Genelde evimizin gıda ihtiyaçlarını Tarım Kredi Kooperatifinin marketlerinden alıyorum. Nedeni ise, yerli üreticilerden aldıkları ürünleri veya üreticilere sözleşmeli ekim yaptırdıklarından dolayı destek olmak için.
Çoğu markette özellikle bakliyat ürünleri ithal ürünler. Her ne kadar menşei ürün paketlerinin üzerinde yazsa da güvenemediğim için Tarım Kredi Kooperatiflerinin ürünlerini daha güvenilir olduğuna inanıyorum.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pandemi döneminde Tarım Kredi Kooperatifi'nin bir marketinden eşi, çocukları ile birlikte alış veriş yapmıştı. Çıkışta gazeteciler 'fiyatları nasıl buldunuz?' diye sorduğunda 'gayet makul' diye cevap vermişti.
O günlerde gerçekten fiyatları diğer marketlere göre biraz daha ekonomikti. Hatta bir ara cumhurbaşkanın talebi üzerine fiyatları biraz daha aşağıya çekmişlerdi.
Ama bugünlerde normal marketlerden farkları kalmadı. Hatta bazı ürünlerin fiyatları Tarım Kredi Kooperatiflerinin marketlerinden daha düşük.
Bazı marketler haftanın belirli günlerinde ürün fiyatlarında indrime gidiyorlar. Takip ettiğinizde daha ekonomik fiyatlarla ihtiyacınızı karşılıyorsunuz.
'HAZİRAN VEYA TEMMUZ'DA KİLOSU 300 TL OLUR'
Bundan 5-6 ay öncesine kadar Tarım Kredi Kooperatifinin marketlerinde et fiyatları kasapların ve diğer marketlerin sattıkları rakamların altında idi. Vatandaşlar ihtiyaçlarını oradan karşılıyordu.
Bugünlerde 3-4 günde bir fiyatı değişiyor. En son kilosu 170 TL'ye aldığım kıyma 190 lira oldu. Şimdi ise 220 TL.
Alışveriş yaptığım marketin kasap reyonundaki görevliye, 'Daha iki hafta önce 170 TL idi. Daha sonra 190 TL, şimdi ise 220 TL olmuş. Herhalde bir ay sonra kıymanın kilosu 250 TL olur' diye espri yaptığımda, 'Abi piyasada hayvan yok. Talep var arz yok. Dediğiniz doğru. Artış bu hızla devam ederse yaz aylarında Haziran veya Temmuz'da 300 TL'ye bile çıkabilir' dedi.
* * *
Et mutfağımızın en temel gıda maddelerinden birisi. Dar gelirliler ayda bir kilo kıyma, bir kilo et alır dolabına atar. Onlarla bir ay idare ederdi.
Tarım Kredi Kooperatifinin marketlerinden alış veriş yaparken insanların yarım veya bir kilo et aldıklarını görürdüm.
Son 15 günden beri kasap reyonun önünde et almak için bekleyenlerin sayısı ciddi oranda düştü. Bir ay öncesine kadar hallerinden dar gelirli insanlar olduğunu anladığım belli ki asgari ücretli veya memur olduklarını sandığım insanları artık et reyonun önünde göremiyorum.
Bura da bir hatırlatma yapayım. Yanlış anlaşılmasın.
'Ya Sadi sen de hergün marketten et mi alıyorsun da et alanların sayısının azaldığını yazıyorsun' diyebilirsiniz.
Ne mümkün.
Karı-koca emekliyiz.
Elimize geçen emekli maaşıyla ancak geçinebiliyoruz.
Ben de ayda bir kilo kıyma ve et alan grubun içerisindeyim.
Karı-koca emekli olduğumuz için çok fazla sıkıntı çekmiyoruz.
Marketlerin sosyal medyasını yakından takip edemediğim için evden çarşıya indiğimde marketleri dolaşırım.
O nedenle dikkatimi çekiyor.
