MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel ilimizdeki okul yöneticisi görevlendirmeleriyle ilgili Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yazılı olarak yanıtlanması için TBMM Başkanlığına iki adet soru önergesi verdi. Önergelerinde her iki bakanı soru yağmuruna tutan Demirel, okul müdürü görevlendirilmelerinde ayrımcılık yapılıp yapılmadığını sordu.
KAÇ MÜDÜR GÖREVLENDİRİLDİ?
Demirel verdiği ilk önergede Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yanıtlaması için şu soruları yöneltti; ' Eskişehir İlinde Bakanlığa bağlı okullarda yapılacak yönetici görevlendirmelerine ilişkin çalışmalarla ilgili olarak;
1-Eskişehir'de 2013-2014 eğitim öğretim yılı sonunda toplam kaç kişinin, 4 yıl ve daha fazla süreyle yöneticilik görevinde bulunduğu için başka bir işleme gerek kalmaksızın yöneticilik görevi sona ermiştir?
2-Eskişehir'de yöneticilik görevi sona eren söz konusu okul yöneticilerinin görev unvanlarına göre dağılımları nasıldır?
3-Eskişehir'de yöneticilik görevi sona eren söz konusu okul yöneticilerinin görevli oldukları ilçelere göre dağılımları nasıldır?
4-Eskişehir'de 10 Haziran 2014 tarihli ve 29026 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 'Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmelik' hükümleri gereğince şimdiye kadar kaç müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısının görevlendirmesi yapılmıştır?
5-Halen görevlendirmesi yapılan yöneticilerin unvanlarına, bağlı bulundukları sendikalara ve görevli bulundukları ilçelere göre dağılımları nasıldır?
EĞİTİM BİR-SEN ÜYELERİNE YÜKSEK NOTLAR VERİLDİ Mİ?
6-Anılan idarecilerin görevlendirmelerinde bağlı bulundukları sendikalara göre tercihte bulunulduğu, Eğitim Bir-Sen isimli sendikaya üye olmayanlara siyasi baskı ve haksızlıklar yapıldığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu tür bir uygulamanın Türk milli eğitim sistemine verdiği ve vereceği zararların önlenmesi için Bakanlık tarafından nasıl bir düzenleme yapılması düşünülmektedir?
7-Eskişehir'de görevlendirmeleri yapılacak yönetici adaylarına Bakanlık yetkililerince yapılan sözlü sınavlarda ayrımcılık yapıldığı ve Eğitim Bir-Sen isimli sendika üyesi olan adaylara yüksek notlar verilerek diğer adayların mağdur edildiği iddiaları doğru mudur?
8-Anılan konuda ayrımcılık ve haksızlık yapan görevliler hakkında şimdiye kadar Bakanlığa ulaşan şikayetler nasıl değerlendirilmiş veya değerlendirilmektedir? Şimdiye kadar kaç sorumlu hakkında nasıl bir işlem yapılmış ya da yapılmaktadır?
9-Bakanlık tarafından anılan konuda yaşanan mağduriyetlerin giderilmesine yönelik olarak ne gibi önlemler alınmış ya da alınmaktadır?'
NASIL BİR İŞLEM YAPILDI?
Demirel, İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yanıtlanması için verdiği soru önergesinde de şu soruları yöneltti;
'Eskişehir İlinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilkokul, ortaokul ve liselerde yapılacak yönetici görevlendirmelerine Vali ve/veya Kaymakamlarca müdahale edilerek ayrımcılık yapıldığı iddialarıyla ilgili olarak;
1-Eskişehir'de bulunan ilkokul, ortaokul ve liselerde 2013-2014 eğitim öğretim yılı sonunda yöneticilik görevi sona eren yöneticilerin yerine yapılacak okul müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı görevlendirmeleri öncesinde vali ve kaymakamların milli eğitim il ve ilçe müdürleriyle toplantılar düzenleyerek uyarı ve telkinlerde bulundukları, yıllarca başarılı bir şekilde yöneticilik yapmış çok sayıda okul müdürü ve yardımcılarının Eğitim-Bir-Sen isimli sendikaya üye olmadıkları gerekçesiyle görevlendirmelerinin engellendiği iddiaları doğru mudur?
2-Eskişehir'de bulunan okullara yapılacak yönetici görevlendirmelerinde şimdiye kadar 10 Haziran 2014 tarihli ve 29026 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 'Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmelik' hükümleri gereğince işlemleri tamamlanan müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarının üyesi bulundukları memur sendikalarına göre dağılımları nasıldır?
