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden zaferle ayrıldı. Tam 9 seçim kazandı. Peki Erdoğan hiç seçim kaybetmedi mi? Erdoğan siyasete girdikten sonra üst üste üç seçim kaybetti.
1986'DA MİLLETVEKİLİ SEÇİLEMEDİ
Siyasi kariyerine 1976 yılında Millî Selamet Partisi Beyoğlu Gençlik Kolu Başkanlığıyla başlayan, 1984 yılında Refah Partisi Beyoğlu İlçe Başkanı, 1985 yılında da İstanbul İl Başkanı ve Merkez Karar Yönetim Kurulu üyesi seçilen Erdoğan 1986 ara seçimlerinde Refah Partisi'nden İstanbul milletvekili adayı oldu. Ancak girdiği bu ilk seçimi kaybetti.
SANDIKTA ONU TEK
YENEN ASLAN OLDU
Ardından 1989'da İstanbul Beyoğlu Belediye Başkan adayı oldu. RP'nin oyu yüzde 4'lerde olmasına karşın sandıklar açıldığında Erdoğan yüzde 21 almış, ama seçimi kaybetmişti. Seçim akşamı, 'Oylarım çalındı' gerekçesiyle İlçe Seçim Kurulu'na itiraz etti. İtirazı reddedilince, İlçe Seçim Kurulu Başkanı hakim ile tartıştı. Hakime hakaret suçlamasıyla cezaevine girdi. Şevket Kazan'ın bir hafta sonra devreye girmesi üzerine cezası para cezasına çevrildi. 1989-1994 yılları arasında SHP'den İstanbul Beyoğlu Belediye Başkanlığı yapan Hüseyin Aslan, sandıkta Erdoğan'ı tek yenen siyasetçi olarak tarihe geçti.
MAZBATASI ALINDI
20 Ekim 1991'de Refah Partisi İstanbul İl Başkanı Recep Tayyip Erdoğan milletvekili adayı oldu. Seçim sonucunda Erdoğan'ın milletvekili seçildiği açıklandı. Ancak Erdoğan ile aynı partinin aday listesinde yer alan ve hemşerisi olan Mustafa Baş 'Benim oyum Recep Tayyip Erdoğan'dan daha fazla, sayılmasını istiyorum' diyerek, Yüksek Seçim Kurulu'na başvurdu. Oylar sayıldı. Mustafa Baş'ın tercih oyları Erdoğan'dan fazla çıktı. (Baş'a 13 bin, Erdoğan'a 9 bin tercih oyu çıktı) Böylece mazbatası Recep Tayip Erdoğan'dan alınıp, Mustafa Baş'a teslim edildi. Bu seçim Erdoğan'ın üçüncü seçim yenilgisiydi. Bu olay belki de Türkiye siyaset tarihini değiştirdi. Tercihli Oy Sistemi nedeniyle milletvekilliği iptal edilen Erdoğan 2,5 yıl sonra (27 Mart 1994) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Üç seçim ard arda kaybeden Erdoğan, dördüncü seçimde yüzü güldü. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ona Başbakanlığa daha sonra da Cumhurbaşkanlığına giden yolu açtı.
*
AKSOY ESKİŞEHİR'İN TERCİH OYLARIYLA
SEÇİLEN İLK VE TEK MİLLETVEKİLİ OLDU
1983-1991 yılları arasında Anavatan Partisi tek başına iktidardı. Turgut Özal, 1983 ve 1987 seçimlerini kazandıktan sonra, 1989'da Cumhurbaşkanı oldu.
KANUNDA
DEĞİŞİKLİK YAPILDI
Dönemin TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut Başbakanlığa getirildi. 15 Haziran 1991 tarihinde yapılan Büyük Kongrede Akbulut'u yenen Mesut Yılmaz Anavatan Partisi Genel Başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı oldu. 1992 yılında yapılması gereken seçimler 20 Ekim 1991 tarihine alındı. Sandıkların kurulmasından 2 ay önce Ağustos 1991'de seçim kanununda değişikliğe gidildi. Yüzde 10'luk ülke barajı korundu, bölge barajı değiştirildi. Parti oylarının yüzde 15'i kadar tercihli oy alan adaylar listenin ilk sırasına gelebilecekti.
52 ADAY KAZANDI
Oy pusulasının ön yüzünde oy kullanılacak partilerin isim ve amblemleri ile sıralamada adı geçen adayların isimleri yazılıydı. Seçmen pusulada parti adı ve ambleminin yanı sıra tercih ettiği adayın üzerine tercih mührünü vurabiliyordu. En fazla tercih işareti alan aday (diğer şartlar da gerçekleşmiş ise) milletvekili seçilirdi. Tercih yapılmaz ise parti listesine itibariy ile 1.sıradaki aday tercih edilmiş sayılırdı. Bu sistem sayesinde 20 Ekim 1991 seçimlerinde değişik partilerden 52 aday tercihlerle ön sıralara çıkarak milletvekili olma hakkını kazandı.