* * *
Geçmişte insanlar ayda bir de olsa eşi ve çocuklarıyla baş başa kebapcıya giderlerdi.
Geçen hafta cumartesi günü bir arkadaşım emekli olmuş. Emekli ikramiyesini almış. 'Gelin size emekli ikramiyem ile kebap ısmarlıyayım' dedi.
Şehrin merkezindeki bir yere gittik. Eskiden burada oturacak yer bulmakta zorluk çekilirken şimdi ise masaların yarısı boş.
4 kişilik bir aile kebapçıya gittiğinde ödeyeceği para 500 TL'den aşşağı değil.
Artık insanlar bunun hesabını yapmaya başladılar.
Bu gidişle insanlar bırakın ayda bir kilo kıyma almayı 250 gramı bile alamayacak duruma geldiler.
Allah sonumuzu hayır eylesin.
* * *
'Ülkemizin en büyük beka sorunu depremdir'
Ülkemiz de yaşanan en büyük felaketlerin birisi de deprem. Yaşanan depremlerden sonra bir-iki ay alınması gereken önlemleri konuşuyoruz. Eski binaların kentsel dönüşüm kapsamına alınarak yenilenmesi gündeme geliyor.
Kentsel Dönüşüm için de elinizde paranız olması gerekiyor. Parası olmayanlar haklı olarak olası depremde enkaz altında kalacağını bilmesine rağmen eski binalarda oturmayı sürdürüyorlar.
Son Kahramanmaraş merkezli 10 ile yaşanan depremde bir kez daha gördük ki, kurallara uygun yapılmış yeni binalar dimdik ayakta. 1999 depreminden sonra çıkan 'Deprem Yönetmeliğine' göre binaların nasıl inşa edilecekleri belirlendi. Ancak bazı müteahhitlerin yönetmeliğe uymadıklarına şahit olduk.
Kahramanmaraş merkezli depremden sonra 'Kentsel Dönüşüm'yeniden gündeme geldi. Bir an önce vakit kaybetmeden özellikle eski ve zemini kötü yerlere inşa edilmiş binalar belirlenerek yenilenmeli.
Bunun için de devlet evlerini yenileyecek durumda olmayanlara düşük ve uzun süreli kredi vermeli. Yoksa eski yapıların yenilenmesi mümkün değil.
* * *
Konuyla ilgili Memleket Partisi Eskişehir İl Başkan Yardımcısı ve Yapı Denetim İnşaat Mühendisi Ferhat Genç'te bu konuya dikkat çekmiş ve şunları da söylemiş:
'Ülkemizin en büyük beka sorunu depremdir ve bizler depreme 'kader' demeye devam ettiğimiz sürece en büyük beka sorunu olmaya devam edecektir.
Eskişehir'imiz ova üzerine kurulu bir şehir ve alüvyon zemin üzerlerinde olan binalar var. Tepebaşı, Odunpazarı ve İnönü ilçelerinin fay zonunda, 1900'lü yıllardan beri 5.0 civarında bir çok deprem olduğunu, yıllık 0.3 cm kayma olduğunu ve tek seferde 90 cm'lik kayma stresi biriktirdiğini ve bu kayma stresinin 5.8 depremi tetikleyeceğini unutmamak gerekiyor.
Eskişehir için acil çözülmesi gereken 6 maddeden biri de şehrimizin ana harterlerinde bulunan ve yapı denetim öncesi yapılan yüksek kat ve özellikle giriş kotu +4.00 m olan dükkan katlı yapıların bir an önce yıkılması ve bulunduğu yerlere yeni yerleşim alanları yapılması gerektiği yönündedir. Şehrimizde, yapı denetim sistemi ile beraber yapılan yapılarda vizyon ve kalite kazanmıştır. Pilot uygulama ile başlayan sistemi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü / Yapı Denetim Sorumlu Şube Müdürlüğünün sıkı denetimi ve Merkez ilçelerimiz Odunpazarı ve Tepebaşı belediyelerin inşaat kontrol birimlerinin uyumlu ve bilimsel çalışması, İnşaat Mühendisleri Odasının (İMO) elini her zaman taşın altına koyuşu sorumluluk bilinci şehrimizde yapıların güvenli ve sağlıklı şekilde kullanmamıza vesile olmuştur ve olacaktır. Bu konuda Eskişehir çoğu şehirden şanslıdır. Örnek gösterilecek bir şehirdir.'