3-Görevlendirmeleri tamamlanan yöneticilerin çok büyük bir bölümünün sadece bir sendikaya ait üyelerden oluşması Bakanlık tarafından nasıl değerlendirilmektedir?
4-Eskişehir'de yapılacak yönetici görevlendirmelerinde haksızlık ve mağduriyetlere yol açan Bakanlık yetkililerinin görevlerini kötüye kullanmalarının engellenmesi için Bakanlık tarafından ne gibi önlemler alınmış ya da alınmaktadır?
5-Anılan konuda baskı ve ayrımcılık yaparak birçok yönetici adayının hakkının yenilmesine ve mağduriyetine yol açan yetkililer hakkında şimdiye kadar Bakanlığa ulaşan şikayetler nasıl değerlendirilmiş veya değerlendirilmektedir? Şimdiye kadar kaç yetkili hakkında nasıl bir işlem yapılmış ya da yapılmaktadır?'
ÇÖPE ATILAN DEĞERLER
Nabi Avcı ve Efkan Ala bu soru önergelerine bakalım ne yanıt verecekler? Şu bir gerçek ki yapılan yeni düzenleme sonrasında yapılacak olan okul müdürü, Müdür başyardımcısı, müdür yardımcısı atamaları büyük tartışmalara neden olacak. Bu konuda mahkeme süreçleri başlayacak. Bu sürecin tek sorumlusu sınav, liyakat, meslekte kıdem, akademik kariyer gibi kriterleri çöpe atan Milli Eğitim Bakanlığıdır. Sırf 'eğitimde kadrolaşma yapma' adına yapılan bu uygulamalardan en çok zararı çocuklarımız görecek. Umarım bu süreç, okullarda başka yeni kaoslara yol açmaz…
------------------------------------------------------------------------------------------------------
ALPU BELEDİYE BAŞKANININ DÜĞÜNÜNE GELENLERDEN ÇOK GELMEYENLER DİKKATİ ÇEKMİŞ
Alpu Belediye Başkanı Rafet Demirtaş önceki akşam Alpu'da yapılan görkemli düğün ile kızını evlendirdi.
SALİH KOCA VE ÜNLÜ NİKAH ŞAHİTİ OLDULAR
Düğüne AKP Eskişehir Milletvekili Salih Koca, AKP İl Başkanı Dündar Ünlü, Odunpazarı İlçe Başkanı Volkan Doğan ve eski İl Başkanı Süleyman Reyhan birlikte katılmışlar. Alpu Kaymakamı Mehmet Zahid Doğu, Mihalıççık Belediye Başkanı İsmail Uysal ESOGü Rektörü Hasan Gönen'de düğünde hazır bulunmuşlar. Salih Koca, Dündar Ünlü, Kaymakan Mehmet Zahid Doğu ve Rektör Hasan Gönen evlenen genç çiftin nikah şahitliğini yapmış.
KIRGINLIKLAR GİDERİLMEMİŞ
Düğüne katılan bir AKP'li dostum, 'Alpu Eskişehir'in en önde gelen ilçelerinden birisi. Rafet Bey yeni başkan değil. İkinci dönemde de seçilmiş birisi. Eskişehir Milletvekili olan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı kendi belediye başkanının düğününe gelmeyecekte, kimin düğününe gelecek? Eskişehir Milletvekili Ülker Can düğünde niye yoktu? Tepebaşı İlçe Başkanı Ertuğrul Dindar'da yoktu. Büyükşehir Belediye Başkan adayımız Harun Karacan'da gelmemiş. AK Partili ilçe belediye başkanların büyük çoğunluğu da düğüne gelmedi. Bu düğün bile bize partide birlik ve beraberliğin öyle söylenildiği veya gösterilmek istenildiği gibi olmadığını gözler önüne seriyor. Rafet Demirtaş, Salih Koca ve Süleyman Reyhan'a yakın bir isim. Harun Karacan, Demirtaş'ın yerine Bilal Karagöz'ü Alpu Belediye Başkan adayı yaptırmak istemişti. Koca ve Reyhan Demirtaş'a sahip çıkarak, onun tekrar aday olmasını sağlamışlardı. Demek ki seçim zamanında yaşanan bu kırgınlıklar hala giderilememiş' diye konuştu. Düğünde evlenen genç çifte ömür boyu mutluluklar diliyorum…
