Toplumsal gündemimiz o denli yoğun ve o denli değişken ki… Aylardır azgınlaşan pandemi ve diktatörlük salgınlarıyla boğuşan toplumumuzu, son günlerde bir de “fatura salgını” sardı.

yapılan iş karşılığında müşterinin ödemesi gereken tutarı gösteren ve zorunlu olarak düzenlenmesi gereken' belgeler var ya… Hani şu, kayıt dışı ekonomi aktörlerinin 'Şu fatura olmasaydı, ticaret ne güzel olurdu…' diye adlandırdıkları ticari belgeler var ya işte onlar… En başa da 'enerji (elektrik/ doğalgaz) faturaları' oturdu. Çünkü en hızlı koşan onlar… Ve çünkü sıradan yurttaşların yaptığı diğer harcamaların hiçbir belgesel değeri yok. Üstelik demokratik bir ülkede yurttaşların bu tür zorunlu giderlerini karşılamak sosyal devletin temel görevidir. Oysa ülkemizde can yakan faturalarla ilgili olarak 'feryat eden yurttaşlar' ile 'yaygara koparmayın diyen yurt/başlar (!)' sık sık karşı karşıya geliyorlar… Bu karşılaşmalar bir anlamda 'olgularla algıların mücadelesidir.' Ne yazık ki bu mücadelede 'hukuksuz ve orantısız güç kullanımı' giderek yaygınlaşıyor. İşin acısı, 'cambaza bak!' taktikleriyle körüklenen kısır tartışmalar ya da ayrıntılarda boğulan işgüzarlıklar yüzünden büyük resim gözden kaçıyor. Oysa gözden kaçırılan o 'büyük resimdeki fatura' öyle ağır ki…
DEMOKRASİ İNDEKSİMİZ YERLERDE SÜRÜNÜYOR
Türkçe sözlükte 'İndeks (dizin): Bir gelişimi gösteren nicelikler ya da değerler arasındaki ilişki' olarak açıklanıyor. Demokrasi indeksi veya demokrasi dizini, dünya düzeyinde güvenilirliği benimsenen The Economist tarafından derlenen bir dizindir. Bu dizin, her yıl 167 ülkede demokrasinin durumunu şu beş temel ölçütle değerlendirerek oluşturulmaktadır: Seçim süreci ve çoğulculuk, Sivil özgürlükler, Devlet fonksiyonları, Politik katılım, Politik kültür. 10 tam puan üzerinden değerlendirilen dünya ülkelerinin durumu, 'tam demokrasiler (8.01- 10)', 'kusurlu demokrasiler( 6.01- 8)', 'karma rejimler(4.01- 6)', 'otoriter rejimler(0-4)' olmak üzere 4 kategoride sınıflandırılıyor. 2021 yılı verilerine göre, 167 ülke arasında 103'üncü sırada yer alan Türkiye'nin demokrasi endeksi 10 tam puan üzerinden 4,35 olarak puanlandı. Bu puanlamaya göre Türkiye, 'karma rejimler' sınıfının 'otoriter rejimlere yakın' bir bölümünde yer almaktadır. 2006 yılında puanı 5.70 olan Türkiye'nin puanı, tüm temel ölçütlerde sürekli düşerek bugünkü yere (4.35) gelmiştir. Dünya demokrasi indeksinin verilerine göre yerlerde sürünen ülkemizin durumunu, Anayasamızda yer alan hükümlerle kıyaslarsak karşımıza şu olgular çıkıyor: Türkiye artık 'laik, demokratik, hukuksal, sosyal' bir ülke değil. Demokrasi faturamızda yer alan ağır yıkımların demokratik bir biçimde onarılabilmesi için, Türkiye'nin ivedi olarak 'Güçlendirilmiş parlamenter sisteme' geçmesi gerekmektedir. Bu geçiş sürecinin en önemli güç kaynağı, örgütlü demokratik güçlerdir. Demokrasi güçlerinin parlamentoda ve halk içinde yapacakları çalışmaların eşgüdüm içinde sürdürülmesi gerekmektedir. Bu bağlamda, son günlerde yapılan demokratik eylemlerde açıkça ortaya çıkan 'katılım' ve 'kitlesellik' sorunları ivedilikle çözümlenmelidir. Sorunun çözümü için:
• Demokratik eylemlerin amacı ve düzenleyicileri somut ve açık olarak belirlenmelidir.
• Katılım çağrılarında kapsayıcılık ve kitlesellik temel hedef olmalıdır.
• Demokratik eylemlerin yeri, zamanı, süresi, biçimi ve yasal formaliteleri önceden belirlenmeli ve yaygın olarak duyurulmalıdır.
• Kışkırtıcı, karıştırıcı ve saldırgan etkenlere karşı önlem alınmalıdır. Türkiye demokrasi tarihinde 'Kararlı, katılımlı ve kitlesel demokratik eylemler' için çok güzel örnekler vardır. 1970'li yıllarda yaşanan 'Faşizme ve Hayat Pahalılığına Hayır Miting ve Yürüyüşleri', '2013- Gezi Parkı Eylemleri', '2017- Hak, Hukuk, Adalet Yürüyüşü', '2019- İstanbul Seçimleri' gibi.
'MİLLET İTTİFAKI' ÖNEMLİ BİR OLUŞUMDUR
Ülkemizde 6 muhalefet partisinin uzun süreden beri sürdürdükleri 'Millet İttifakı' oluşumu, 12 Şubat 2022 tarihinde yaptıkları görüşmeden sonra iyice somutlaşmaya başladı. Görüşme sonrasında yapılan ortak açıklamada:
• 'Ülkemiz Cumhuriyet
Tarihinin En Derin Siyasi Ve Ekonomik Krizlerinden Birini Yaşıyor'
• 'Kutuplaşmayı Değil, Uzlaşmayı Esas Aldık'
• Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'e geçmek ortak ve öncelikli hedefimizdir.'
• 'Hedefimiz; Kamu Yönetiminde Şeffaflık, Eşitlik, Tarafsızlık Ve Liyakatin Sağlanması'
• 'Mutabakat metni 28 Şubat'ta açıklanacak' başlıkları altında kamuoyuna bilgi verildi. Millet İttifakı'nın ortaya koyduğu çalışmalar, 'uygulanabilirlik' ve 'sürdürülebilirlik' açılarından çok önemli umutlar taşımaktadır. Bu oluşumda önyargılı bahaneler aramak yerine, gelişmesi ve güçlenmesi için somut öneriler üretilmelidir. Bu konuda özellikle demokratik örgütlere önemli sorumluluklar düşmektedir.
*****
#Sevgililer Günü# Üzerine Sevgi emektir… Sevgi paylaşmaktır… Sevgi günlük değil, ömürlüktür… Sağlıkla, sevgiyle, dostlukla…