* * *
Memleket Partisi Eskişehir İl Başkan Yardımcısı ve Yapı Denetim İnşaat Mühendisi Ferhat Genç, depremden hemen sonra sığınma alanları ve afet toplanma alanlarının belirlenmesi, koordinasyonlu şekilde yaralılara müdahale ve kurtarma ekiplerinin alanlara inmesi, çadır ve konteyner yerlerinin belirlenmesi ve kıyafet ve yemek desteği halka hemen sunulmak için hazırlıklı olunması,güvenlik güçlerimizin şehirde ki kaosa hazırlıklı olması konularına da dikkat çekmiş.
İmar Fonu kuruluyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bakanlara talimat vererek İmar Fonu'nun kurulması için çalışmalara başlanmasını istedi. AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, Erdoğan'ın grup toplantısında açıkladığı 'Afet Yeniden İmar Fonu'nun kurulmasını öngören 11 maddelik yasal düzenlemenin çalışmalarına başladıklarını söyledi.
FONUN DETAYLARI MADDELERDE DEĞERLENDİRİLECEK
Elitaş bu fonun ilk defa kurulacağını aktararak,'Bu kanun teklifinin amacı; doğal afetlerden dolayı zarar gören ve doğal afet bölgesi ilan edilen alanlarda imar, alt yapı ve üst yapı çalışmaları için gerekli kaynağın sağlanması. Bunun için, 'Afet Yeniden İmar Fonu' kurulacak. Bu fonun yapısı, işleyişi, kaynakları neler olacak maddelerde değerlendirilecek' dedi.
5 BAKANLIK BÜROKRATIYLA ORTAK ÇALIŞILACAK
Elitaş, söz konusu yasal düzenlemeyi Hazine ve Maliye, İçişleri, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği, Tarım ve Orman ile Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlıkları bürokratları ile birlikte çalışacaklarını kaydetti.
* * *
Ak Parti'de yeni atamalar yapıldı!
AK Parti Teşkilat Başkanlığı tarafından sosyal medya hesabından yapılan açıklamada Erzurum, Gümüşhane, Giresun, Kocaeli ve Mersin il başkanlıklarına atamalar yapıldı.
İşte o isimler...
Yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tensibiyle Erzurum İl Başkanlığına İbrahim Küçükoğlu, Gümüşhane İl Başkanlığına Mehmet Emin Erdoğdu, Giresun İl Başkanlığına Mete Bahadır Yılmaz, Kocaeli İl Başkanlığına Şahin Talus ve Mersin İl Başkanlığına Adem Aldemir'in atandığı ifade edildi.
Ak Parti'de listeler çıkarılmaya başlandı
AK Parti kulislerinde Milletvekili listeleri hız kesmeden devam ediyor.Geçen çarşamba günü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan ve yaklaşık 7 saat süren toplantının detayları belli olmaya başladı. Edinilen bilgilere göre, AK Parti'de liste hazırlıkları başladı.
KADRO KURULDU
Hürriyet'ten Ebru Karatosun'un haberine göre; Bu kapsamda, AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş başkanlığında AK Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Erkan Kandemir, Ali İhsan Yavuz, Erkan Kandemir, Mehmet Özhaseki, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir ve AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Eyyüp Kadir İnan'ın yer aldığı ekip, bir süredir milletvekilleri listelerinin oluşturulması için çalışmalar yapıyordu.
* * *