SEÇMEN ONU TERCİH ETTİ
Anavatan Partisi'nde 1. sıra Adayı İsmet Oktay, 2. sıra adayı Mustafa Balcılar, 3.Sıra Adayı Hüseyin Aksoy idi. Anavatan Partisi iki milletvekili çıkardı. 3. sırada yer alan Aksoy tercihli oy sistemi sayesinde halk tarafından tercih edilerek, milletvekili seçildi. 1. sıra adayı İsmet Oktay, tercihli oy sistemi sayesinde milletvekili olamadı. O seçimde DYP'nin ilk üç sıra adayı (Hüsamettin Cindoruk, İbrahim Yaşar Dedelek ve Fevzi Yalçın) milletvekili seçildi. DYP'de tercihli oy sistemi etkili olmadı. Tercihli Oy Sistemi 1991 seçimlerinde bir seferliğine ortaya çıkmıştı. Bu seçimde halkın tercihine kulak verilmişti. Bu sistem daha sonraki seçimlerde kullanılmadı. Çünkü adları listenin gerisinde yazılı olan 52 adayın, liste başlarını alt edip milletvekili seçilmeleri siyasi partilerin liderlerini rahatsız etmişti.
*
NOSTALJİ
ESKİŞEHİR'E VERDİKLERİ SÖZÜ TUTTULAR
20 Ekim 1991 yılı seçimleri öncesinde DYP milletvekili adayları seçim afişi için toplu fotoğraf çektirmişti. 6. Sıra Milletvekili Adayı merhum Aydın Arat fotoğraf çekimine gelemediği için bu tarihi fotoğrafta yer almadı.
ESKİŞEHİR GELİŞECEK
BÜYÜKŞEHİR OLACAK
Dokuz milletvekili adayının fotoğrafının yer aldığı afişin sol üst köşesinde 'Eskişehir Gelişecek, Büyükşehir olacak' yazısı dikkati çekiyor. 1991 seçimlerinde 'Tercihli Oy Sistemi' vardı. O yıl Eskişehir 5 milletvekili çıkarıyordu. Bunun iki katı olan 10 adayın ismi seçim pusulasına yazılıyordu. DYP'nin 10 adayının ismi de seçim pusulasına yazıldı. DYP'nin milletvekili adayları şöyle sıralandı; '1.Hüsamettin Cindoruk, 2. İbrahim Yaşar Dedelek, 3. Muammer Fevzi Yalçın, 4. M.Sadri Yıldırım, 5. Selçuk Öztürk, 6. Aydın Arat, 7. Sema Suçıkaran, 8. Talat Uğur, 9. İsmail Hakkı Öztekin ve 10. Orhan Kesikoğlu.'
BİRİNCİ PARTİ
DYP'liler bu seçimde tercihli oy sistemine pek rağbet etmeyerek, partilerine oy verdi. DYP 117 bin 415 oy (%34,14) alarak Eskişehir'de birinci parti oldu. Üç milletvekili çıkardı. (Hüsamettin Cindoruk, İbrahim Yaşar Dedelek, Fevzi Yalçın) Anavatan Partisi 77 bin 894 oy (%22,65) aldı. ANAP 2 milletvekili çıkardı. SHP 67 bin 378 oy (%19.59)almasına rağmen milletvekili çıkaramadı. DSP 45 bin 689 oy (%13,28) aldı. Refah Partisi 35 bin 5 oy (%10,18) aldı. 7 bin oy alan Anavatan Partisi 2 milletvekili çıkarırken, o seçimde 67 bin oy alan SHP'nin bir milletvekili daha çıkaramaması dikkat çekiyor.
KENDİ ELİYLE
İMZALATTI
Seçimden sonra DYP-SHP Koalisyon Hükümeti kuruldu. Bu hükümeti 1991-1995 yılları arasında ülkeyi yönetti. Hüsamettin Cindoruk TBMM Başkanı oldu. Cindoruk seçimden önce kent halkına verdiğisözü tutarak, Eskişehir'i Büyükşehir yaptı. Eskişehir Büyükşehir olabilecek koşulları taşımıyordu. Cindoruk, önce İçişleri Bakanı İsmet Sezgin'e daha sonra Başbakan Süleyman Demirel'e bizzat kendi eliyle imzalatarak Eskişehir'i Büyükşehir yaptı.
**
foto şaka
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı: Necmi Bey, Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü fotokopi kağıtlarını okullara teslim etmeden nasıl ihaleyi alan iki firmaya ödeme yapmış?
İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen: O firmaların nakit paraya ihtiyaçları varmış. Arkadaşlar, işleri görünsün diye parayı peşin vermiş(!)